Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christian Hartmann/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix

Endnu er det ikke afgjort, om colombianeren Egan Bernal får mulighed for at forsvare sidste års Tour de France-triumf i denne sæsons udgave. I øjeblikket opholder sydamerikaneren sig i 14 dages karantæne i hjemlandet efter at være vendt tilbage fra Europa.

Magtfuld cykelboss: Tour de France-aflysning rummer trussel om kollaps

Den belgiske manager Patrick Lefevere forudser, at nogle firmahold må bukke under, hvis verdens mest prestigefyldte cykelløb ikke kan afvikles.

Cykling

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I en sæson, der startede så lovende for dansk professionel landevejscykling med triumfer for Jakob Fuglsang, Søren Kragh Andersen, Magnus Cort og Kasper Asgreen, er udsættelser/aflysninger af traditionsrige styrkeprøver ligesom i al anden idræt nu hverdagskost.​

Efter at alle forårsklassikerne er udskudt, nærmer det tidspunkt sig med alarmerende uafvendelighed, hvor også skæbnen for årets altoverskyggende begivenhed, den 107. udgave af Tour de France, skal afgøres – en beslutning, der imødeses med enorm spænding i cykelverdenen.

96 dage er der til, at klodens dominerende arrangørvirksomhed Amaury Sport Organisation (A.S.O.) efter planen skal søsætte flagskibet blandt sine i alt 15 cykelløb for den mandlige elite 27. juni i Nice, og indtil videre har den ansvarlige for cykelsporten Christian Prudhomme undgået at kaste sig ud i en chancevurdering af, hvor realistisk det er.

Har endnu ikke rørt ved guldklumpen

Prudhomme havde i begyndelsen af måneden travlt med på trods af udbredt skepsis at få fuldført 7 af de 8 etaper i Paris-Nice, og umiddelbart efter gik det ret hurtigt med at udsætte andre prestigemættede udfordringer såsom Paris-Roubaix 5. april og Liège-Bastogne-Liège 26. april, men guldklumpen Tour de France er der endnu ikke rørt ved i hverken ord eller handling.

Til gengæld er andre ikke veget tilbage for at beskæftige sig med emnet, og i en klumme i det belgiske dagblad Het Nieuwsblad lægger en af de mest succesrige og magtfulde chefer på den internationale scene gennem de seneste tiår, Deceuninck-Quick Steps manager, Patrick Lefevere, ikke skjul på, hvilken enorm betydning Touren har i det globale billede.

»Hvis Tour de France ikke kan afvikles, kollapser hele cykelsportens struktur rent løbsmæssigt«, lyder Lefeveres dramatiske vurdering.

Kun 5 WorldTour-løb er indtil videre fuldført

»Det er enfoldigt ikke at se i øjnene, at der er en reel risiko for, at det sker, og det vil være en katastrofe, hvis det går sådan. Jeg tror ikke, at alle firmahold vil kunne overleve under de omstændigheder, for de økonomiske problemer, der rammer samfundet, kan via sponsorerne risikere at få indflydelse på vores eksistensbetingelser«.

Jeg ved også, hvor væsentlig en rolle det spiller for sponsorer at kunne promovere sig i Tour de France

»Jeg erkender fuldt ud, at cykelsporten blot er en detalje i den krise, vi befinder os i, men jeg har ansvaret for et helt hold, og jeg er dybt bekymret for fremtiden. Og jeg ved også, hvor væsentlig en rolle det spiller for sponsorer at kunne promovere sig i Tour de France«.

Af årets 36 WorldTour-løb blev de 5 første gennemført, men 2 af dem, UAE Tour og Paris-Nice, i amputerede versioner. Foreløbig er 17 af de efterfølgende fjernet fra kalenderen, nogle med håb om et comeback senere på sæsonen, andre med meldingen, at kræfterne nu koncentreres om 2021.

De næste på listen er Critérium du Dauphiné – ligeledes i A.S.O.-regi – fra 31. maj til 7. juni samt Tour de Suisse fra 7. til 14. juni. Begge har nu samme uvisse status som Tour de France, men endnu er de ikke omfattet af dekretet fra Den Internationale Cykelunion, UCI, der påbyder, at alle konkurrencer til og med 30. april er afblæst.

PostNord Danmark Rundt kort efter Touren

Adskillige arrangører har dog allerede indset, at der også efter den dato tårner sig uoverstigelige vanskeligheder op. Eksempelvis er Slovenien Rundt, der hører hjemme i den ny ProSeries lige under WorldTour-løbene, og som skulle være kørt fra 10. til 14. juni, blevet udsat.

Den mest betydningsfulde kappestrid på de hjemlige landeveje PostNord Danmark Rundt er med start i Struer 11. august og finale fire dage senere på Frederiksberg placeret kort efter Touren og kan blive berørt, hvis en stribe forårsløb pludselig skal presses ind i kalenderen.

Annonce

»Vi har fra UCI fået at vide, at der ved en omlægning af sæsonen vil blive taget hensyn til de arrangementer, der allerede er planlagt til at finde sted senere på året«, siger løbsdirektør Jesper Worre.

»Desuden vil de tre uger lange rundture og de monumenter, som har måttet udsættes, få fortrinsret. Men inden der overhovedet kan træffes nogen beslutninger, skal vi jo først se, hvornår krisen er overstået«.

»Indtil videre arbejder jeg stille og roligt videre med planlægningen. Jeg fortsætter med alene at køre ruterne igennem og få detaljerne på plads, men ellers kan jeg ligesom alle andre kun vente«.

»Hvis Tour de France må flyttes, er det indlysende, at der tegner sig et endnu mere uoverskueligt billede, men der er ikke så meget, vi endnu kan stille op med hensyn til vores løb«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts