Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vincenzo Nibali prøvede forgæves at angribe på Etna, og nu må han undvære sin spanske hjælper Javier Moreno resten af løbet. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Vincenzo Nibali prøvede forgæves at angribe på Etna, og nu må han undvære sin spanske hjælper Javier Moreno resten af løbet. Foto: La Presse-D'Alberto/Frerrari.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giro d'Italia-kongen mister vigtig hjælper efter et hidsigt håndgemæng

Spanieren Javier Moreno fra Vincenzo Nibalis mandskab er smidt ud af løbet.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens gårsdagens strabadser på den første bjergetape i Giro d’Italia sendte stort set samtlige aspiranter til de mest attraktive slutplaceringer op i toppen af klassementet, gav klatreturen op til målet i 1.892 meters højde intet svar på styrkeforholdet favoritterne imellem.

Derimod sørgede juryens efterfølgende reaktion på et håndgemæng, der udspillede sig, netop som positionskampen var mest intens for foden af finalestigningen, for, at værtsnationens store håb, den dobbelte vinder af den italienske rundtur Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) svækkes mærkbart i fortsættelsen.

Hård infight endte med et styrt

Efter at have studeret tv-billederne fra nærkampen mellem en af Nibalis vigtigste hjælpere i bjergene, spanieren Javier Moreno, og Team Skys italiener Diego Rosa, besluttede Den Internationale Cykelunions kommissærer nemlig at smide Moreno ud af løbet for det, der officielt betagnes som en »voldelig handling«.

Det var helt tydeligt, at Moreno og Rosa var involveret i en indædt kamp om at sikre sig den optimale plads i feltet.

De bataljer mundede ud i, at den 32-årige spanier greb fat i Rosas trøje og skubbede til ham med det resultat, at italieneren røg ud blandt tilskuerne og styrtede.

Ingen kom noget alvorligt til, men Diego Rasa måtte skifte cykel.

Spanier siger undskyld og forklarer

Begge kamphaner fuldførte etapen, og nogle timer efter dramaet på landevejen kom så meldingen om, at juryen betragtede hændelsen som så alvorlig, at Javier Moreno blev diskvalificeret.

I en officiel melding fra Bahrain-Merida mandskabet undskylder spanieren sin optræden, men kommer også med en forklaring på, hvad der fremkaldte den.

»Mine holdkammerater og jeg lå på linje, da vi nåede frem til den sidste stigning«, lyder det fra Javier Moreno.

»Team Sky kom op på venstre side af os, og Rosa forsøgte at presse sig ind foran mig, så han kunne få hjul på en af vore andre ryttere«.

Ville ikke lade sig flytte af italiener

»Det var jeg ikke indstillet på, og da han opdagede det, prøvede han at flytte mig med albuen. Det svarede jeg igen på ved at skubbe til ham, og desværre medførte det, at han styrtede«.

»Jeg vil gerne undskylde min handling både over for Diego Rosa og hele Team Sky samt også overfor mine holdkammerater og vores sponsorer. Samtidig vil jeg understrege, at det absolut ikke var min hensigt, at han skulle vælte«.

Bahrain-Merids australske manager Brent Copeland beklager i pressemeddelelsen, der redegør for, hvad der skete, at Javier Moreno forløb sig.

»Uoverensstemmelserne opstod på et meget ophedet tidspunkt i løbet, men Javiers opførsel var uacceptabel«, hedder det fra Brent Copeland.

»Det er naturligvis et markant handicap for os at skulle undvære en mand, men jeg anerkender fuldt ud juryens afgørelse«.

Sprinterne køres i stilling i Messina

Om gemytterne kommer i kog på tilsvarende vis på dagens 159 km lange 5. etape fra Pedara til Messina, vil vise sig, men det bliver i givet fald nok først i den afsluttende fase, når sprinterne skal køres i stilling.

Etapen indledes med en nedkørsel på omkring en halv snes km, og derefter bevæger rytterne sig videre i kuperet terræn, der dog kun indeholder en enkelt bjergspurt i 4. kategori, selv om der sagtens kunne være fundet plads til flere.

U-vending 1.500 meter fra målstregen

Specielt venter der en kort, hidsig stigning op til det historiske centrum i Taormina, hvor den indlagte spurt imidlertid ikke tæller til bjergkonkurrencen, og når feltet er kommet ned igen, er det stort set fladt de resterende knap 60 km.

Selve opløbet i Messina rummer et interessant element, idet rytterne i det højt opskruede tempo blot 1.500 m fra mål skal gennemfør en U vending, som nok kan skabe en vis ravage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men med mindre der ligesom på 1. etape til Olbia opstår så stor forvirring, at de hurtige afsluttere bringes ud af kurs, kan finalen næppe forme sig som andet end en massespurt.

Riis' gode minder fra Sicilien

Det er 24 år siden, Giroen senest gæstede Messina og dengang mundede 6. etape helt efter planen ud i en massespurt, hvor italieneren Guido Bontempi besejrede landsmændene Adriano Baffi og Gianni Bugno.

Set fra et dansk synspunkt var den næste etape på Sicilien, hvor løbet dengang opholdt sig i tre dage, imidlertid væsentligt mere spændende.

Det var nemlig på den 240 km lange færd fra Capo d’Orlando til Agrigento – VM-by det følgende år – Bjarne Riis noteredes for den anden af sine to etapegevinster i Giroen, da han nåede til mål sammen med italienerne Michele Coppolillo og Giancarlo Perini og henviste dem til de to andre podiepladser 1.21 minut foran forfølgerne.

Riis udgik siden efter 17. etape, men havde oparbejdet så glimrende en form, at han et par måneder senere oplevede sit Tour de France-gennembrud.

Her blev det ligeledes til etapegevinst på 7. etape og den samlede femteplads efter spanieren Miguel indurain, schweizeren Tony Rominger, polakken Zenon Jaskula og colombianeren Alvaro Mejia.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden