Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

For fjerde og sidste gang er Fernando Gaviria først over målstregen i årets Giro d'Italia og skal nu føre pointtrøjen sikkert til Milano. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

For fjerde og sidste gang er Fernando Gaviria først over målstregen i årets Giro d'Italia og skal nu føre pointtrøjen sikkert til Milano. Foto: La Presse - D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiljublet sejrherre trækker nu i arbejdstøjet for at udfylde jobbet som vandbærer

Fernando Gaviria er efter sin fjerde etapegevinst stærkt opsat på at hjælpe holdkammerat i den sidste svære del af Giro d'Italia.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om det med garanti i dag var sidste gang, den 22-årige colombianer Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) hyldedes som etapevinder i udgave nr. 100 af Giro d’Italia, forekommer det næsten ligeså stensikkert, at han frem til og med finalen 28. maj i Milano vil være fast deltager i samtlige podieseancer.

For med den overbevisende, men lidt anderledes triumf på den 167 km lange 13. etape fra Reggio Emilia til Tortona skal der sort uheld til, hvis han ikke i sin første optræden i en stor rundtur efter sejrene i Cagliari, Messina, Reggio Emilia og nu også i byen, hvor Jesper Skibby i 1989 susede først over stregen, skal kåres som samlet vinder af pointkonkurrencen.

315 point nåede den fænomenale sydamerikanske sprinter op på i dag, mens belgieren Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) på andenpladsen må nøjes med 192, og den afstand lader sig umuligt eliminere på de resterende otte etaper.

Der er noget, der skal betales tilbage

Men opgaven med at føre pointtrøjen sikkert til Milano er ikke den eneste, Gaviria har i de kommende bjergrige styrkeprøver, hvor han umuligt kan komme i nærheden af topplaceringerne.

»Lige fra starten har det været mit mål at gennemføre løbet, fordi det vil være et vigtigt led i min udvikling«, fastslår Fernando Gaviria i en pressemeddelelse fra Quick-Step Floors.

»Samtidig håber jeg på at kunne yde en effektiv indsats for holdet. Jeg har fået enorm støtte til at opnå mine resultater, og der er absolut noget, der skal betales tilbage. Jeg håber således på, at jeg kan hjælpe Bob (Jungels, red.) til at bevare sin plads langt fremme i klassementet, så han for andet år i træk kan vinde ungdomskonkurrencen«.

Situationen så ellers håbløs ud

Noget tydede ellers på, at Gaviria i dag forpassede chancen, da han inden den sidste kurve mistede kontakten med sin vante argentinske leadout mand Maximiliano Richeze.

Colombinaeren sad nede omkring 15. position, da ireren Sam Bennett helt foran åbnede spurten efter endnu engang at være blevet ført perfekt frem af det velfungerende Bora-hansgrohe tog.

Men den situation gav blot Gaviria lejlighed til at vise endnu en side af sit exceptionelle talent. Da det så mest håbløst ud, trådte han an, og det skete med så eksplosiv kraft, at det virkede, som om konkurrenterne stod stille.

Med ekvilibristisk behændighed tordnede han fremad, smøg sig ind gennem en åbning ved barrieren, hvor Richeze var lige ved at komme i vejen for ham, og mens den stakkels Sam Bennett kæmpede maksimalt i front, skød Gaviria forbi og sejrede med trekvart længde, som var det den nemmeste sag af verden.

Har givet landsmændene noget at feste for

Med sine fire etapesejre er Gaviria den mest vindende colombianer i Giro-historien – Luis Herrera og Nairo Quintana (Movistar) er noteret for hver tre – og det går bestemt ikke ubemærket hen i hjemlandet.

Ligeledes er et stort kontingent af Gavirias landsmænd hver dag at finde i målområdet, og han har sørget for, at de indtil videre har haft rigeligt at feste for.

En anden, der også med interesse - om end af lidt andre årsager - har fulgt Gavirias bragende opvisninger, er åbenbart den britiske eksverdensmester Mark Cavendish (Dimension Data), der i nogle måneder i 2015 nåede at være holdkammerat med colombianeren på Etixx-Quick Step, men siden har haft ham som modstander.

Tillykke, og tak fordi du bliver væk fra Touren

»Tak og lov for, at Gaviria ikke skal køre Tour de France i år«, lyder den halvt humoristiske halvt alvorlige twitter-melding fra spurtkanonen fra Isle of Man, der på søndag fylder 32.

»Det ville gøre jobbet meget, meget hårdt for os andre. Men hjertelig tillykke kammerat.

Det er efterhånden fire år siden, Mark Cavendish senest boltrede sig i Giro d’Italia, men med sine 13 etapesejre fremstår han stadig som en af den italienske rundturs mest markante sprintere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lige nu er Cavendish i fuld gang med genoptræningen efter at have været tvunget til en lang pause på grund af kyssesyge.

Endnu en fredelig dag for Dumoulin

I den samlede stilling fik den pandekageflade styrkeprøve som ventet ingen betydning. Tre ryttere forsøgte sig i et udbrud, der på forhånd var dødsdømt, og i finalen var det så sprinternes tur til at indtage hovedrollerne, mens klassementsaspiranterne sørgede for at komme sikkert i mål.

Indehaveren af den lyserøde førertrøje hollænderen Tom Dumoulin (Sunweb) krydsede stregen som nr. 41 blandt de 92 ryttere, der udgjorde den første gruppe.

»Vi havde igen en rolig dag, og selv om der på et tidspunkt var en del sidevind, var det ikke noget, der voldte problemer«, fastslog Tom Dumoulin i det tradtionelle tv-interview efter etapen.

Jesper Hansen (Astana) var den eneste af danskerne, der noteredes for samme tid som Gaviria, men i betragtning af det store arbejde, de havde leveret for deres respektive sprintere, satte Lars Bak (Lotto Soudal), Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo) forsvindende lidt til, da de først slap fronten.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden