Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Tour de France 2019

Michele Scarponi sejrer foran den skjulte Geraint Thomas og Thibaut Pinot. Foto: BettiniPhoto.

Michele Scarponi sejrer foran den skjulte Geraint Thomas og Thibaut Pinot. Foto: BettiniPhoto.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Veterans bjergtriumf skaber hårdt tiltrængt jubeloplevelse på danskerhold

37-årige Michele Scarponi skaber håb om, at han kan udfylde rollen som Astanas redningsmand i Giro d'Italia.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indtil i dag har sæsonen budt på adskilligt flere skuffelser end glæder for det ambitiøse kasakhiske Astana-mandskab med de fire danskere Jakob Fuglsang, Matti Breschel, Michael Valgren og Jesper Hansen på lønningslisten.

Men på den 142,3 km lange 1. etape i Tour of the Alps – trods navnet er der tale om et østrigsk-italiensk samarbejde som afløser for det tidligere Giro del Trentino – fra Kufstein til Innsbruck  sørgede den 37-årige italiener Michele Scarponi ikke alene med sin sejr for, at jublen nu og her endelig kunne få frit løb, men også for at skabe tro på, at han kan udfylde den rolle som redningsmand, han er tiltænkt i Giro d’Italia fra 5. maj og tre uger frem.

Forfremmet fra luksushjælper til kaptajn

Scaponi blev for nylig forfremmet fra sit efterhånden vante job som luksushjælper i de store rundture til kaptajn, da hans 11 år yngre landsmand Fabio Aru, der oprindelig skulle have været Astanas stjerne i Giroen, måtte melde fra på grund af en knæskade.

Og bedømt ud fra dagens præstation er Michele Scarponi, der i det aktuelle arrangement ikke har dansk ledsagelse, fuldt ud parat til at påtage sig den opgave.

I det lille, men kvalitativt særdeles flotte udsnit af forventede Giro-hovedpersoner, der er til stede i Tour of the Alps, havde veteranen overtaget i dagens spændende og begivenhedsrige bjergfinale.

Scarponi høstede frugterne af Skys forarbejde

Efter at et reduceret, men slagkraftigt Sky-mandskab – det britiske storhold nøjes med at stille med seks mod de tilladte otte ryttere – med et målrettet og effektivt forarbejde havde lagt op til, at enten waliseren Geraint Thomas eller sidste års vinder af Giro del Trentino, spanieren Mikel Landa, skulle slå sejrrigt til på den 3,4 km lange, skrappe stigning op mod mål, var det Scarponi, der høstede frugterne af rivalernes indsats.

Ganske vist virkede Geraint Thomas imponerende stærk i slutfasen, men han formåede ikke at knække italieneren. Denne havde i opløbet overskud til at henvise waliseren til andenpladsen med et par længder, mens franskmanden Thibaut Pinot (FDJ), samt italienerne Davide Formolo (Cannondale-Drapac), Domenico Pozzovivo (AG2R) og Dario Cataldo (Astana) på de næste pladser også noteredes for samme tid som Scarponi.

Astanas første gevinst i år

Det var Astanas første gevinst i denne sæson, når lige ses bort fra, at kasakheren Dmitriy Gruzdev i slutningen af februar sikrede sig det asiatiske mesterskab i enkeltstart.

For et hold af den kaliber er det selvsagt et alt for ringe udbytte af de investeringer, der er foretaget i rytterstaben, til at kunne være tilfredsstillende.

Nu har Scarponi så skabt håb om, at han ikke alene kan sørge for yderligere opmuntringer i Tour of the Alps, men også i Giro d’Italia, hvor han har vist sig som uhyre driftsikkert i langt de fleste af sine 11 starter.

Højdepunktet nåede han, da han i 2011 sluttede som nr. 2 slået med 6.10 minutter af spanieren Alberto Contador for siden at blive forfremmet til førstepladsen, da Bjarne Riis’ daværende stjerne blev frataget triumfen i kølvandet på dopingaffæren fra Tour de France 2010.

Scarponis position som manden, der sædvanligvis ofrer sig for andre, betyder også, at han efterhånden vinder meget sjældent. Senest det skete inden i dag, var i 2013, da han endnu kørte for Lampre og slog til i Grand Prix Costa degli Etruschi.

Sidste års vinder satte tid til

Sky stiller i Giro d’Italia op med Geraint Thomas og Mikel Landa som trumferne, men i dag klarede førstnævnte sig klart bedst.

Spanieren, der sidste år vandt Giro del Trentino foran sine to tidligere Astana-holdkammerater estlænderen Tanel Kangert og Jakob Fuglsang, formåede ikke at følge med, da Thomas skærpede tempoet i front.

Landa nåede som nr. 21 til vejs sammen med fem konkurrenter 26 sekunder efter Scarponi og har således indtil videre tabt det interne ræs i Sky-truppen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden