Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fernando Gaviria er favorit til endnu en sejr på Giroens sidste sprinteretape - og dermed også til atter at blive lykønsket af sin mor. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Fernando Gaviria er favorit til endnu en sejr på Giroens sidste sprinteretape - og dermed også til atter at blive lykønsket af sin mor. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

28 år efter Skibbys triumf vender Giroen tilbage - og en favorit siger farvel

Årets sidste massespurt i Giro d'Italia ventes i dag i Tortona, men det bliver uden Geraint Thomas, som rejser hjem.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med dagens 167 km lange 13. etape fra Reggio Emilia til Tortona bevæger Giro d’Italia sig nordpå til Piemonte med udsigt til de tinder, som i den afsluttende fase af den italienske rundtur tårner sig så truende/forjættende op alt efter hvilke ryttertyper, der er tale om.

Det er uden sammenligning den mest pandekageflade af løbets 21 udfordringer, der står på programmet i dag, og når den er overstået, skal det blive interessant at se, hvor mange deltagere som vælger at sætte punktum for strabadserne i utide for at vende hjem med blikket rettet mod helt andre opgaver.

Styrtet har slået Geraint Thomas ud

En der allerede her til morgen sagde farvel, men af en helt anden grund, end at det snart er bjergene, der melder sig, er waliseren Geraint Thomas (Sky).

Da løbet startede for to uger siden på Sardinien, fremstod den snart 31-årige brite som et særdeles varmt bud på en podieplads, men de drømme spoleredes brat i søndags, da en holdende politimotorcykel fremkaldte et voldsomt styrt, som sendte blandt andre Thomas i asfalten og samtidig anseligt ned i klassementet.

»Det er aldrig morsomt at opgive, men jeg ser ingen anden udvej«, forklarer Geraint Thomas på Team Skys hjemmeside.

»Hvis jeg skulle fortsætte, ville det udelukkende blive en kamp for at overleve hver dag. Eftervirkningerne af styrtet gør det umuligt for mig at satse på mit vanlige niveau, og så er det mere fornuftigt at trække sig og se at komme helt ovenpå igen«.

Gaviria tager hele turen med

Med det forspring, den 22-årige colombianske Giro-debutant og tredobbelte etapevinder Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) har sikret sig i pointkonkurrencen, tyder alt på, at i hvert fald han tager også den sidste uge med.

Ud over at slå sejrrigt til på gårsdagens etape viste sydamerikaneren også undervejs i de indlagte spurter, at han skraber alle de point til sig, han overhovedet kan, og det ville der ikke være nogen grund til, hvis han smutter ud ad bagdøren.

Han har da også taget en suveræn føring i pointkonkurrencen med 247 point, mens belgieren Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) på andenpladsen har 167.

Greipel og Ewan siger nok farvel

Derimod er det mere tvivlsomt, om eksempelvis den jævnaldrende australier Caleb Ewan (Orica-Scott) og tyskeren André Greipel (Lotto Soudal) har mod på mere.

De kan – ligesom Gaviria og de øvrige sprintere – med sikkerhed se frem til i den resterende del af løbet at skulle kæmpe for overhovedet at nå til vejs ende inden for tidsfristen.

De har imidlertid i modsætning til colombianeren ingen gulerod hængende for næsen, da de er for langt bagud i pointkonkurrencen.

De to gange, Greipel har kørt Giroen, siden han i 2015 ændrede sin sæsonplanlægning, så han deltog både i Giro d’Italia og Tour de France, er det blevet til stop før tid i Italien, men først efter mindst en etapesejr - sidste år noteredes han for tre - og det mål har han allerede fået opfyldt i den aktuelle begivenhed.

Lars Bak har ingen planer om at stoppe

Derimod har den tyske supersprinters danske hjælper Lars Bak ingen intentioner om at forlade Giroen. Han har flere gange givet udtryk for, at de tre uger i Italien, indgår som et perfekt led i opbygningen af formen til Tour de France, så han føler faktisk, at han ikke kan undvære de italienske strabadser.

Sidste år lykkedes det dog ikke Lars Bak at komme helt til vejs ende i Torino, da han udsattes for et voldsomt styrt på sidste etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brud på skulderbladet, på to hvirvler i ryggen og på seks ribben lød den barske opgørelse over den danske veterans skader på, og det var noget af et mirakel, at han nåede at blive klar til Tour de France.

Glade danske minder fra målbyen

Giroen har kun gæstet dagens målby en enkelt gang tidligere, og det var et besøg, som vækker glade danske minder.

Det var nemlig i 1989, Tortona indgik på ruten, og det år udviklede Giroen sig til én stor rød-hvid jubelfest med tre etapesejre.

John Carlsen lagde for med sin imponerende bedrift på klatreturen op til Gran Sasso, hvor han førte et langt udbrud succesrigt til ende og krydsede stregen 29 sekunder foran en trio bestående af datidens store colombianske stjerne Luis Herrera, spanieren Marino Lejarreta og hollænderen Erik Breukink.

Den følgende dag var Bjarne Riis hurtigst, da han på 9. etape kom til mål i Gubbio sammen med russeren Dmitri Konyshevb og italieneren Enrico Galleschi.

Havde overstået Alperne og Dolomitterne

Det skulle vise sig, at der gik en halv snes dage, før det danske hattrick blev en kendsgerning, og det sørgede Jesper Skibby for netop i Tortona.

I det års udgave lå de skrappe styrkeprøver i Alperne og Dolomitterne ikke til allersidst, som det er tilfældet denne gang.

Så da rytterne begav sig ud på den 19. af de 22 etaper fra Meda til Tortona, var de værste strabadser overstået.

Jesper Skibby kørte i den afsluttende fase af den 195 km lange etape sammen med russeren Piotr Ugrumov op til de to førende italienere Massimo Ghirotto og Franco Vona.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skibby vandt med et par længder

Der blev jagtet voldsomt bagude, men de fire arbejdede godt sammen, og i spurten i Tortona sejrede Skibby med et par længder foran Ghirotto og Vona, mens feltet anført af den hollandske sprinter Jean-Paul Van Poppel susede i må 3 sekunder senere.

Skibby sluttede Giroen sammenlagt som nr. 14 med et minus på 12.13 minutter til den franske vinder – og Bjarne Riis’ holdkaptajn på Team U – Laurent Fignon.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden