Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tom Dumoulin i elegant, aerodynamisk stil på vej mod både etapesejr og førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Tom Dumoulin i elegant, aerodynamisk stil på vej mod både etapesejr og førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tempofænomens opvisning får Giro-kongen til at trimle ned fra tronen med et brag

Hollænderen Tom Dumoulin var fuldstændig suveræn på enkeltstarten og fører nu med 2.23 minutter til Nairo Quintana.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spændingen i årets Giro d’Italia antog henrykkende dimensioner med forjættende løfter omkring den fortsatte færd op mod næste uges vilde slag i Dolomitterne, da den 26-årige hollænder Tom Dumoulin (Sunweb) i dag i maksimal grad indfriede forventningerne på 10. etapes 39,8 km lange enkeltstart fra Foligno gennem olivenlunde og vinmarker frem mod målet i Montefalco.

For ikke alene lukkede det hollandske tempofænomen så magtfuldt op for turboen, at han på denne solbeskinnede dag knuste al modstand – han gjorde det også i en grad, så den colombianske indehaver af den lyserøde førertrøje Nairo Quintana (Movistar) trimlede ned fra tronen og nu tvinges ud i en knaldhård fight for at tilbageerobre sin mistede position.

Den 27-årige sydamerikaner, der inden temporidtet første med 28 sekunder til franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) og 30 til Dumoulin satte nemlig næsten 3 minutter til i den direkte duel med dagens sejrherre, hvilket betyder, at han nu på den samlede andenplads er 2.23 minutter efter Dumoulin.

Garanti for sublim underholdning

Og selv om der stadig venter en stribe skrappe styrkeprøver i bjergene, hvor Quintana har vist sig som den klart stærkeste, må han nu også leve med visheden om, at Dumoulin har den afsluttende enkeltstart på 28 km fra motorbanen i Monza til domkirkepladsen i Milano til atter at kunne stille de kvaliteter til skue, som bragte ham til tops på så storslået vis i dag.

Dermed er Giroen tilført et så overdådigt element af uforudsigelighed, at underholdningsværdien synes garanteret på et sublimt niveau med en reel udsigt til, at den definitive afgørelse i kampen om sejren først træffes på sidstedagen 28. maj,

Top-10 ser efter enkeltstarten således ud: 1. Dumoulin, 2. Quintana 2.23 minutter, 3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 2.38, 4. Pinot 2,40, 5. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) 2.47, 6. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 3.56, 7. Domenico Pozzovivo (AG2R) 4.05, 8. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 4.17, 9. Andrey Amador (Movistar) 4.39, 10. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 5.19.

Geraint Thomas i forrygende comeback

Lige uden for dette selskab befinder waliseren Geraint Thomas (Sky) sig med et minus på 5.36 minutter efter et formidabelt comeback ovenpå gårsdagens barske skæbne, da han og Sky-holdkammeraten Mikel Landa var blandt de hårdest medtagne i det voldsomme styrt, som forårsagedes af en holdende politimotrocykel.

Geraint Thomas førte kampen mod klokken, inden Tom Dumoulin bragede i mål og med tiden 50.37 minutter – gennemsnitshastighed 47,178 km/t – forbedrede waliserens tid med 49 sekunder, men mindre end et døgn efter det ublide møde med asfalten var Thomas altså i stand til at levere en lysende opvisning i styrke og moral.

Nytter ikke at dvæle ved bitter hændelse

»Det er stadig bittert at tænke tilbage på, at jeg helt uforskyldt har mistet chancen for at vinde Giroen«, konstaterede Geraint Thomas i et tv-interview efter dagens bedrift.

»Efter at have sundet mig nåede jeg imidlertid frem til den erkendelse, at det intet nytter at dvæle ved den hændelse. Nu må jeg i stedet se at få det optimale ud af resten af løbet, men jeg har endnu ikke besluttet mig for, om jeg skal satse på at nå så højt som muligt op i klassementet eller gå efter en etapesejr. Den afgørelse træffer jeg nok først, når de tre næste etaper er overstået«.

Også nr. 3 på enkeltstarten, luxembourgeren Bob Jungels, der blev slået med 56 sekunder af Dumoulin, dokumenterede, at motivationen er intakt, selv om han i går måtte sige farvel til den lyserøde førertrøje.

Quintana sluttede som nr. 23

Nairo Quintana blev nr. 23 på dagens etape, og allerede efter den første mellemtid stod den klart, at Movistar-kaptajnen var på vej mod en gevaldig lussing.

Den lille klatrer havde tydeligvis vanskeligheder i vinden, og selv om han stred, det bedste han havde lært, øgedes hans minus til Dumoulin konstant.

På forhånd var Quintana indstillet på, at det sandsynligvis ville komme til at handle om at begrænse nederlaget, og det skal så vise sig, om det lykkedes for ham i tilstrækkeligt omfang.

Pinot kunne ikke indfri forventningerne

Blandt dagens tabere var også Thibaut Pinot, der var regnet blandt favoritterne på etapen, men måtte tage til takke med en placering som nr. 19 slået med 2.42 minutter af Dumoulin.

Top-10 på etapen kom til at se således ud: 1. Dumoulin, 2. Thomas 49 sekunder, 3. Jungels 56, 4. Luis León Sanchez (Astana) 1.40 minut, 5. Vasil Kiryienka (Sky) 2.00, 6. Nibali 2.07, 7. Maxime Monfort (Lotto Soudal) 2.13, 8. Jos Van Emden (Lotto-Jumbo) 2.15, 9. Amador 2.16, 10. Mollema 2.17.

De danske placeringer: 33. Lars Bak (Lotto Soudal) 3.39, 70. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 5.41, 137. Jesper Hansen (Astana) 7.47, 158. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 8.18.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mistede førertrøje i samme område sidste år

For Tom Dumoulin er der tale om en tilbagevenden til den rolle som Giro-hersker, han måtte sige farvel til i næsten det samme område for et år siden.

Hollænderen vandt i 2016 den indledende enkeltstart på hjemmebane i Apeldoorn, men måtte efter to dage kortvarigt afgive førstepladsen til den tyske sprinter Marcel Kittel.

Tom Dumoulin er den ny hovedperson i Giroens lyserøde show. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.,

Tom Dumoulin er den ny hovedperson i Giroens lyserøde show. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari.,

Dumoulin var dog atter i lyserødt efter den første kappestrid på italiensk grund og optrådte i alt seks dage i trøjen, inden han efter 8. etape fra Foligno – dagens startby – til Arezzo måtte sige farvel til den.

Hollænderen fuldførte ikke Giroen, og det samme var tilfældet med sidste års Tour de France, hvor han vandt både en etape til Andorra og enkeltstarten til La Caverne du Pont d’Arc 1.03 minut foran Chris Froom (Sky).

Har vundet to etaper i alle tre rundture

Det er nu blevet til to etapegevinster i hver af de tre store rundture, men den eneste bemærkelsesværdige samlede placering, Tom Dumoulin er noteret for, opnåede han i Vuelta a España for to år siden.

Da sluttede han på sjettepladsen 3.46 minutter efter italieneren Fabio Aru efter at have lignet den endelige vinder helt frem til næstsidste etape.

Han kørte i førertrøjen i tre omgange i det løb og erobrede den sidste gang på 17. etape. Dumoulin gik ud til 20. med et forspring på 6 sekunder til Aru, men hollænderen formåede ikke at stå for presset på færden fra San Lorenzo El Escorial til Cercedilla.

I den aktuelle udfordring kommer Dumoulins Sunweb-mandskab allerede i morgen på hårdt arbejde, når der venter en særdeles krævende dag i Appenninerne på de 161 km fra Firenze til Bagno di Romagna.

Med fire bjergspurter undervejs på meget lange stigninger går det op og ned stort set hele vejen, og der er lagt op til en uhyre offensiv forestilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Følte sig ikke godt kørende

Dumoulins udtalelser, straks efter at hans dobbelttriumf var en kendsgerning, virker nok en anelse uforståelige for de fleste med tanke på den styrkedemonstration, han diskede op med.

»Faktisk følte jeg mig ikke særligt godt kørende undervejs, og jeg måtte virkelig kæmpe med mig selv«, lød det fra hollænderen.

»På den sidste enkeltstart, jeg kørte inden Giroen, havde jeg det på samme måde, og da lod jeg bare stå til, men i dag besluttede jeg mig for at slås for sagen og give alt, hvad jeg havde«.

»Det førte til et resultat, som jeg selvfølgelig er lykkelig for, og det er da dejligt at have et forspring på 2.23 minutter. Men jeg ved af bitter erfaring fra Vueltaen, at der kan tabes adskillige minutter på en enkelt dag, så Giroen er langt fra slut endnu«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden