Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Langvarig jagt på succes belønnedes endelig for franskmanden Pierre Rolland på 17. etape i Giro d'Italia. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Langvarig jagt på succes belønnedes endelig for franskmanden Pierre Rolland på 17. etape i Giro d'Italia. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sjælden vinder i ellevild jubel, mens Giro-favoritter holder våbenhvile

Franskmanden Pierre Rolland slog til på 17. etape, uden at resultatet fik synderlig indflydelse på det samlede klassement.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Talrige gange i årets Giro d’Italia har den 30-årige franskmand Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) stillet den angrebsiver til skue, der har kendetegnet ham gennem hele karrieren, men så sjældent har indbragt ham de eftertragtede triumfer.

I dag belønnedes franskmanden imidlertid efter fortjeneste, da hans ultimative fremstød på den 219 km lange 17. etape fra Tirano til Canazei bragte ham sejrrigt i mål 24 sekunder foran de nærmeste rivaler den portugisiske eksverdensmester Rui Costa (UAE Team Emirates) og spanieren Gorka Izagirre (Movistar).

Med knap 8 km tilbage stak Rolland  fra den gruppe på omkring 15 mand, der var tilbage fra dagens lange, store fremstød, som en overgang talte lidt over 40 ryttere, og denne gang var han så i sit store, malende gear i stand til at træde successen hjem.

Polanc pressede sig ind i top-10

At kalde en udfordring på 219 km for afslapning er nok en kende overdrevet, men i hvert fald bød den kun på meget få stressende momenter for hovedpersonerne i det samlede klassement.

De holdt våbenhvile og nåede til vejs ende i samlet flok i det store hovedfelt på 104 ryttere, der besatte pladserne fra nr. 25 og nedefter med et minus på 7.54 minutter, og dermed skete der ingen forskydninger i den øverste del af det samlede klassement.

Den eneste, der trængte sig ind i top-10 i kraft af sin deltagelse i dagens offensiv, var den slovenske vinder af Etna-etapen Jan Polanc (UAE Team Emirates), som lige netop pressede sig ind på 10. pladsen foran englænderen Adam Yates (Orica-Scott) efter en overgang faktisk at have været virtuel indehaver af den lyserøde førertrøje.

Dumoulin kom problemfrit igennem

Dermed fører hollænderen Tom Dumoulin (Sunweb) stadig 31 sekunder foran colombianeren Nairo Quintana (Movistar) og med 1.12 minut ned til sidste års vinder italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida).

»Selvfølgelig skulle der arbejdes hårdt, men for os gik alt efter planen«, konstaterede Tom Dumoulin, der i tv-interviewet efter etapen ganske som på podiet var helt sit gamle jeg efter at have optrådt særdeles afmålt og skuffet oven på gårsdagens bitre oplevelser, da han undervejs måtte forrette sin nødtørft på en mark.

»Jeg mærkede overhovedet intet til de maveproblemer, der plagede mig i går. Selvfølgelig var jeg træt efter den hårde dag, men alt gik fuldstændig, som jeg kunne ønske mig«.

Var overrasket over de andre mandskaber

»Ikke på noget tidspunkt følte jeg min position truet, og mine holdkammerater leverede et fantastisk arbejde i front for feltet, så udbrydernes forspring aldrig blev så stort, at det bekymrede mig«.

Efter at Tom Dumoulin i går optrådte mut på podiet, var han i dag tilbage i sit vante, sprudlende jeg. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Efter at Tom Dumoulin i går optrådte mut på podiet, var han i dag tilbage i sit vante, sprudlende jeg. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

»Derimod var jeg overrasket over, at det varede så længe, før nogle af de andre hold satte folk frem for at hjælpe. For der var da flere ryttere, som ikke kunne føle sig sikre på at bevare deres plads i top-10, som etapen skred frem.

Denne jagt på de sekundære placeringer førte til, at Quick-Step Floors langt om længe blandede sig i jagten, fordi Jan Polancs tilstedeværelse forude udgjorde en trussel mod luxembourgeren Bob Jungels i ungdomskonkurrencen.

Det belgiske mandskab fik raget kastanjerne ud af ilden, hvilket til gengæld ikke gjaldt for Orica-Scott, eftersom Adam Yates blev sendt ned på 11. pladsen 27 sekunder efter Polanc.

Rollands første sejr i to år

For Pierre Rolland var det den første sejr, siden han i 2015, mens han endnu repræsenterede Europcar, strøg til tops i Vuelta a Castilla y Leon efter en etapegevinst undervejs.

Franskmanden er noteret for en etapesejr i Tour de France i både 2011 og 2012, og han har fine samlede placeringer i Touren 2011, 2012, 2014 og 2015, da han blev henholdsvis nr. 10, 8, 11 og 10.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For tre år siden sluttede Rolland på fjerdepladsen i Giro d’Italia efter Nairo Quintana, Rigoberto Uran og Fabio Aru, men hans ambitioner i de store rundtures samlede klassementer er dæmpet og afløst af jagten på etapehæder.

»Dette resultat har jeg virkelig ventet længe på, og jeg har gennem hele vinteren arbejdet hårdt for at ramme formen til Giroen, efter at jeg på grund af skader og uheld slet ikke fik noget ud af sidste sæson«, lød det fra en jublende glad Pierre Rolland på tv.

Også for Cannondale-Drapac var franskmandens opvisning særdeles kærkommen, eftersom det blot er det amerikanske mandskabs anden sejr i år. For nylig slog amerikaneren Andrew Talansky til på kongeetapen i Tour of California, og det var Cannondale-Drapacs første WorldTour-gevinst i to år.

Rolland med i det første udbrud

Selv om den 35-årige russer Pavel Brutt (Gazprom) på den lange enkeltstart forrige tirsdag udsattes for et voldsomt styrt, markerer han sig fortsat som den mest angrebsivrige af samtlige deltagere i løbet.

Inden dagens etape havde Brutt været i front i 494 km, og det tal øgedes betragteligt, da han kort efter starten atter begav sig ud på eventyr – denne gang sammen med Pierre Rolland og den unge slovener Matej Mohoric (UAE Team Emirates).

Skønt Rolland som den bedst placerede af de tre i det samlede klassement var over en time bagud, varede det lidt, før offensiven fik frie tøjer – det skete først, da yderligere en meget stor gruppe slap af sted fra hovedfeltet med alle favoritterne.

Valgte at spare på kræfterne

Rolland nåede først til toppen af Passo del Tonale i 1.883 meters højde efter cirka 60 km, men på nedkørslen satsede Pavel Brutt alene. Han fik dog senere følgeskab af Mohoric, mens Rolland valgte at spare på kræfterne til senere og lod sig falde tilbage til de godt 40 forfølgere.

Blandt disse var Jan Polanc  som nr. 13 med et minus på 12.13 minutte, hvilket betød, at han ikke var helt ufarlig for rytterne med top-10 drømme.

På vej op med dagens tredje bjergspurt måtte Brutt opgive at følge Mohoric, og denne blev nogen tid efter hentet af en gruppe på cirka 20 ryttere med både Pierre Rolland og  Jan Polanc, som en overgang teoretisk havde afløst Dumoulin på Giro-tronen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle danskere sluttede i hovedfeltet

Derimod var de to danskere i 40 mands gruppen Jesper Hansen (Astana) og Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) faldet tilbage til hovedfeltet.

Her sluttede de også dagens strabadser sammen med blandt andre landsmændene Lars Bak (Lotto Soudal) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo), og de fire danskeres samlede placeringer ser således ud: 29. Jesper Hansen 46.35 minutter, 112 Lars Bak 2.49.01 timer, 128. Christopher Juul-Jensen 2.59.24, 143. Mads Pedersen 3.09.06.

Der er 166 ryttere tilbage i feltet, efter at de to sprintere italieneren Sacha Modolo (UAE Team Emirates) og tyskeren Phil Bauhaus (Sunweb) i dag stod af.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden