Voldsom storm skaber både kaos og jubel

Vejrforholdene ved Middelhavet forvandlede spansk landevejsstyrkeprøve til et gadeløb.

Cykling

Voldsom storm langs den sydspanske Middelhavskyst skabte kaotiske forhold for afviklingen af endagsløbet Clasica Almeria og forvandlede den oprindelige, 184 km lange styrkeprøve til et 21,5 km gadeløb med australieren Leigh Howard (IAM) som vinder.

Allerede inden starten i Almeria herskede der stor uvished omkring arrangementets skæbne, men efter et møde, hvor også to af begivenhedens mest fremtrædende aktører belgieren Philippe Gilbert og de seneste to sæsoners spanske førstemand på verdensranglisten Alejandro Valverde (Movistar) – nr. 1 og 2 i gårsdagens Vuelta a Murcia lidt længere nordpå – var involveret, udtænktes en plan for, hvordan løbet i en stærkt amputeret version kunne gennemføres.

Måtte stoppe løbet efter 30 km

Det besluttedes, at de første 170 km skulle neutraliseres, hvorefter der skulle være frit spil på de sidste 14, men det viste sig hurtigt, at vejrguderne ville det anderledes.

Allerede efter 30 km stod det klart, at vindstødene, der fejede ind over feltet, var så kraftige, at de medførte en meget markant sikkerhedsrisiko.

Derfor blev løbet stoppet, og efter en ny drøftelse afgjordes det, at kursen skulle sættes direkte mod målbyen Roquetas de Mar lidt sydvest for Almeria.

Her tilbagelagdes så syv omgange på en 3,5 km lang rundstrækning, og det var den kappestrid, Leigh Howard afgjorde til sin fordel foran russeren Alexey Tsatevitj (Katusha) og sin lettiske holdkammerat Aleksijs Saramotins, mens stjernerne Gilbert og Valverde aldrig kom til at spille nogen rolle.

Skulle egentlig have kørt for en anden

»Det blev en højst mærkværdig dag. Både på grund af den måde, løbet formede sig på, og fordi det egentlig slet ikke var mig, holdet satsede på«, sagde Leigh Howard til de tilstedeværende medier.

»Taktikken lød på, at vi skulle køre for Matteo Pelucchi, der vandt løbet i 2011, men da vinden endnu engang greb ind og splittede feltet med blot to km tilbage, nåede han ikke med frem til sidst«.

»Heldigvis havde jeg to holdkammerater til at hjælpe mig, så jeg skulle bare spurte de sidste 100 meter for at gøre arbejdet færdigt«.

Har erobret adskillige VM-medaljer på bane

Leigh Howard, der har en strålende fortid på banen, kom inden denne sæson til schweiziske IAM, efter at der ikke længere var plads til ham hos Orica-GreenEdge.

Efter at han som junior var med til at hjemføre to VM-titler i holdforfølgelsesløb til Australien, tronede han fire år i træk fra 2008 og frem på sejrsskamlen ved elitens verdensmesterskaber.

Således eorbreede han guld i omnium i 2009 og i parløb med Cameron Meyer de to følgende år, mens han i 2009 var med på den kvartet, der blev slået af Danmark i finalen i 4 km holdl’øb.

Han indledte den professionelle landevejskarriere på HTC Columbia i 2010, skiftede i 2012 til Orica-GreenEdge og har bl.a. vundet to endagsløb på Mallorca samt etaper i Tour of Britain og Tour of Oman.

Angreb på nedkørsel gav succes

På de italienske landeveje kom deltagerne gennem de 192 km i den 53. udgave af Trofeo Laiguegla uden afbrydelser, men med den 24-årige italiener Andrea Fedi (Southeast) som en lidt overraskende vinder.

Her var det ikke vejret, men terrænet, der spillede afgørende ind i form af den lille stigning Capo Mele, som også indgår i ruten til Milano-Sanremo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var på nedkørslen fra denne med få km til mål, Andrea Fedi angreb fra en gruppe på 10 ryttere, der havde skilt så ud i front, og det lykkedes ham at holde hjem et par sekunder foran landsmanden Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) og sloveneren Grega Bole (Nippo-Vini Fantini).

Allerede for en uge siden, var Fedi med fremme på en fjerdeplads, da Grega Bole sejrede foran Francesco Gavazzi (Androni-Giocattoli) og Diego Ulissi (Lampre Merida) ved den italienske sæsonpremiere i Grand Prix Costa degli Etruschi, men det var hans første sejr i den professionelle karriere, der indledtes i 2014 hos den nuværende arbejdsgiver.

Grivko forsvarede førertrøjen

Den 126 km lange afsluttende etape i La Méditerranéenne omkring Bordighera ved Den italienske Riviera formåede ikke at skabe ravage i toppen af det samlede klassement, hvor ukraineren Andriy Grivko (Astana) kunne lade sig hylde som vinder.

Der blev angrebet flittigt i finalen, og længe lignede franskmanden Alexandre Geniez (FDJ), der havde været i offensiven den sidste halve snes km, etapevinderen.

Men et par hundrede meter fra mål blev han passeret af landsmanden Arnold Jeannesson (Cofidis) og belgieren Jan Bakelants (Ag2r), og det var sidstnævnte, der havde det største overskud i spurten.

Grivko blev nr. 10 på etapen og sluttede sammenlagt 18 sekunder foran franskmanden Matthieu Ladagnous (FDJ), mens Bakelants på tredjepladsen var 32 sekunder efter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce