Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jan Polanc fører ligesom for to år siden et langt udbrud succesrigt til ende ved det første møde med bjergene i Giro d'Italia. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Jan Polanc fører ligesom for to år siden et langt udbrud succesrigt til ende ved det første møde med bjergene i Giro d'Italia. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stjernernes våbenhvile baner vej for outsiders forrygende triumf

Favoritterne holdt hinanden i skak på den første bjergetape i Giro d'Italia, hvor Bob Jungels erobrede den lyserøde førertrøje.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens favoritterne i det samlede klassement holdt våbenhvile på den med spænding imødeste første klatreudfordring i Giro d’Italia, stred den 25-årige slovener Jan Polanc (UAE Team Emirates) sig som den eneste tilbageværende fra dagens lange udbrud sejt og med opbydelsen af de ultimative kraftressourcer alene op ad bjergsiden på vulkanen Etna og kunne jublende strække armene i vejret som vinder af den 181 km lange 4. etape.

Dermed diskede Polanc op med en gentagelse af sin optræden i den italienske rundtur for to år siden, da han ligeledes greb ud efter lykken ved den første konfrontation med tinderne i en offensiv, hvor de oprindelige ledsagere heller ikke formåede at følge ham.

Dengang holdt sloveneren den nærmeste gruppe, som også ved den lejlighed talte klassementsaspiranterne, halvandet minut bag sig, mens afstanden til russeren Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) på andenpladsen, der i dag som den eneste var i stand til at skille sig ud blandt de jagtende, var 19 sekunder.

Gaviria satte mere end 25 minutter til

Yderligere 10 sekunder bagude fulgte en gruppe på 20 mand anført af waliseren Geraint Thomas (Sky) og franskmanden Thibaut Pinot (FDJ), og her befandt alle de aktører sig, der uden for alvor endnu at have bekendt kulør stadig nærer håb om blande sig i opgøret om de endelige topplaceringer.

Fuldt ud som forudset havde colombianeren Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) ingen jordisk chance for at beholde den lyserøde førertrøje, han erobrede i går.

Den unge sydamerikanere leverede et fint stykke arbejde i holdets tjeneste, men da den 17,9 km lange finalestigning tårnede sig op, var hans rolle udspillet.

Da Gaviris nåede i mål med et minus på over 25 minutter, kunne han imidlertid glæde sig over, at den eftertragtede ledertrikot var blevet i holdets besiddelse.

11 ryttere med minus på 10 sekunder

Den overtog den 24-årige luxembourger Bob Jungels nemlig, og han fører nu med 6 sekunder til Geraint Thomas, mens disse 11 ryttere indtager de følgende pladser med et minus på 10 sekunder:

3. Adam Yates (Orica-Scott), 4. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), 5. Domenico Pozzovivo (AG2R), 6. Nairo Quintana (Movistar), 7. Tom Dumoulin (Sunweb), 8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), 9. Mikel Landa (Sky), 10. Thibaut Pinot (FDJ), 11. Tejay Van Garderen (BMC), 12. Andrey Amador (Movistar), 13. Davide Formolo (Cannondale-Drapac).

Ilnur Zakarin, der forleden satte tid til, vandt i dag næsten det tabte terræn tilbage, og er på 14. pladsen 14 sekunder efter, mens hollænderen Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) som den næste i rækken har et efterslæb på 23 sekunder.

Jungels fører også ungdomskonkurrencen

Bob Jungels, der sidste år sluttede som nr. 6 sammenlagt med et minus på 8.31 minutter til Nibali, prøvede også i 2016 at optræde i den lyserøde førertrøje.

Dengang afløste han ligeledes en holdkammerat, idet italieneren Gianluca Brambilla måtte vige tronen efter 10. etape.

Bob Jungels er tilbage i den lyserøde førertrøje, som han sidste år var indehaver af i tre dage. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Bob Jungels er tilbage i den lyserøde førertrøje, som han sidste år var indehaver af i tre dage. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Jungels blev siddende på den i tre dage, da han måtte se sig fortrængt af costaricaneren Andrey Amador, men luxembourgeren slap så fint gennem de tre uger, at han vandt ungdomskonkurrencen.

Den fører han også i den aktuelle udgave, men her er ambitionerne utvivlsomt først og fremmest rettet mod den overordnede, samlede stilling.

Sprinterne kørt langt agterud

Alle sprinterne, der indtil i dag dominerede klassementet, er helt i sagens natur sendt langt agterud, men tyskeren André Greipel (Lotto Soudal), der kom i mål i en større gruppe 26.43 minutter bagude, er dog stadig blandt dem, der optræder på podiet, idet han bevarede den cyklamenfarvede førertrøje i pointkonkurrencen.

Og så har han i øvrigt i morgen yderligere en hovedrolle i udsigt, idet 5. etape til Messina efter al sandsynlighed munder ud i en massespurt.

For Jan Polanc var det den første triumf siden Giro-opvisningen for to år siden, og grunden blev lagt, da han kort efter starten fandt sammen med sydafrikaneren Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), italieneren Eugenio Alafaci (Trek-Segafredo) og russeren Pavel Brutt (Gazprom) i et udbrud, der maksimalt nåede op på at have godt 8 minutters forspring.

Polanc: Den hårdeste dag i mit liv

Først Alafaci og siden Brutt måtte opgive at følge med i front, da det begyndte at gå opad mod Etna, og tidligt inde på den 17,9 km lange finalefærd valgte Polanc at forsøge sig alene.

»Det var nok den hårdeste dag i mit liv«, lød det fra en endnu forpustet og storsmilende Jan Polanc, da han blev interviewet til tv nogle minutter efter at være kommet i mål, og inden han skulle hyldes både som etapevinder og ny indehaver af den blå førertrøje i bjergkonkurrencen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror ikke, der var nogen, som regnede med, at udbruddet kunne holde hjem, og vi fik da heller aldrig et særligt stort forspring«.

»Men det er helt fantastisk, at det for anden gang skulle lykkes mig at vinde på den måde, og jeg er simpelthen ubeskrivelig glad«.

Jesper Hansen i flot offensiv rolle

Medvirkende til Polancs fornemme succes var det, at det varede meget længe, før der blev angrebet fra feltet med alle de store navne.

Faktisk var det Jesper Hansens (Astana) fortjeneste, at der kom gang i sagerne, da han prøvede at køre væk 3,5 km fra toppen.

Det affødte ikke umiddelbart nogen reaktion, fordi den 26-årige dansker ikke udgør nogen overhængende trussel i det samlede klassement, og det var først, da den dobbelte Giro-sejrherre Vincenzo Nibali forcerede med 3 km tilbage, at alle kom op på mærkerne.

Dansker avancerede 67 pladser

Italieneren hentede Jesper Hansen, men måtte også se sit eget forsøg neutraliseret. Danskeren prøvede modigt igen kort efter, men Zakarin var den eneste, som evnede at få hul til rivalerne.

Jesper Hansens kræfter var forståeligt nok sluppet op, efter at han to gange havde forsøgt at gøre en forskel, og han nåede til vejs ende  på 29. pladsen 1.26 minut efter Jan Polanc.

Sammenlagt betød dagens indsats, at Jesper Hansen avancerede 67 pladser, så han nu er nr. 31 med et minus på 3.38 minutter til Jungels.

De øvrige danskeres placering i klassementet: 109. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 23.04 minutter, 111. Lars Bak (Lotto Soudal) 23.37, 173. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 33.43.

Rohan Dennis udgik tidligt

Allerede tidligt på etapen, mistede løbet den første af de 195 ryttere, som startede i fredags på Sardinien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Australieren Rohan Dennis (BMC), der styrtede i søndags godt 10 km fra målet i Cagliari og satte 5.22 minutter til, havde egentlig håbet på at kunne gennemføre Giroen med henblik på sin langsigtede målsætning om at udvikle sig til rundturspsecialist.

Men da det begyndte at gå opad på den første af dagens stigninger, meldte eftervirkningerne sig fra det ublide møde med asfalten så kraftigt, at den 26-årige australier ikke formåede at fortsætte.

Senere på etapen udgik franskmanden Alexandre Geniez (AG2R) og russeren Pavel Kotjejtkov (Katusha-Alpecin) efter styrt, så feltet nu består af 192 mand.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden