Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bob Jungels sikrer sig karrierens fornemste sejr i en kongespurt, hvor frontgruppen på 12 ryttere omfattede 8 fra top-10 i det samlede klassement. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Stada.

Bob Jungels sikrer sig karrierens fornemste sejr i en kongespurt, hvor frontgruppen på 12 ryttere omfattede 8 fra top-10 i det samlede klassement. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Stada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giro d'Italia-stjerner hviler ud og tager kringlet omvej på 1.000 km til Milano

Luxembourgeren Bob Jungels sikrede sig flot etapesejr, inden der i morgen er pause i de italienske strabadser.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en ekstremt hurtig etape siddende i benene og de hidtil skrappeste udfordringer i bjergene lurende blot et døgn forude puster deltagerne i Giro d’Italia i morgen ud, inden de ad en kringlet og yderst besværlig omvej fortsætter færden mod finalen i Milano på søndag.

Faktisk var de kun cirka 50 km fra millionbyen i nord, da de i dag nåede frem til Bergamo på 15. etape med udgangspunkt i Valdengo.

Alligevel mangler de endnu at tilbagelægge små 1.000 km, før det endelige facit af de tre ugers strabadser kan gøres op, og den distance er vel at mærke delt ud på nogle af de vildeste styrkeprøver overhovedet i den italienske rundtur med et væld af krævende tinder.

Dumoulin satte få sekunder til

Den 24-årige luxembourger Bob Jungels (Quick-Step Floors) og den to år ældre hollænder Tom Dumoulin (Team Sunweb) har grund til at hvile ud med maksimal tilfredshed – førstnævnte, fordi han sejrede i en kongespurt i Bergamo, hvor de fleste af hovedpersonerne i det samlede klassement var involveret, Dumoulin, fordi han problemfrit forsvarede sin lyserøde førertrøje.

Ganske vist mistede hollænderen nogle få sekunder til sine nærmeste konkurrenter colombianeren Nairo Quintana (Movistar) og franskmanden Thibaut Pinot (FDJ), som scorede bonus ved at besætte pladserne lige efter Jungels.

Sunweb-kaptajnens forspring til de to er imidlertid så betryggende som henholdsvis 2.41 og og 3.21 minutter, og ydermere virker han fortsat til støttet af sine holdkammerater at have fuldstændig kontrol over situationen.

Hidsigt tempo besværliggjorde udbrud

Etapen, hvis finale bragte tankerne hen på klassikeren Il Lombardia, fuldførtes med en gennemsnitshastighed på 46,486 km/t, og i det hidsige tempo var det uhyre vanskeligt at få etableret et udbrud med udsigt til at holde hjem.

Adskillige forsøg blev gjort, men der var kørt omkring 100 km, før en gruppe på 10 mand slap fri uden straks at blive hentet igen.

De sidste fra dette fremstød blev dog opslugt af et stærkt reduceret forfølgerfelt omkring 5 km fra mål, hvorefter Bob Jungels angreb på stigningen op mod den historiske bydel i Bergamo.

Da også han blev fanget igen, tog italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) uden det store held chancen, og disse gentagne initiativer gav stødet til en udskilning på den efterfølgende nedkørsel, hvor et dusin ryttere med 8 fra top-10 inden etapen befandt sig og nåede til vejs ende med et forspring på 14 sekunder til den næste lille gruppe.

Første Grand Tour-sejr til Jungels

Trods sin forudgående forcering havde Jungels det største overskud i spurten, og han distancerede konkurrenterne med et par længder – lidt overraskende med Quintana som den nærmeste, mens Tom Dumoulin måtte tage til takke med ottendepladsen.

Jungels, der tidligere i løbet bar den lyserøde førertrøje i fem dage, noteredes dermed for sin første etapegevinst i en Grand Tour og underbyggede sin føring i kampen om den hvide ungdomstrikot.

Desuden var det sejr nr. 5 i Giroen til sæsonens mest vindende mandskab Quick-Step Floors, og colombianeren Fernando Gaviria, der hjemførte de fire første, ligger stadig suverænt nr. 1 i pointkonkurrencen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Estlænder ude med brud på albuen

Nairo Quintana fik sig en slem forskrækkelse, da han skred ud i et sving på en nedkørsel cirka 35 km fra mål. Colombianeren måtte en tur i asfalten, men var lynhurtigt på benene og fik inden længe atter hurtigt kontakt til konkurrenterne.

Helt anderledes voldsomt gik det ud over estlænderen Tanel Kangert (Astana) – nr. 7 sammenlagt inden etapen.

I den knivskarpe positionskamp små 10 km fra mål drønede Kangert direkte ind i et trafikskilt midt på vejen og fløj gennem luften.

Han var ude af stand til at fortsætte, og det konstateredes senere, at han har brækket albuen.

Kruijswijk rykker ind i top-10

Kangerts triste farvel medførte, at sidste års nr. 4 hollænderen Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) holdt sit indtog i top-10, som nu ser således ud:

1. Dumoulin 63.48.08 timer, 2. Quintana 2.41 minutter, 3. Pinot 3.21, 4. Nibali 3.40, 5. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 4.24, 6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 4.32, 7. Domenico Pozzovivo (AG2R) 4.59, 8. Jungels 5.18, 9. Andrey Amador (Movistar) 6.01, 10. Kruijswijk 7.03.

Foruden Kangert forlod fire andre ryttere løbet i dag, om end det langt fra skete på tilsvarende dramatisk vis.

Den lille australske sprinter Caleb Ewan (Orica-Scott), der længe sås i et flot føringsarbejde i jagten på udbryderne, valgte at stå af mod slutningen, og han havde følgeskab af tyskeren Rüdiger Selig (Bora-hansgrohe) belgieren Bart De Clercq (Lotto Soudal) og russeren Ivan Savitskiy (Gazprom). Dermed er der 178 ryttere tilbage i løbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jesper Hansen nr. 25 sammenlagt

Jesper Hansen (Astana) nåede til vejs ende som nr. 27 i en gruppe på seks mand, der noteredes for et beskedent minus på 40 sekunder på en dag, da de sidste kom i mål 22.02 minutter efter Bob Jungels.

Dermed fortsatte den 26-årige dansker sin langsomme fremmarch i klassementet, hvor han nu er nr. 25 med 26.36 minutter op til Dumoulin.

De øvrige danskeres samlede placeringer: 108. Lars Bak (Lotto Soudal) 1.59.59 time, 136. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 2.14.20, 151. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 2.24.02.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden