Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På Etna forsøgte Vincenzo Nibali sig kortvarigt med et angreb, og op til dagens etape med mål på Blockhaus siger den italienske stjerne, at han har en plan. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

På Etna forsøgte Vincenzo Nibali sig kortvarigt med et angreb, og op til dagens etape med mål på Blockhaus siger den italienske stjerne, at han har en plan. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mytisk tinde med mindet om historisk Merckx-bedrift udfordrer dagens Giro-stjerner

Blochkaus, hvor en 21-årig Eddy Merckx i 1967 fik sit gennembrud som bjergrytter, sætter det aktuelle felt på skrap prøve.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I anledning af, at Giro d’Italia afvikles for 100. gang, har arrangørerne udfoldet ihærdige bestræbelser på undervejs at lade ruten passere lokaliteter, som har nær tilknytning til nogle af de koryfæer, der med mytiske bedrifter har tilført cykelrundturen uforglemmelig storhed.

Et sådant historisk punkt rammer feltet i dag, når 9. etapes 152 km med udgangspunkt i Montenero di Bisaccia efter en lang færd op langs Adriaterhavet slutter på tinden i Appenninerne med det lidet italiensk klingende navn Blockhaus.

Havde aldrig vundet på et bjerg før

Det var nemlig her, en 21-årig belgisk komet ved navn Eddy Merckx 30. maj 1967 på 12. etapes 220 km, som indledtes i Caserta, forbløffede både konkurrenter og eksperter, da han efter mere end syv timer i sadlen og passage af adskillige bjerge som den eneste formåede at svare igen, da italieneren Italo Ziloli angreb 2 km fra toppen.

Og ikke nok med det – den unge Merckx distancerede også hjemmebanehelten inden for den sidste km og krydsede målstregen 10 sekunder foran Zilioli og med yderligere 10 ned til den spanske indehaver af den lyserøde førertrøje José Perez, mens den etablerede franske stjerne Jacques Anquetil på fjerdepladsen blev slået med 23 sekunder.

Dermed noteredes Eddy Merckx både for den første sejr på et bjerg overhovedet og for den første af sin uovertrufne karrieres talrige etapetriumfer i de store rundture - 24 i Giroen, 34 i Tour de France og 6 i Vuelta a España.

Opkaldte en af sine cykler efter bedriften

Eddy Merckx havde på det tidspunkt længst markeret sig som et af den krævende idræts mest lysende talenter, hvilket understregedes det forår inden Giroen med sejre i blandt andet Milano-Sanremo, Gent-Wevelgen og Flèche Wallonne – senere på sæsonen blev han også verdensmester – men i en krævende bjergfinale havde han indtil den dag på Blockhaus for 50 år siden aldrig formået at sætte rivalerne på plads.

At den storslåede bedrift også havde en ganske særlig betydning for alle tiders ypperste pedalatlet, ses af, at en af de cykelmodeller, der produceredes på den fabrik, Eddy Merckx senere åbnede, fik navnet Blockhaus67.

Måtte vente et år på den samlede sejr

Sammenlagt måtte Merckx vente et år med at stryge helt til tops. I 1967 vandt han yderligere en etape – i en massespurt i Lido Estensi – og han sluttede som nr. 8, da facit gjordes op i Milano, mens de slagne modstandere fra Blockhaus italienerne Felice Gimondi og Franco Balmamion samt Anquetil bemægtigede sig podiepladserne.

Allerede i 1968 var Eddy Merckx urørlig i Giroen og hjemførte den første af sine fem samlede gevinster – det samme antal, som han nåede i Tour de France med sejr i begge rundture i 1970, 1972 og 1974, mens det »kun« blev til en enkelt i Vuelta a España i 1973, da han også stod øverst på podiet i Giroen.

Pellizzotti fik frataget sejr på Blockhaus

Senest Blockhaus blev besteget i Giro d’italia-sammenhæng, var i 2009, da den nuværende italienske Vincenzo Nibali-hjælper på Bahrain-Merida mandskabet Franco Pellizotti nåede først til toppen 42 sekunder foran landsmanden Stefano Garzelli.

Både den sejr, den samlede placering som nr. 3 og den senere førsteplads i bjergkonkurrencen i Tour de France blev dog frataget Pellizotti i forbindelse med en dopingdom.

Navnet stammer fra barsk fortid

Navnet Blockhaus, som så dukker op i Giro-sammenhæng igen i dag, har efter sigende sin oprindelse tilbage i 1860’erne, da en østrigsk kommandant fik til opgave at bekæmpe de mange bander af lovløse, som holdt til i det uvejsomme område.

Til det formål opførtes en fæstning på bjerget, og den opkaldtes efter de bygningsværker, som kommandanten kendte så godt fra hjemlandet.

Bjergets top ligger 2.142 meter over havets overflade, men målet er anbragt i 1.665 meters højde.

Finalestigningen er officielt opgjort til at være 13,6 km lang med en gennemsnitlig procent på 8,4 og en maksimal på 14, men i rytternes verden vil klatreturen utvivlsomt forekomme meget længere.

Hårnålesving og smalle veje

Reelt begynder den nemlig knap 26 km fra toppen, men efter den første halve snes km afbrydes den af en lille nedkørsel.

Derefter ligger den over en strækning på 10 km med en stribe hårnålesving og smalle veje lige omkring 9 procent med passager på helt op til 14.

Når gennemsnittet trækkes en anelse ned, skyldes det, at vejen 500 m fra mål ganske kortvarigt går nedad, inden den de sidste 200 meter op mod stregen stiger med 8 procent.

Basis for et udbrud i den indledende fase

Inden slaget skal udkæmpes på bjergsiden, vil rytterne have tilbagelagt cirka 130 km i afvekslende terræn, hvor der absolut er basis for at etablere et udbrud.

Det skal imidlertid være uhyre klatrestærke typer, der kommer af sted, hvis de skal gøre sig håb om at føre deres forehavende succesrigt til ende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når det begynder at gå opad mod målet, vil et eventuel forspring nemlig kunne forsvinde lynhurtigt i klassementskandidaternes forventede første alvorlige indbyrdes opgør.

Blockhaus rangeret som tredje skrappeste stigning

I en opgørelse over sværhedsgraden af samtlige de 32 stigninger i 1., 2. og 3. kategori, som Giroen omfatter, er Blockhaus placeret på tredjepladsen kun overgået af løbets højeste punkt Stelvio og Umbrailpass, som begge skal passeres på 16. etape, og det skaber uundgåeligt forventninger om et festfyrværkeri af udfoldelser fra rytternes side i dag.

At der er tale om en udfordring ud over det sædvanlige, bekræftes af det amerikanske Trek-Segafredos bud på en podieplads, hollænderen Bauke Mollema, der tidligt i sine forberedelser til Giroen blev klar over, at der er noget helt specielt i vente i dag.

Der bliver brug for at grave dybt

»Jeg har på fornemmelsen, at ikke ret mange af de andre ryttere har reelt kendskab til Blockhaus, men efter Tirreno-Adriatico tog jeg til Abruzzerne for at studere dette bjerg«, fortæller Mollema til den hollandske avis De Telegraaf.

»Stigningen er så stejl, at det gælder om at spare mest muligt på kræfterne, inden vi rammer den. I omkring 8 km ligger procenten helt oppe på 10, og her bliver der virkelig brug for at grave dybt«.

Bauke Mollema har været på studietur til Blockhaus. Foto: La Presse.

Bauke Mollema har været på studietur til Blockhaus. Foto: La Presse.

»Jeg er glad for, at jeg brugte tid på den studietur for et par måneder siden, for det aftegner sig helt klart i mit hoved, hvad der forestår, og det kan måske give mig en fordel i forhold til konkurrenterne«.

Franskmand er klar til at satse

Over en bred front synes også Mollemas konkurrenter til den ultimative hæder at være indstillet på, at der i dag omsider sker en udskilning i toppen af klassementet, så der ikke som nu befinder sig 11 ryttere i samme tid fra tredjepladsen og nedefter med et minus på 10 sekunder til den førende luxembourger Bob Jungels (Quick-Step Floors) og 4 til waliseren Geraint Thomas (Sky).

»Det er et af de smukkelse bjerge i Giroen, og det kan ikke undgå at skabe forskelle«, siger således franskmanden Thibaut Pinot til avisen La Gazzetta dello Sport.

Pinot er som nr. 9 en af de 11, og den indsats, hans FDJ-holdkammerater ydede mod slutningen af gårsdagens etape, efterlod ingen tvivl om, at han stræber højt i løbet.

De 10, der har samme tid som Pinot, er i rækkefølge: 3. Adam Yates (Orica-Scott), 4. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), 5. Domenico Pozzovivo (AG2R), 6. Tom Dumoulin (Sunweb),7. Nairo Quintana (Movistar), 8. Mollema, 10. Andrey Amador (Movistar), 11. Tejay Van Garderen (BMC), 12. Mikel Landa (Sky), 13. Davide Formolo (Cannondale-Drapac).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vincenzo Nibali har en plan

Værtsnationations favorit, den dobbelte Giro-vinder og den eneste i feltet, der har sejret i alle de store rundture, Vincenzo Nibali , skærper også forventningerne til dagens etape, om end hans udtalelse til hjemlandets førende skrevne sportsmedie er ret så hemmelikghedsfuld.

»Der er ingen tvivl om, at det er en uhyre vigtig og hård stigning, hvor alle klassementsryttere får brug for at yde det maksimale«, siger Nibali.

»Jeg er helt parat, og jeg har en klar strategi, men den agter jeg selvfølgelig ikke at afsløre«.

Sidst på eftermiddagen op mod den tynde luft sørger Blockhaus for, at ingen formår at skjule noget.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden