Geraint Thomas hyldet som samlet vinder af Tour of the Alps to uger før starten på Giro d'Italia.

Geraint Thomas hyldet som samlet vinder af Tour of the Alps to uger før starten på Giro d'Italia.

Cykling

Chris Froomes højrehånd står for presset og scorer flot personlig triumf

Geraint Thomas udfordret til det sidste, men vinder Tour of the Alps, mens Vincenzo Nibali stryger til tops i Kroatien.

Cykling

Trods et slemt styrt, der svækkede hans mandskab mærkbart, og ihærdige anstrengelser ikke mindst fra franskmanden Thibaut Pinots (FDJ) side på at støde ham fra tronen førte den 30-årige waliser Geraint Thomas (Sky) sit felttog i Tour of the Alps succesrigt til ende og sendte samtidig et markant signal om, at han fuldt ud er parat til at påtage sig kaptajnsrollen i Giro d’Italia fra 5. maj og tre uger frem.

Også her konfronteres han med Thibaut Pinot, der som kompensation for, at det ikke lykkedes ham at få ram på Sky-trumfen i den samlede stilling, sikrede sig en flot gevinst på den afsluttende 199,6 km lange etape fra Smarano til Trento.

Skaber store Giro-forventninger

I det hele taget understregede den fem dage lange udfordring i grænseområdet mellem Østrig og Italien, at der er grund til at imødese den italienske rundtur med en god portion forventninger.

Flere af de ryttere, der forventes at indtage hovedroller i Giroen, demonstrerede nemlig, at de er i glimrende form, og når de så tørner sammen med eksempelvis sidste års sejrherre italieneren Vincernzo Nibali (Bahrain-Merida) og den colombianske vinder fra 2014 Nairo Quintana (Movistar), som er ved at afslutte sine forberedelser i hjemlandet, er der udsigt til en veloplagt stjernebesætning i showet på de italienske landeveje.

Pinot slået med 7 sekunder

I dagens finale henviste Pinot i spurten amerikaneren Brent Boookwalter (BMC), Geraint Thomas, italieneren Domenico Pozzovivo (AG2R), spanieren Mikel Landa (Sky) og italieneren Michele Scarponi (Astana) til de næste pladser, og størstedelen af disse aktører er også at finde i toppen af slutklassementet.

Pinot, sluttede således 7 sekunder efter Geraint Thomas, mens Pozzovivo besatte den tredje podieplads med et minus på 20 sekunder med Scarponi og Landa henholdsvis 27 og 42 sekunder efter.

På den skrappe Monte Bedone stigning 50 km fra mål søgte Pinot og Scarponi i fællesskab at sætte Geraint Thomas under pres.

Svarede selv igen på angreb

Indtil da havde Sky haft rimelig kontrol over situationen, selv om det britiske storhold, der kun stillede til start med seks mand i løbet, reduceredes yderligere, da amerikaneren Ian Boswell tidligt på etapen styrtede så slemt, at han måtte en tur på hospitalet.

Heldigvis viste det sig senere, at frygten for et brækket kraveben var ubegrundet, men Boswells fravær var et klart handikap for Thomas, som imidlertid viste sig at mestre den vanskelige situation perfekt.

Waliseren svarede nemlig personligt igen på angrebene fra Pinot og Scarponi, kørte uden de store problemer op til dem, og da han siden atter fik følgeskab af Mikel Landa, var hans position aldrig for alvor truet.

Sjette samlede etapeløbssejr til Thomas

Det var i øvrigt sjette gang i karrieren, Geraint Thomas kunne lade sig hylde som samlet nr. 1 i et etrapeløb.

De to første sejre hentede han i Bayern Rundfahrt i 2011 og 2014, mens han i 2015 og 2016 slog til i Volta ao Algarve.

Sidste år noteredes han for sin hidtil fornemste gevinst, da han satte konkurrenterne på plads i Paris-Nice, men hans ændrede program med Giroen som et personligt højdepunkt betød, at han ikke forsvarede sin sejr i denne sæson.

I stedet stillede han til start i Tirreno-Adriatico, hvor det blev til gevinst på 2. etape, ligesom han sluttede på femtepladsen sammenlagt.

Geriant Thomas, dobbelt guldvinder ved OL og tredobbelt ved VM i 4 km holdforfølgelsesløb, har tidligere prøvet kræfter med Giro d’Italia to gange uden bemærkelsesværdige resultater.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De bedste placeringer i de store rundture har han opnået som højrehånd for Team Skys Tour de France-konge Chris Froome - de to var også holdkammerater i 2008 og 2009 på Team Barloworld - hvor Thomas trods sit ihærdige slid for kaptajnen er blevet nr. 15 i både 2015 og 2016.

Skær af Giro d'Italia også i Kroatien

Et skær af Giro d’Italia er der også over Tour of Croatia, idet andre af de kommende deltagere i den italienske styrkeprøve – først og fremmest Vincenzo Nibali - har valgt denne udfordring, hvor feltet er væsentligt svagere, frem for Tour of the Alps.

Egentlig var det så småt ventet, at Nibali i morgen ville erobre førertrøjen på løbets kongeetape, men nu magede udviklingen på dagens 171 km fra Crikvenica til Umag sig sådan, at den 32-årige italiener strøg til tops i klassementet et døgn tidligere end forudset.

Og det skete nærmest ved lidt af en tilfældighed, for da Nibalis landsmand Nicola Ruffoni (Bardiana-CSF) for anden dag i træk slog sejrrigt til i en massespurt, var der tale om så hektisk en finale, at der opstod et altafgørende hul i det store felt på knap 140 ryttere, der nåede samlet til mål.

7 sekunder blev afgørende

Efter de 33 første over stregen vurderede juryen nemlig, at afstanden til nr. 34 Jesper Hansen (Astana) var så markant, at den takseredes til 7 sekunder.

I modsætning til den spanske indehaver af førertrøjen Jaime Roson (Caja Rural), der befandt sig længere bagude, havde Vincenzo Nibali taget højde for, at noget sådant kunne ske.

Italieneren registreredes i mål som nr. 18, og eftersom han inden etapen var 5 sekunder efter Roson, var han, da facit gjordes op, 2 sekunder foran denne sammenlagt, mens tjekken Jan Hirt (CCC Sprandi) og Nibalis hviderussiske holdkammerat Kanstantin Siutsou på de næste pladser er henholdsvis 11 og 15 sekunder bagud.

Selv om Jesper Hansen altså ikke kunne følge trop med Nibali, avancerede han en enkelt plads i klassementett, så han nu er nr. 15 med 52 sekunder op til den italienske supertstjerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bittert nederlag efter langt udbrud

Dagens ubetinget mest bitre nederlag led italieneren Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini). I sin ni år lange karriere som professionel har han endnu aldrig prøvet at vinde, men på denne etape var han så tæt på, som næsten tænkes kan.

Den angrebsivrige italiener havde været med i dagens lange udbrud, og søgte med en solosatsning 1.500 meter fra mål at holde feltet bag sig.

Alt tydede på, at han skulle blive belønnet for sit initiativ, men 15 meter fra stregen kom Ruffoni og tre andre drønenede forbi, så Marangoni måtte tage til takke med en femteplads.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce