Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spanieren Omar Fraile skriger af fuld hals sin jubel over etapesejren i Bagno di Romagna ud til omverdenen. Fotoi: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Spanieren Omar Fraile skriger af fuld hals sin jubel over etapesejren i Bagno di Romagna ud til omverdenen. Fotoi: La Presse-D'Alberto/Ferrari.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ubegrundet frygt for Giro-kongens skæbne på skrap bjergetape med fire tinder

Tom Dumoulins lyserøde førertrøje kom aldrig for alvor i fare på en dag, der mundede ud i en flot spansk triumf.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På forhånd var dagens 161 km lange 11. etape fra Firenze-forstaden Ponte a Ema - legenden Gino Bartalis fødeby -  til Bagno di Romagna i Team Sunweb-lejren blevet betegnet som den måske farligste trussel mod Tom Dumoulins nyerhvervede herredømme i Giro d’Italia.

Og hvis den vurdering holder stik, tegner der sig både i bogstaveligste og overført betydning særdeles lyserøde perspektiver for den 26-årige alsidige hollændere videre færd på de italienske landeveje.

Han kunne nemlig efter cirka fire en halv timers ridt hen over fire udfordrende tinder i Appenninerne trække sig ud af strabadserne siddende ligeså sikkert på tronen i den italienske rundtur, som da han besteg den for første gang i tirsdags.

Ruten indbød til angreb

Når der næredes frygt for Dumoulins skæbne, skyldtes det givetvis, at ruten indbød til hidsig offensiv, og den blev da også etableret, men blot ikke af de rivaler, som er tættest på hollænderen i det samlede klassement.

Der blev byttet lidt rundt på placeringerne blandt de aktører, som Dumoulin satte så effektivt til vægs på enkeltstarten, men han har stadig 2.23 minutter ned til colombianeren Nairo Quintana (Movistar), som ikke på noget tidspunkt lagde an til en direkte dyst mod hollænderen.

De to nåede sammen med hovedparten af de øvrige favoritter til mål i en gruppe på 16 ryttere 1.37 minut efter etapens spanske sejrherre Omar Fraile (Dimension Data), som i spurten blandt udbryderne klart afviste den portugisiske eksverdensmester Rui Costa (UAE Team Emirates), franskmanden Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) og estlænderen Tanel Kangert (Astana).

Fik hjælp af Trek-Segafredo og FDJ til sidst

Team Sunweb kontrollerede tempoet i feltet det meste af etapen, men fik mod slutningen assistance af Trek-Segafredo og FDJ.

Begge mandskaber havde af hensyn til deres respektive kaptajner hollænderen Bauke Mollema og franskmanden Thibaut Pinot interesse i at mindske afstanden til den store gruppe forude.

Her befandt nemlig costaricaneren Andrey Amador (Movistar) sig, og som nr. 9 i klassementet med et minus på 4.39 minutter havde han udsigt til et pænt avancement, hvis forspringet blev tilstrækkeligt stort.

Derfor kunne Dumoulin og hans holdkammerater slappe nogenlunde af i den afsluttende fase, mens Trek-Segafredo og FDJ tog det tunge slæb.

Amador avancerede til sjettepladsen

Attentatet mod Mollema og Pinot afværgedes da også, men Amador fik det udbytte af anstrengelserne, at han avancerede til sjettepladsen 3.05 minutter efter Dumoulin.

Tanel Kangert belønnedes ligeledes ved at rykke fra 12. pladsen op som nr. 8, mens hollænderen Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) var den eneste, der røg ud af top-10.

Tom Dumoulin er udmærket klar over, hvordan podiechampagnen skal behandles. Foto: La Presse-D'Alberti/Ferrari

Tom Dumoulin er udmærket klar over, hvordan podiechampagnen skal behandles. Foto: La Presse-D'Alberti/Ferrari

Både han og waliseren Geraint Thomas (Sky) måtte på det sidste bjerg slippe gruppen med favoritterne, og de er nu henholdsvis nr. 12 og 14 i klassementet.

Jesper Hansen tre pladser frem

Jesper Hansen (Astana) kom i mål sammen med blandt andre Kruijswijk og Thomas 2.25 minutter efter Fraile, og danskeren rykkede dermed tre pladser frem, så han nu er nr. 29 med et minus på 22.16 minutter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De tre andre danskere i løbet sluttede langt agterude, og deres samlede placeringer ser nu således ud: 106. Lars Bak (Lotto Soudal) 1.25.39 time, 124. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 1.36.19, 145. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 1.44.08.

Både i morgen og fredag kan klassementsrytterne slappe af, mens i hvert fald de tre sidstnævnte danskere kan tænkes at komme på hårdt arbejde.

Menuen lyder nemlig de kommende dage på opgaver, der appellerer så kraftigt til sprinterne, at det vil undre, hvis de ikke munder ud i massespurter.

Første gevinst som professionel

Det var den 26-årige Frailes første sejr i den professionelle karriere, der indledtes i 2014 på hjemlandets 2. divisionsmandskab Caja Rural.

Her udmærkede han sig ved at vinde bjergkonkurrencen i Vuelta a España i 2015, og den præstation gentog han sidste år efter at være skiftet til sin nuværende sydafrikanske arbejdsgiver.

I dag var han længe i front sammen med landsmanden Mikel Landa (Sky). De to havde lagt en gruppe på omkring 25 ryttere bag sig, men da tempoet mod slutningen blev skruet i vejret, blev de hentet cirka 35 km fra mål.

Landa valgte at kaste håndklædet i ringen, og han sakkede langsomt agterud. Han kom i mål med et minus på 13.26 minutter, mens Fraile var i fuld gang med hyldestseancerne.

Sejrede med flere længder

Dimension Data-rytteren havde nemlig overskud til fortsat aggressiv kørsel, og kort før toppen af det sidste bjerg Monte Fumaiolo med godt 26 km til mål angreb han sammen med Pierre Rolland.

Rui Costa satsede på nedkørslen og nåede op til de to, da der manglede 9 km, mens Tanel Kangert fik tilslutning blot 1,3 km fra mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Umiddelbart vurderedes portugiseren som den hurtigste i kvartetten, men selv om Fraile havde været i front på størstedelen af etapen, var det ham, der havde det nødvendige overskud til at slå konkurrenterne med flere længder i spurten.

De fire var meget tæt på at blive hentet af en forfølgergruppe på et dusin ryttere, som dog ikke nåede at blande sig i opgøret om sejren.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden