Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter 222 kilometers strabadser slår Vincenzo Nibali spanieren Mikel Landa med en halv cykellængde på Giroens kongeetape. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Efter 222 kilometers strabadser slår Vincenzo Nibali spanieren Mikel Landa med en halv cykellængde på Giroens kongeetape. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aparte drama, da Giro-kongen måtte ind på marken for at forrette sin nødtørft

Vincenzo Nibali sørgede for første italienske etapesejr, og Tom Dumoulin forsvarede førertrøjen efter 40 kilometers ensom kamp.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter et drama, der givetvis vil gå over i cykelhistorien som et af de mest aparte og nervepirrende nogen sinde på højeste internationale niveau, lykkedes det folkehelten Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) at sikre værtsnationen den første succesoplevelse i årets Giro d’Italia som vinder af den 222 km lange kongeetape fra Rovetta til Bormio, mens hollænderen Tom Dumoulin (Sunweb) skønt udsat for en exceptionel hændelse, som tvang ham til at køre alene de sidste 40 km, forsvarede sin lyserøde førertrøje.

Bedst som gruppen med alle favoritterne nærmede sig foden af den sidste af dagens tre vildt krævende stigninger, Umbrailpass, som er den schweiziske udgave af den frygtede Stelvio-tinde, der var passeret nogen tid inden, sås den 26-årige hollænder pludselig bremse op og springe af cyklen.

Kunne ikke vente længere

Han krængede febrilsk sin eftertragtede trikot over hovedet, hoppede ned i grøftekanten og et par meter ind på en mark, mens bukserne røg ned om haserne, og så forrettede han ellers sin nødtørft i fri natur.

»Jeg kunne simpelthen ikke vente længere, og eftersom der jo ikke var noget toilet i nærheden, så jeg ikke anden udvej end at handle, som jeg gjorde«, sagde Tom Dumoulin i tv-interviewt umiddelbart efter etapen, hvor han nåede til mål som nr. 13 med et minus på 2.18 minutter.

Hollænderen var tydeligvis bitter over den måde, hvorpå den afsluttende fase formede sig. Der var ingen smil, da han blev hyldet endnu engang i lyserødt, og champagnen tog han blot med ned fra podiet uden at kaste sig ud i sit vanlige brusende show.

Dybt skuffet trods forsvar af førertrøjen

Efter den ufrivillige, men åbenbart uundgåelige afbrydelse i aktiviteterne, genoptog Dumoulin sin ensomme jagt på sine nærmeste rivaler.

Der var ingen smil at spore hos Tom Dumoulin, da han atter hyldedes i lyserødt efter en dramatisk dag i bjergene. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Der var ingen smil at spore hos Tom Dumoulin, da han atter hyldedes i lyserødt efter en dramatisk dag i bjergene. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

»Der stod kun ét i hovedet på mig. Jeg blev nødt til at kæmpe, kæmpe, kæmpe og så måtte jeg se, hvor langt det rakte, når jeg nåede til vejs ende«, konstaterede hollænderen, da strabadserne var overstået.

»Lige nu og her er jeg dybt skuffet. Også selv om jeg beholdt førertrøjen. Jeg kunne sagtens have siddet med Nibali og Quintana, hvis det uforudsete problem ikke lige pludselig var opstået. Det var virkelig ærgerligt«.

Fører nu med 31 sekunder til Quintana

Kun ganske kort fik Dumoulin assistance af landsmanden Laurens Ten Dam. Alle andre Sunweb-holdkammerater havde opbrugt deres kræfter, og det var en imponerende opvisning i såvel styrke som moral, Dumoulin herefter stillede til skue.

Både på vej op ad den stejle stigning og på den susende nedkørsel fightede han indædt for at begrænse nederlaget, og det lykkedes i en grad, så han nu er 31 sekunder foran colombianeren Nairo Quintana (Movistar), der startede etapen med et minus på 2.41 minutter, mens Nibali, som avancerede til tredjepladsen, er 1.12 minut efter

Den resterende del af top-10 ser efter etapen således ud: 4. Thibaut Pinot 2.38 minutter, 5. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 2.40, 6. Domenico Pozzovivo (AG2R) 3.05, 7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo ) 3.49, 8. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 4.35, 9. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 6.20. 10. Adam Yates (Orica-Scott) 7.00.

Efter etapen var der ingen antydning af, at Dumoulin skulle være ramt af et længerevarende helbredsproblem, og selv om spændingen nu er steget markant i toppen af klassementet, står hollænderen stadig med de stærkeste kort på hånden, hvis han ikke løber ind i nye vanskeligheder på de kommende fire bjergetaper inden den afsluttende enkeltstart til Milano på søndag.

Nibali og Quintana i fælles angreb

Det var Nibali og Quintana, der med 25 km tilbage af etapen og 5 km fra toppen af Umbrailpass tog initiativet til den afgørende udskilning i gruppen med de bedst placerede sammnenlagt.

Forude havde spanieren Mikel Landa (Sky) iværksat en solosatsning blandt de sidste fra dagens lange udbrud, og han passerede toppen af Umbrailpass få sekunder foran Nibali, Quintana, italieneren Domenico Pozzovivo og russeren Ilnur Zakarin.

På den 20 km lange nedkørsel satsede Nibali voldsomt, og hentede Landa, og de to fortsatte sammen til mål. Her overrumplede sidste års italienske samlede sejrherre spanieren ved at smutte inden om i det sidste sving 100 m fra stregen, og så kunne Lande ærgerligt hamre hånden i styret efter at være blevet slået med en halv cykellængde.

Quintana fulgte 12 sekunder efter, Pozzovivo 24, mens Zakarin satte yderligere 10 sekunder til.

Kørte over 50 km den første time

Der blev lagt ud i et knaldhårdt tempo, og feltet kørte lidt over 50 km på den første time, inden det begyndte at gå opad mod den første af dagens tinder Mortirolo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her dannedes en frontgruppe på 25 ryttere, som holdt sammen længe og blandt andre omfattede tre af Quintanas hjælpere Winner Anacona, Gorka Izagirre og Andrey Amador.

Sidstnævnte var samtidig den bedst placerede sammenlagt i udbruddet som nr. 9 med et minus på 6.01 minutter, ligesom nr. 10  Steven Kruijswijk, der var 7.03 bagud, befandt sig i det selskab.

Tyndet gevaldigt ud på Stelvio

Der blev dog tyndet gevaldigt ud i dette felt på vej op mod toppen af Stelvio i 2.758 meters højde, og kun ni mand var tilbage til at kæmpe om point i bjergspurten.

Ud over de tre Movistar-ryttere og Kruijswijk havde også spanierne Luis Leòn Sanchez (Astana) og Igor Anton (Dimension Data), tjekken Jan Hirt (CCC Sprandi) samt den irsk-spanske Sky-duo Philippe Deignan og Mikel Landa formået at holde sig helt fremme.

Landa scorede maksimumpoint, og på nedkørslen gjorde han Amador selskab helt fremme. Inden det atter gik opad på Stelvio fra den schweiziske side, var Kruijswijk, Anacona, Anton, Hirt og Deignan nået op til dem, mens Izagirre var blevet kaldt tilbage for at assistere  Quintana, og Sanchez var faldet fra.

Ingen optræk til angreb

Bagude var der absolut ikke antydning af optræk til, at Dumoulin skulle komme i problemer – lige indtil det dramatiske indslag, da han måtte af cyklen ved foden af Umbrailpass og ud på marken.

I front tog Kruijswijk initiativ, og det formåede kun Landa og lidt senere Hirt at svare igen på, men i den sidste ende var spanieren altså ene om at kunne stå imod, da favoritterne skruede tempoet i vejret.

Landa, som ved målpassagen ikke efterlod nogen tvivl om, at han havde håbet på et andet udfald, er ny indehaver af bjergtrøjen. Han fører med 124 point, mens Luis León Sanchez på andenpladsen er noteret for 108.

Danskerne sluttede langt bagude

Jesper Hansen sad længe med blandt de bedste, men måtte slippe stort set samtidig med, at Dumoulin havde sit uheld. Danskeren kom i mål som nr. 37 med et minus på 22.17 minutter, og i det samlede klassement er han 46.35 bagud som nr. 28.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De øvrige danskere sluttede væsentligt længere agterude, og deres samlede placeringer ser nu således ud: 119. Lars Bak (Lotto Soudal) 2.49.01 timer, 133. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 2.59.24, 146. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 3.09.06.

Fire ryttere havde valgt at forlade Giroen inden etapen. Orica-Scott sagde farvel til den unge australier Alexander Edmondson, der ligesom Christopher Juul-Jensen har taget et stort slæb i føringsarbejdet undervejs på etaperne.

FDJ forsætter uden den rutinerede franskmand William Bonnet, Dimension Data uden den 22-årige sydafrikanske sprinter Ryan Gibbons og Bardiani-CSF uden den to år yngre italiener Vincenzo Albanese.

Undervejs mistede Team Sky sin franske bjergrytter Kenny Elissonde, der styrtede i søndags og ikke var kommet sig tilstrækkeligt over eftervirkningerne. Også belgierne Ben Hermans (BMC), Victor Campenaerts (Lotto-Jumbo) og Sean De Bie (Lotto Soudal) samt italieneren Daniele Bennati (Movistar) trak sig ud af strabadserne, så 169 ryttere fuldførte.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden