Alexander Kristoff afviser lige netop italieneren Sonny Colbrelli (th) og den belgiske OL-.guldvinder Greg Van Avermaet. Foto: Muscat Municipalty/Paumer/Kåre Dehle Thorstad.

Alexander Kristoff afviser lige netop italieneren Sonny Colbrelli (th) og den belgiske OL-.guldvinder Greg Van Avermaet. Foto: Muscat Municipalty/Paumer/Kåre Dehle Thorstad.

Cykling

Offensiv Fuglsang måtte se norsk spurtkonge suse af sted med uventet sejr

Alexander Kristoff slog overraskende til igen, inden morgendagens kongeetape afgør Tour of Oman.

Cykling

I den afsluttende fase af den korteste etape i årets Tour of Oman forsøgte Jakob Fuglsang (Astana) at bryde den våbenhvile, der ellers tilsyneladende prægede aktiviteterne på de 118 km fraYiti til Ministry of Tourism, inden det i morgen gælder de skrappeste udfordringer overhovedet i samtlige begivenheder på Den Arabiske Halvø.

Den 31-årige dansker angreb sammen med schweizeren Stefan Küng (BMC) fra en frontgruppe på omkring 15 ryttere, hvor alle de bedst placerede i det overordnede klassement befandt sig.

De havde skilt sig ud på den sidste af dagens mindre stigninger godt 14 km fra mål, og det så ud til, at kampen om etapehæderen skulle stå mellem deltagerne i dette lille udsøgte selskab.

30 mand nåede op bagfra

Her forsøgte Fuglsang, der de seneste dage har meldt om glimrende form, så at overrumple rivalerne, men danskeren udgør så stor en trussel i den samlede stilling, at det dristige initiativ blev kvalt.

I stedet udviklede begivenhederne sig overraskende, idet et felt på cirka 30 mand stred sig op til de forreste efter at være blevet distanceret på det lille bjerg, og det banede vejen for en uventet triumf til den norske spurtkanon Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), der lige netop hold italieneren Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) og den belgiske OL-guldvinder Greg Van Avermaet (BMC) bag sig.

Den 28-årige nordmand, der de seneste dage har sat meget tid til og selv først havde regnet med at få en chance på den afsluttende etape søndag, er således dobbelt etapevinder, idet han også slog til på løbets første dag.

Søren Kragh atter med fremme

Desuden tilbageerobrede Kristoff den grønne førertrøje i pointkonkurrencen, ligesom han nu med 6 sejre er alene i toppen af statistikken over etapevindere i Tour of Oman, hvor han indtil i dag delte førstepladsen med tyskeren André Greipel (Lotto Soudal).

Gårsdagens danske sejrherre Søren Kragh Andersen (Sunweb) var atter med fremme, da der skulle spurtes om placeringerne, men mere end en 13. plads formåede han ikke at derive det til.

I alt nåede 45 mand hjem i første gruppe med Jakob Fuglsang som nr. 23, og der skete kun minimale ændringer i den samlede stilling.

To danskere stadig i top-10

Således rykkede Greg Van Avermaet fra 12. pladsen op som nr. 7, hvilket medførte, at Søren Kragh dumede en enkelt plads nedad, og nu er nr. 9.

Top-10 inden morgendagens 152 km lange kongeetape fra Sama'il til Jabal Al Akhdar - Det Grønne Bjerg - ser herefter således ud: 1. Ben Hermans (BMC), 2. Rui Costa (UAE Abu Dhabi) 5 sekunder, 3. Fuglsang 13, 4. Merhawi Kudus (Dimension Data) 21, 5. David De La Cruz (Quick-Step Floors) 22, 6. Romain Bardet (AG2R) 23, 7. Van Avermaet 24, 8. Laurent De Plus (Quick-Step Floors) samme tid, 9. Søren Kragh s.t., 10 Fabio Aru (Astana) 28.

De øvrige danskeres placeringer sammenlagt: 59. Lasse Norman (Aqua Blue Sport) 10.03 minutter, 96. Asbjørn Kragh Andersen (Delko Marseille) 18.59, 123. Michael Mørkøv (Katusha-Alpecin) 24.17.

Bjerget bestemmer, hvem der vinder løbet

Når den forestående kappestrid tillægges så overvældende betydning, skyldes det den enkle kendsgerning, at bataljerne på Jabal Al Akhdar, lige siden bjerget i 2011 for første gang stod på programmet i Tour of Oman, har været altafgørende for, hvem der skulle hyldes som samlet vinder.

Den rytter, der er blevet iklædt førertrøjen efter denne styrkeprøve, har nemlig i samtlige tilfælde forsvaret den løbet ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vincenzo Nibali, Romain Bardet og Jakob Fuglsang - nr. 1 2 og 3 både på kongeetapen og i slutklassementet sidste år. Foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

Vincenzo Nibali, Romain Bardet og Jakob Fuglsang - nr. 1 2 og 3 både på kongeetapen og i slutklassementet sidste år. Foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

Sidste år nåede italieneren Vincenzo Nibali først til toppen 9 sekunder foran Romain Bardet og yderligere 3 foran Jakob Fugsang, og de tre besatte også det endelige podie.

Førertrøjen har skiftet indehaver hvert år

I de fem foregående tilfælde skiftede førertrøjen ligeledes indehaver efter den krævende bjergfinale. I 2015 scorede spanieren Rafael Valls dobbelttriumf, året før gjaldt det for Chris Froome, mens briten i 2013 kunne nøjes med andenpladsen efter Joaquim Rodriguez for at overtage den samledew føring.

I 2012 var det ligeledes tilstrækkeligt for slovakken Peter Velits at blive nr. 2 efter Nibali for at tilkæmpe sig det overordnede herredømme, og i 2011 kunne hollænderen Robert Gesink juble over både etapegevinst og førertrøje.

Selve finalestigningen er opgjort til 5,7 km med en gennemsnitlig procent på 10,5 km. Den flader noget ud midtvejs, hvor procenten »kun« ligger på 6, men på de 2 km både før og efter er den helt oppe på 13,5.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce