Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gorka Izagirre har rigelig tid til at nyde karrierens herligste jubelstund som vinder af 8. etape. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Gorka Izagirre har rigelig tid til at nyde karrierens herligste jubelstund som vinder af 8. etape. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giro-dramatik med styrt i finalen, hjælper som vinder og førertrøjen i asfalten

29-årige Gorka Izagirre får sjælden fridag fra jobbet som stjernernes oppasser og sikrer sig fornem etapesejr.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et storhold som det spanske Movistar superstjernerne Alejandro Valverde og Nairo Quintana i de fuldstændig uanfægtede lederroller levnes i den professionelle cykelsports hierarkiske system ikke megen plads til jagt på personlig succes for de øvrige ryttere i de mest betydningsfulde opgaver.

Så når en sjælden chance byder sig, gælder det om at satse maksimalt på at udnytte den, og det evnede den 29-årige spanier Gorka Izagirre til fulde på dagens 189 km lange 8. etape i Giro d’Italia fra Molfetta til Peschici.

Dødtræt og jublende lykkelig krydsede han målstregen på den hidsigt stigende Via Montesanto i den idylliske by på Gargano-halvøen ved  Apuliens Adriaterhavskyst  5 sekunder foran sin tidligere holdkammerat italieneren Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) og med yderligere 5 ned til landsmanden Luis León Sanchez (Astana).

Styrt skabte drama i finalen

900 meter længere nede ad den stejle opløbsstrækning var italieneren Valerio Conti (UAE Team Emirates) så småt ved at komme på cyklen igen. Han havde i den tiloversblevne kvartet fra dagens lange udbrud taget teten foran de tre nævnte, men styrtede i et skarpt serpentinersving, netop som han tilsyneladende lagde an til et afgørende fremstød.

Izagirre sad på hjul, men ikke tættere, end at han kunne udnytte den dramatiske situation og de få sekunders forvirring, den affødte, til at sætte sin definitive offensiv ind.

Den knækkede de to følgesvende, der kun lige med nød og næppe holdt sig fri af den jagtende gruppe på 26 ryttere, der talte alle klassementsaspiranterne, som med et kollektivt minus på 12 sekunder endnu engang holdt hinanden i skak.

Førertrøjen sat under pres

Dermed sattes der et gyseragtigt spændende punktum på en etape, der lige fra start havde været rig på begivenheder, og hvor luxembourgeren Bob Jungels' (Quick-Step Floors) lyserøde førertrøje også en overgang havde været ude at blafre i vinden.

Det var den uheldige Conti, der med et minus på 2.10 minutter inden etapen udgjorde en trussel, men det havde Jungels og co. fået styr på længe inden italienerens triste endeligt, som dog heldigvis ikke var værre, end at han formåede at fuldføre etapen.

Således fører Jungels fortsat med 6 sekunder til waliseren Geraint Thomas (Team Sky) og 10 til den flok på 11 ryttere, som stadig anføres af englænderen Adam Yates (Orica-Scott), inden den med spænding imødesete styrkeprøve i morgen, der slutter i 1.665 meters højde på Blockhaus.

Jungels styrtede 35 km fra mål

Den 24-årige luxembourger lignede dog ikke helt sig selv, da han på podiet modtog sin femte lyserøde trikot, for en lille blodig skramme på venstre knæ afslørede, at han ikke var sluppet helt så smertefrit fra strabadserne, som han kunne ønske sig.

»Jeg var uopmærksom på en nedkørsel 35 km fra mål, og det kostede mig en tur i asfalten«, forklarede Jungels umiddelbart efter målpassagen på en 10. plads uden dog tilsyneladende at være synderligt påvirket af hændelsen.

»Jeg kom op at ride på en af mine holdkammeraters baghjul, og så mistede jeg kontrollen over cyklen. Heldigvis slog jeg mig ikke synderligt, og jeg kom hurtigt i sadlen igen. Jeg tror bestemt ikke, det er noget, der får indflydelse på mine fortsatte muligheder i løbet«.

Har indtil i år kørt på hold med lillebror

Gorka Izagirre, der blev professionel i 2010 på det baskiske Euskaltel-mandskab, har lige siden 2012 og frem til denne sæson kørt på hold med sin to år yngre bror Ion.

I 2014 skiftede de begge til Movistar, da Baskerlandets stolthed i cykelsportssammenhæng ophørte med at eksistere på grund af økonomiske problemer.

Ion Izagirre, der de seneste sæsoner har været klart den mest succesrige og i 2016 bl.a. vandt en etape i Tour de France, ligesom han sluttede som nr. 11 på WorldTour-ranglisten, valgte op til denne sæson at sige ja til et tilbud fra italieneren Vincenzo Nibalis Bahrain-Merida, mens Gorka blev i de vante rammer.

Karrierens ubetinget største triumf

Gorka Izagirre er altid blevet betragtet som en slidstærk og pålidelig hjælperytter, men hvor han indtil i år kun var noteret for fire sejre i mindre begivenheder, kan han nu sole sig i karrierens ubetinget største triumf, efter at han tidligere i sæsonen på hjemmebane vandt Klasika Primavera.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den dramatiske situation, da Valerio Conti styrter 900 m fra mål, hvorefter Gorka Izagirre sætter sit afgørende fremstød ind. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Den dramatiske situation, da Valerio Conti styrter 900 m fra mål, hvorefter Gorka Izagirre sætter sit afgørende fremstød ind. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Oven i købet kom den aktuelle gevinst i hus, uden at kaptajanen Nairo Quintanas position i det overordnede Giro-billede på nogen måde bragtes i fare.

Tværtimod hersker der næppe tvivl om, at dagens sejrherre nu vender tilbage til sin vante og væsentlige mere anonyme rolle med fornyet motivation.

Højt tempo straks fra starten

Først efter at have tilbagelagt 55 km i den indledende time blev der slappet en anelse af i feltet, så et udbrud kunne etableres.

Der dannedes en gruppe på 16 mand i front, hvor 12 af de 22 mandskaber var repræsenteret. De to 2. divisionshold Gazprom og Wilier Triestina, som ellers har været særdeles synlige hidtil i løbet, var for en gangs skyld ikke sluppet med, og det resulterede åbenbart i, at disse to blev kommanderet til at kaste sig ud i en hidsig jagt.

Med i offensiven var Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), men på den lange stigning op mod bjergspurten i 2. kategori på Monte Sant’Angelo var det slut med sammenholdet, og danskeren, der havde slidt så hårdt for kollektivet i går, havde opbrugt sine kræfter og sakkede langt agterud.

Alles kamp mod alle i udbruddet

Da feltet nærmede sig bagfra, syntes Luis Leon Sanchez , at tiden var inde til at forsøge sig alene, og derefter skete der yderligere adskillige sceneskift.

Det mest markante tog Valerio Conti initiativet til, da der manglede 37 km. Han fik følgeskab af Izagirre, Sanchez og Visconti samt østrigeren Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe), og derefter udviklede det sig til alles kamp mod alle.

I det selskab måtte Mühlberger opgive at følge med, mens de fire andre på skift uden held forsøgte at komme alene af sted.

Bagfra nærmede feltet sig, og her kastede spanieren Mikel Landa (Sky) med 10 km tilbage sig ud i et overraskende forsøg, som dog neutraliseredes af et stærkt FDJ-mandskab 4 km fra mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Hansen satte 10 pladser til

I denne hektiske forestilling var ingen af danskerne at se i nærheden af fronten.

Jesper Hansen (Astana) registreredes som den bedste på en 66. plads med et minus på 4.45 minutter, mens Mads Pedersen satte 9.37 minutter til, Lars Bak (Lotto Soudal) 10.26 og Christopher Juul-Jensen 10.56, da han nåede til vejs ende som nr. 165 sammen med tre af sine Orica-Scott-holdkammerater sloveneren Luka Mezgec, canadieren Svein Tuft og australieren Alexander Edmondson.

På en dag, da den italienske sprinter Matteo Pelucchi (Bora-hansgroehe) lukkede og slukkede som nr. 191 med 18.49 minutter op til Gorka Izagirre, dumpede Jesper Hansen således 10 positioner agterud sammenlagt, så han nu er nr. 39 med et minus på 9.03 minutter.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden