Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Tour de France 2019

Efter pressemøde på hviledagen skal Vincenzo Nibali i dag i aktion på fødeøens vulkan Etna. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Efter pressemøde på hviledagen skal Vincenzo Nibali i dag i aktion på fødeøens vulkan Etna. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udbrud på vulkanen kan fremkalde eksplosion i Giro d'Italia-stillingen

Den italienske rundtur når i dag frem til Etna, hvor Alberto Contador for seks år siden knækkede konkurrenterne.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I strålende solskin tilbragte deltagerne i Giro d’Italia i går hviledagen på Sicilien med vanlige sysler som pressemøder og kortere træningsture efter ankomsten til Italiens største Middelhavsø oven på de tre dages strabadser på naboen Sardinien.

Vejrguderne meldes også i gunstigt om end noget køligt lune, når aktiviteterne genoptages, hvorimod terrænet udsætter aktørerne for helt anderledes krævende prøvelser, end de hidtil er stødt på under 100 års udgaven af den italienske rundtur.

Dagens etape byder nemlig på to voldsomt lange stigninger, og når den sidste på knap 18 km op til målet i 1.892 meters højde på vulkanen Etna er overstået, vil der være skiftet gevaldigt ud i den herskende Giro-klasses persongalleri.

Nibali er tilbage på fødeøen

»Etna er et rigtigt bjerg, så det er uundgåeligt, at der sker et eller andet«, sagde løbets italienske stjerne og dobbelte vinder Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), således til medierne på hviledagen.

»Det er altid kompliceret at skulle ud på skrappe klatreture lige efter at have holdt pause, så jeg er da spændt på, hvordan både mine egne og konkurrenternes ben vil reagere. Det er den første vigtige etape for klassementet i løbet, så der er lagt op til en stor dag«.

For Nibali har etapen ekstra betydning, eftersom der stilles store forventninger til hans indsats på fødeøen.

Deltagerne får lidt tid til at få gang i organismen. De første knap 60 af dagens i alt 181 km, der udgår fra Cefalù på nordkysten, er nemlig så flade, som det nu kan lade sig gøre på de kanter.

Første stigning er 32,8 km lang

Efter denne indledende færd med havudsigt drejer ruten ind mod øens midte, og her konfronteres rytterne først med en stigning på ikke færre end 32,8 km op til toppen af Portella Femmina Morta i 1.524 meters højde.

Det er en lang og sej affære, men med en forholdsvis beskeden gennemsnitlig procent på 4,5 og en maksimal på 8, og selv om der på det tidspunkt sandsynligvis vil være en offensiv i gang, forholder hovedpersonerne i den samlede stilling sig nok i ro.

Efter en lang nedkørsel foregår resten af turen frem mod finalen op ad Etna i konstant kuperet terræn, og det store spørgsmål er så, hvornår favoritterne vover at spille ud med et udbrud, der kan få festlighederne på vulkanen til at eksplodere.

Vind og forsigtighed kan dæmpe udfoldelserne

Nogle eksperter vurderer, at det kun vil ske i beskeden grad, dels fordi det stadig er meget tidligt i løbet med de afgørende slag i Dolomitterne lurende i løbets sidste uge, dels fordi en kraftig modvind op ad bjerget kan lægge en dæmper på udfoldelserne.

Over for det står den kendsgerning, at det seneste besøg på Etna i 2011 fik en overvældende indflydelse på det endelige udfald, eftersom den spanske superstjerne Alberto Contador i sit første år i tjeneste hos Bjarne Riis nedkæmpede alle rivaler på vulkanen, erobrede den lyserøde førertrøje og 12 etaper senere kunne lade sig hylde som samlet vinder for anden gang i karrieren efter 2008.

Noget ganske andet er så, at spanieren ikke fik lov til at beholde disse triumfer, fordi de var blandt dem, han blev frataget i forbindelse med dopingaffæren i Tour de France året inden, men det kunne ingen ane, da showet var i fuld gang på Etna.

Contador ene om at reagere

Det handlede om den 169 km lange 9. etape fra Messina til Etna, der i modsætning til den aktuelle kørtes lige før en hviledag, og hollænderen Pieter Weening optrådte i den lyserøde førertrøje, som han havde sikret sig på 5. etape.

I 2011 var det den colombianske klatrespecialist José Rujano, der tog initiativet, og som den eneste reagerede Contador.

De to slog følge, og spanieren havde intet besvær med at afvise sydamerikaneren frem mod stregen, hvor forskellen mellem de to opgjordes til 2 sekunder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Feltet blev totalt splittet

Langt væsentligere var det, at den resterende del af feltet var blevet totalt splittet, og selv om størstedelen af Contadors rivaler formåede at begrænse nederlaget, skulle det vise sig at være begyndelsen til enden for dem.

Italieneren Stefano Garzelli snuppede tredjepladsen, da den nærmeste forfølgergruppe på seks mand, som af de aktuelle ryttere talte Nibali og dennes nuværende hviderussiske holdkammerat Kanstantin Siutsou, nåede toppen 50 sekunder efter Contador.

Det sendte Bjarne Riis’ trumf til vejrs i klassementet 59 sekunder foran Siutsou, der havde ligget nr. 2 inden etapen blot 2 sekunder efter Weening, som mistede 6.35 minutter på Etna.

I dag sætter colombianeren Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) efter alt at dømme mindst ligeså meget til.

Fernando Gaviria må i dag utvivlsomt se den lyserøde førertrøje fortone sig i det fjerne. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Fernando Gaviria må i dag utvivlsomt se den lyserøde førertrøje fortone sig i det fjerne. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Contador udtrykte en vis bekymring for, om det nu også var for tidligt, han havde overtaget førertrøjen, men de tanker bundfældede sig ikke dybere, end at han i den resterende del af løbet vandt endnu en etape – bjergenkeltstarten til Nevegal – og i Milano sluttede 6.10 minutter foran italieneren Michele Scarponi og med yderligere 46 sekunder ned til Nibali.

To sprintere i mål uden for tidsfristen

Den rækkefølge blev der siden ændret på ved skrivebordet, så Scarponi året efter ved Giro-starten i Herning optrådte som den forsvarende sejrherre.

Det år på Etna nåede briten Mark Cavendish, som nogle måneder senere blev verdensmester på Geels Bakke, til vejs ende som nr. 188 og sidste mand i en lille gruppe, som også talte blandt andre Alex Rasmussen 26.35 minutter efter Contador.

Og så mange kræfter kostede det at bestige bjerget, at de to australske sprintere Graeme Brown og Robbie McEwen overskred tidsfristen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bittersødt minde for Alex Rasmussen

Mark Cavendish kom i øvrigt stærkt igen, idet han på den efterfølgende etape noteredes for den første af sine to sejre i løbet.

Og når det drejer sig om Alex Rasmussen, var det den Giro, han har et af karrierens bittersøde minder fra, idet han var så tæt på den helt store triumf, som tænkes kan, på den afsluttende 26 km lange enkeltstart til Milano.

Havde det ikke været for en punktering inden for den sidste km, ville danskeren sandsynligvis have hjemført sin fornemste sejr på landevejen, men nu måtte han se sig henvist til andenpladsen 7 sekunder efter skotten David Millar og 29 foran Contador.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden