Endnu er guldet ikke i hus - Søren Kragh Andersen (t.v.) Tom Dumoulin, Wilco Kelderman og Michael Matthews følger fra det varme sæde spændt med i riivalernes udfoldelser. Foto: Team Sunweb.

Endnu er guldet ikke i hus - Søren Kragh Andersen (t.v.) Tom Dumoulin, Wilco Kelderman og Michael Matthews følger fra det varme sæde spændt med i riivalernes udfoldelser. Foto: Team Sunweb.

Cykling

To 22-årige danske stortalenter sørger for en forrygende VM-start

Søren Kragh Andersen blev verdensmester i holdløb med Team Sunweb og Cecilie Uttrup Ludwig erobrede bronze.

Cykling

På en sensommerdag så forjættende lun og solrig, at de lette gevandter promeneredes endnu engang med liflig fryd af både mænd og kvinder, svedte en række af begge køns ypperste tempospecialister sig gennem 42,5 kilometers strabadser, da verdensmesterskaberne i landevejscykling i dag indledtes i Bergen med holdløb for både de mandlige og kvindelige firmamandskaber.

Og i Norges næststørste by med tilnavnet Vestlandets hovedstad, der ellers har ry for at være en af nordens mest regnfulde lokaliteter, ydede to af den hjemlige cykelsports mest evnerige unge udøvere så fremragende præstationer, at Danmark kan smykke sig med såvel en verdensmester som en bronzevinder, endnu inden nationernes landshold i morgen rykker ind på VM-scenen.

Sunweb sejrede hos både mænd og kvinder

22-årige Søren Kragh Andersen leverede sammen med holdkammeraterne på Team Sunweb, den hollandske Giro d’Italia-triumfator Tom Dumoulin, dennes landsmænd Wilco Kelderman og Sam Oomen, australieren Michael Matthews og tyskeren Lennard Kämna en bragende overraskelse, da de gennemførte distancen på 47.50 minutter - gennemsnitshastighed 53,302 km/t - og dermed avancerede fra en outsiderposition til at være disciplinens hersker.

Og den danske mester i enkeltstart Cecilie Utrrup Ludwig, ligeledes 22, der allerede har udmærket sig som vinder af U23-konkurrencen i kvindernes WorldTour, bidrog til, at Cervélo-Bigla ligesom sidste år erobrede bronze.

Også hos kvinderne kunne Team Sunweb hyldes som en overraskende ny verdensmester 12 sekunder foran de forsvarende titelindehavere fra Amalie Dideriksens – hun var dog ikke med i dag – hollandske Boels Dolmans mandskab, mens Cervélo Bigla måtte se sig besejret med 28 sekunder.

Team Virtu Cycling med blandt andre Pernille Mathiesen, Linda Villumsen og Christina Siggaard var også blandt de ni hold, der stillede op og noteredes for en absolut hæderlig femteplads 2.51 minutter efter vinderne.

For første gang ingen medaljer til Quick-Step

Den mandligeTeam Sunweb-sekstet startede som nr. 13 af de 17 deltagende hold, men havde sine fire værste konkurrenter bag sig, uden at det dog gav dem nogen fordele.

Amerikanske BMC var på andenpladsen slået med 8 sekunder, Team Sky anført af Tour de France- og Vuelta a España-kongen Chris Froome snuppede bronzen med et minus på 22 sekunder, mens sidste års sejrherre Quick-Step Floors for første gang, siden denne kappestrid holdt sit indtog på VM-programmet i 2012, havnede uden for podiet 35 sekunder efter Sunweb.

De øvrige 13 deltagende hold placerede sig således: 5. Orica-Scott 1.03 minut, 6. Movistar 1.19, 7. Lotto-Jumbo 1.19, 8. CCC Sprandi 1.44, 9. Katusha-Alpecin (Michael Mørkøv) 1.45, 10. Bora-hansgrohe 1.55, 11. Astana 2.15, 12. Trek-Segafredo 2.49, 13. Joker Icopal 3.08, 14. Sangemini-MG 5.02, 15. Uno X 5.09, 16. Team Fixit 5.21, 17. Sparbanken Sør 5.30.

Dansk sportsdirektør troede på medalje

Organisatoriske omstændigheder gør, at det kvindelige Team Sunweb er registreret i Holland, mens mændene hører hjemme i Tyskland. De to kollektiver fungerer imidlertid som en ideel helhed, og optræder da også her i Norge som en sådan.

Ledelsen er hollandsk domineret med et dansk islæt i sportsdirektør Morten Bennekou, der i går kunne fryde sig over at runde deltagelsen i Post Danmark Rundt af med etapesejr til en anden af holdets unge himmelstormere tyskeren Max Wahlscheid.

Bennekou fortalte i øvrigt under det danske arrangement, at der næredes forventninger om en podieplads til Dumoulin og co., men at det næppe kunne lade sig gøre at hamle op med Quick-Step Floors og BMC, der har delt de fem tidligere titler mellem sig med 3-2 til belgierne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fungerede som en homogen trup

Og den nykårede danske verdensmester Søren Kragh Andersen lagde da heller ikke skjul på, at guldet kom bag på ham.

»Faktisk tror jeg ikke, at nogen af os havde regnet med, at vi kunne vinde«, sagde Søren Kragh da alt den herlige ståhej, som superbedriften førte med sig, var ved at ebbe ud.

»Vi havde en fornemmelse af, at vi måske kunne kæmpe med om bronzen, men samtidig kunne vi også godt mærke, at vi virkelig skød farten, da vi i går var ude at træne på ruten«.

»Jeg er fuldstændig tilfreds med min egen præstation. Jeg har følt mig lidt småsløj i dagene op til VM, men det var ikke noget, der svækkede mig, da det blev alvor«

»Det var en meget krævende rute med en stigning, som efter holdløbsforhold var ret voldsom, men Tom Dumoulin sørgede for at sætte tempoet, og så viste det sig heldigvis, at vi andre var nogenlunde lige stærke. Vi fungerede virkelig som en fantastisk homogen trup, og det var baggrunden for succesen«.

Var også brug for klatrekunnen

Noget tilsvarende fremhævede holdets kaptajn Tom Dumoulin.

»Det var af afgørende betydning, at der var udtaget seks ryttere, der supplerede hinanden glimrende«, understreger den hollandske Giro d’Italia-sejrherre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det var ikke udelukkende tempokvaliteter, der skulle bruges. Stigningen indebar, at det også var nødvendigt at kunne klatre, og det mix var helt perfekt i dag«.

»Grunden til denne VM-titel blev lagt allerede under vinterens træningslejre, hvor vi arbejdede meget på tempocyklerne. Det er ikke de sidste dage op til konkurrencen, der gør udslaget. Der er det umuligt at ændre noget væsentligt, så det er den langsigtede satsning, der nu giver udbytte«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce