Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tejay Van Garderen sejrede suverænt i spurten foran Mikel Landa. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Tejay Van Garderen sejrede suverænt i spurten foran Mikel Landa. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knuste drømme afløses af glædestårer efter en fornem Giro-bedrift

Tejay Van Garderen kunne efter megen modgang omsider juble over sejr i Dolomitterne, hvor Tom Dumoulin viste storhed.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter i de seneste uger at have oplevet endnu et af talrige mislykkede forsøg på at få indfriet ambitionerne om et flot samlet resultat i en af de store rundture brød den 28-årige amerikaner Tejay Van Garderen (BMC) ud i glædestårer, da han i dag krydsede målstregen som vinder af Giro d’Italias 137 km lange kongeetape i Dolomitterne fra Moena til Ortisei.

1.06 minut senere kunne den hollandske indehaver af den lyserøde førertrøje Tom Dumoulin (Team Sunweb) med mindst ligeså stor begejstring konstatere, at han på den krævende færd hen over fem vilde tinder ikke alene formåede at afvise alle angreb, men også på den afsluttende stigning op til finalen i 1.219 meters højde havde overskud til at kaste sig ud i gentagne angreb som tydeligt afslørede, at han i bjergene mindst er fuldt ud på niveau med sine værste rivaler colombianeren Nairo Quintana (Movistar) og italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida).

Quintana og Nibali nægtede at tage føringer

De tre passerede målstregen i nævnte rækkefølge som nr. 9, 10 og 11, og dermed bevaredes statusquo i det overordnede klassement, hvor Dumoulin stadig har et forspring på 31 sekunder til sydamerikaneren, mens sidste års hjemmebanetriumfator er 1.12 minut bagud.

Begge udfordrere forsøgte at bringe hollænderen i vanskeligheder, men uden held, og da Dumoulin så på finalestigningen viste sig som den stærkeste af de tre, nægtede Quintana og Nibali af uransagelige årsager at tage føringer sammen med hollænderen i forsøget på at jagte nogle af de foranliggende konkurrenter.

Dumoulin kunne nærmest være ligeglad, men de to andre måtte med denne passive holdning se deres podiepladser væsentligt mere truet, end tilfældet var inden dagens etape.

Efter de tre første ser top-10 nemlig nu således ud: 4. Thibaut Pinot (FDJ) 1.36 minut, 5. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 1.58, 6. Domenico Pozzovivo (AG2R) 2.07, 7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 3.17, 8. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 5.48, 9. Adam Yates (Orica-Scott) 7.06, 10. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 7.24.

Fatter ikke rivalernes taktik

»Jeg fatter ikke, hvorfor Quintana og Nibali ikke ville samarbejde og på den måde bare satte et minut til overfor Thibaut Pinot«, lød det fra en undrende, men smilende Tom Dumoulin i tv-interviewet efter etapen.

»Det var jo dem, der havde noget at tabe ved at lade blandt andre franskmanden køre, for Pinot er normalt en klart bedre enkeltstartsrytter end de to«.

»Med den indstilling, Quintana og Nibali viste i den afsluttende fase af denne etape, håber jeg da, at Pinot rykker forbi dem og op på podiet, når det endelige facit gøres op«.

»Jeg kan kun være yderst tilfreds med dagens forløb. Det er den sværeste etape i Dolomitterne, som nu er overstået, og jeg følte ikke, at jeg på noget tidspunkt var i problemer, selv om både Quintana og Nibali forsøgte at angribe mig«.

Movistar havde kvantitativt overtag

Udbrudsforsøgene lod ikke vente længe på sig på dagens barske rute, hvor det konstant gik op og ned, og tidligt etableredes den offensiv, der i den sidste ende førte til succes for Tejay Van Garderen, mens stort set alle de bedst placerede i klassementet samledes bagude uden på noget tidspunkt at give lykkeridderne særlig lang snor.

Movistar havde overtaget rent kvantitativt i front med costaricaneren Andrey Amador og colombianeren Winner Anacona helt forude, mens Quintana på vej op ad den tredje stigning Passo Gardena havde assistance af en enkelt holdkammerat i favoritgruppen.

Derimod havde Tom Dumoulin sagt farvel til alle sine assistenter, og således var det åbenlyst, at der i Movistar-lejren var lagt op til et attentat mod hollænderens trone.

Van Garderen og Landa skilte sig ud

Det iværksatte Quintana med 56 km til mål og 4 km fra toppen af Passo Gardena. Den lille colombianer slog hurtigt hullet, nåede op til Anacona og Amador og syntes at have indledt et ridt med særdeles spændende perspektiver.

Først fik han imidlertid følgeskab af Nibali, og umiddelbart før bjergspurten havde også Dumoulin i sit konstante, effektive tempo sikret sig tilslutning, og siden slap de tre kun hinanden af syne kortvarigt på den resterende del af etapen.

Forude havde den spanske indehaver af førertrøjen i bjergkonkurrencen Mikel Landa (Sky) og Tejay Van Garderen skilt sig ud fra den gruppe på seks ryttere, som udgjorde resterne af det oprindelige fremstød, og de gik ind til den sidste 14 km lange klatretur op til mål med et forspring på 50 sekunder til Dumoulin og Co.

Tre favoritter neutraliserede hinanden

Quintana prøvede cirka halvvejs oppe en sidste gang at distancere hollænderen, tilkæmpede sig atter et forspring, men ikke større, end at Nibali og Dumoulin atter var i stand til at hente colombianeren.

Med 5 km tilbage var det så hollænderens tur til at træde an. Det skete i et par omgange, men atter samledes favoritterne, og det var så her, at de tre mand, som lige nu indtager podiepladserne, stort set neutraliserede hinanden resten af vejen.

Tom Dumoulin fører an foran sine to nærmeste rivaler Nairo Quintana (tv) og Vincenzo Nibali, som nægtede at samarbejde i finalen.
Foto: Alessandro Di Meo/AP

Tom Dumoulin fører an foran sine to nærmeste rivaler Nairo Quintana (tv) og Vincenzo Nibali, som nægtede at samarbejde i finalen.

Det benyttede flere af de andre med Pinot i spidsen sig af til en ultimativ satsning, men ingen formåede at hente Van Garderen og Mikel Landa.

Spanier led nyt bittert nederlag

Spanieren befandt sig i nøjagtig tilsvarende situation som forleden i Bormio, da han i finalen var alene med Nibali – og udfaldet af dagens duel blev fuldstændig det samme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I det sidste sving frem mod målstregen smuttede Van Garderen inden om Landa, og denne gang måtte spanieren se sig slået med flere længder, mens amerikaneren, som for små tre uger siden indledte strabadserne i Italien med drømme om at slutte helt til tops i klassementet, hentede en særdeles kærkommen trøst for de bristede forventninger.

»Denne sejr kommer som en herlig forløsning efter nogle år, hvor jeg stort set kun har oplevet modgang«, lød det fra amerikaneren efter hyldestseancen.

»Da det stod klart, at jeg ikke længere var inde i billedet i den samlede stilling, kæmpede jeg for at holde modet oppe, og heldigvis fik jeg belønning for det i dag«.

To gange nr. 5 i Tour de France

»Jeg var absolut ikke sikker på sejren, før jeg passerede målstregen. For heller ikke Landa har haft heldet med sig i denne Giro, og han havde ligesom jeg i høj grad brug for at vinde. Ikke mindst efter at han tabte forleden til Nibali«.

Det var Van Garderens første sejr, siden han for et lille år siden slog til på en etape i Tour de Suisse, og det var første gang i 10 starter, han passerede målstregen som vinder i en Grand Tour.

Med samlede femtepladser i Tour de France i både 2012 og 2014 fyrede Van Garderen op under forventningerne om noget stort i denne sammenhæng, men han har aldrig formået at indfri dem.

Det er første gang, amerikaneren deltager i Giro d’Italia, og inden starten delte han kaptajnsværdigheden med australieren Rohan Dennis, som imidlertid måtte forlade løbet på 4. etape efter et styrt dagen inden.

Van Garderen sakkede agterud i den samlede stilling både på etapen til Blockhaus og på den efterfølgende enkeltstart, og han ligger i øjeblikket nr. 21 med et minus på 39.45 minutter til Dumoulin.

Ny førstemand i ungdomskonkurrencen

Thibaut Pinot belønnedes for sit inititativ på de sidste km med tredjepladsen på etapen, da han nåede til vejs ende sammen med italieneren Domenico Pozzovivo (AG2R) 8 sekunder efter Van Garderen og Landa.

Den eneste, der forsvandt ud af top-10 sammenlagt, var sloveneren Jan Polanc (UAE Team Emirates), der efter sit kortvarige besøg rykkede ned som nr. 13, mens Adam Yates er tilbage i dette fine selskab på niendepladsen.

Englænderen overtog desuden førertrøjen i ungdomskonkurrencen fra luxembourgere Bob Jungels, men det er kun 28 sekunder, der skiller dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dansk debutant vovede sig med i udbrud

Den danske GrandTour-debutant Mads Pedersen (Trek-Segafredo) vovede sig med i det tidlige udbrud, men måtte slippe og nåede sammen med blandt andre Jesper Hansen (Astana) i mål i en stor gruppe, der satte 32.57 minutter til.

Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), der længe havde ydet et stort stykke arbejde for Adam Yates, noteredes for et minus på 33.06 og Lars Bak (Lotto Soudal) for 35.55.

Dermed er de fire danskeres samlede placeringer nu: 33. Jesper Hansen 1.18.26 time, 117. Lars Bak 3.23.50, 125. Christopher Juul-Jensen 3.31.27, 138. Mads Pedersen 3.40.57.

Der er 165 ryttere tilbage i løbet, efter at belgieren Jasper De Buyst (Lotto Soudal) i dag stod af.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden