Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tom Dumoulin knytter næven i begejstring med klar afstand ned til rivalerne efter en storslået præstation. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Tom Dumoulin knytter næven i begejstring med klar afstand ned til rivalerne efter en storslået præstation. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magtfuld Giro-konge afværger attentat og knuser rivaler i storslået bjergridt

Hollænderen Tom Dumoulin vendte et effektivt forsvar til et imponerende angreb og udbyggede sin samlede føring.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en henrykkende finale med talrige sceneskift på den 11,8 km lange stigning op mod målet ud for det imposante klosterkompleks Santuario di Oropa i 1.142 meters højde leverede den hollandske indehaver af den lyserøde førertrøje Tom Dumoulin (Team Sunweb) på den 14. Giro d’Italia-etape en ny storslået bedrift i stil med den, han stillede til skue forleden på enkeltstarten.

Også i dag knuste den 26-årige hollænder konkurrenterne og kunne lade sig hylde både som vinder af den 131 km lange færd fra Castellania og som den italienske rundturs overordnede hersker.

Dumoulin øgede sit forspring til sin formodet værste rival colombianeren Nairo Quintana (Movistar) med 24 sekunder, så afstanden mellem de to nu er på 2.47 minutter inden den sidste uge i bjergene - og den afsluttende enkeltstart til Milano, som taler til hollænderens fordel.

Quintana tilføjet lille, smertefuldt nederlag

I dag kombineredes Dumoulins ekstreme tempokvaliteter med seje klatreevner baseret på udholdenhed og indgående kendskab til egen ydeevne.

For bedst som det så ud til, at den deciderede bjergspecialist Nairo Quintana i kraft af sit lette tråd og magtfulde forcering på stigningens stejleste passager skulle få ram på hollænderen, formåede denne med køligt overblik at afværge attentatet og oven i købet tilføje sydamerikaneren et lille, men smertefuldt nederlag.

Quintana angreb, da der manglede 4 km, fik afstand og syntes på vej mod en eftertragtet revanche. Men da først Dumoulin havde sundet sig, fandt han ind i en kværnende rytme, som meter for meter reducerede afstanden, og da han med russeren Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og spanieren Mikel Landa (Sky) på hjul hentede sydamerikaneren 1,5 km fra toppen, gik han straks i offensiven.

Zakarins ryk knækkede Quintana

I første omgang var Quintana i stand til at svare igen, men da så Zakarin rykkede inden for de sidste 1.000 m, måtte colombianeren slippe. Atter var Dumolin i kontrol, sled sig op til russeren, lagde ham bag sig og passerede stregen 3 sekunder foran Zakarin, mens Landa og Quintana fulgte på de næste pladser med minus på henholdsvis 9 og 14 sekunder.

I duellen mellem Dumoulin og Quintana var Ilnur Zakarin den eneste af de øvrige topplacerede i klassementet, der formåede at følge med, mens hollænderen Bauke Mollema (Trek-Segafredo) registreredes som den største taber og dumpede fra tredjepladsen ned som nr. 6.

Top-10 ser nu således ud: 1. Dumoulin, 2. Quintana 2.47 minutter, 3. Thibaut Pinot (FDJ) 3.25, 4. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) 3.40, 5. Zakarin 4.24, 6. Mollema 4.,32, 7. Tanel Kangert (Astana) 4.55, 8. Domenico Pozzovivo (AG2R) 4.59, 9. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 5.28, 10. Andrey Amador (Movistar) 5.36.

Lægger stadig dæmper på forventningerne

»Jeg drømte da om, at noget sådan kunne ske, men det var bestemt ikke noget, jeg for alvor troede på inden etapen«, lød det fra en smilende Tom Dumoulin i tv-interviewet umiddelbart efter etapen, hvor han midt i sejrsglæden stadig lagde en dæmper på forventningerne til det videre forløb.

»På forhånd havde jeg på fornemmelsen, at denne etape ville passe mig fint med en lang, flad indledning og så en enkelt stigning til sidst, og det kom jo til at holde stik«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men det er helt andre former for bjerge, der venter i den sidste uge, og det er først til den tid, jeg for alvor får set, hvor langt min form rækker. Men lige nu kan jeg da ikke være andet end glad«.

Bevarede roen, da Quintana angreb

Den kendsgerning, at han lagde yderligere afstand til Quintana, var naturligvis også en stor tilfredsstillelse for hollænderen.

»Da Quintana forcerede og fik afstand med cirka 4 km til toppen, bevarede jeg roen og gik ikke i panik. Jeg fortsatte i mit eget tempo, og da jeg hentede ham og samtidig så, at Nibali var i vanskeligheder, fortsatte jeg«.

»Da Zakarin så stak, og jeg jagtede ham, havde jeg sådan set indstillet mig på, at russeren sandsynligvis ville vinde. Men det gav mig nye kræfter, da jeg opdagede, at Quintana ikke kunne følge med, og så var der lige pludselig også overskud til at slå Zakarin i spurten«.

Danmarks yngste med ny flot indsats

Ganske som i går var tre ryttere af sted i et langt udbrud, men  colombianeren Daniel Martinez (Willier Triestina), russeren Sergey Lagutin (Gazprom) og eritreeren Natnael Berhane (Dimension Data) nåede aldrig op på at have meget mere end 2 minutter i forspring, og med 15 km tilbage var deres eventyr forbi.

Danmarks yngste rytter på WorldTour-niveau Mads Pedersen leverede atter et eminent stykke arbejde i bestræbelserne på at bringe sin kaptajn Bauke Mollema godt ind på finalestigningen. Den 21-årige dansker afleverede da også hollænderen i en ideel position, men desværre formåede Mollema ikke helt at stå distancen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Hansen (Astana) blev bedste dansker på etapen som nr. 25 med et minus på 2.04 minutter, og han tog atter et lille hop opad i klassementet, hvor han nu er nr. 28 med 25.56 minutter op til Dumoulin.

De øvrige danskeres samlede placeringer: 108. Lars Bak (Lotto Soudal) 1.40.53 timer, 133. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 1.55.15 og 150. Mads Pedersen 2.03.41.

Der er 183 ryttere tilbage i løbet, efter at de to sprintere tyskeren André Greipel (Lotto Soudal) og italieneren Jakub Mareczko (Willier Triestina) valgte at tage hjem inden etapen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden