Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mikel Landa har rigelig tid til at nyde sin længe efterstræbte triumf med et forspring på 1.49 minut tiil nærmeste forfølger. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Mikel Landa har rigelig tid til at nyde sin længe efterstræbte triumf med et forspring på 1.49 minut tiil nærmeste forfølger. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trætte ben skaber tronskifte og fornyet spænding i Giro d'Italia

Tom Dumoulin er stadigf favorit til den endelige sejr, selv om han måtte afgive frørertrøjen til Nairo Quiintana

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter to tætte, bitre nederlag i direkte dueller mod en rival, der overrumplede ham i det sidste sving, overlod den 27-årige spanier Mikel Landa (Sky) intet til tilfældighederne på dagens Giro d’Italia-etape og kunne efter en 10 km lang solosatsning på finalestignigen op til målet i 1.290 meters højde strække armene mod himlen både i glæde over en indædt efterstræbt sejr, men også som en hilsen til sin afdøde, tidligere holdkammerat italieneren Michele Scarponi.

Det blev det ene af højdepunkterne på den 191 km lange 19. etape fra San Candido til Piancavallo, mens det andet koncentrerede sig om det samlede klassement, hvor hollænderen Tom Dumoulin (Team Sunweb) efter en offday måtte aflevere førertrøjen til sin forgænger på tronen colombianeren Nairo Quintana (Movistar).

Trætheden har for alvor indfundet sig

Generelt afslørede etapen, at trætheden for alvor har indfundet sig også hos rytterne i toppen af klassementet, og selv om Dumoulin nok viste svaghedstegn, kan han trøste sig med, at hverken Quintana eller de øvrige rivaler formåede at udnytte det i en grad, så det ændrer på, at hollænderen i kraft af den afsluttende enkeltstart på søndag stadig står som favoritten til at vinde udgave nr. 100 af den italienske rundtur.

Spændingen er imidlertid langt mere gysende intens, end nogen på forhånd havde turdet gisne om, og inden den sidste dag i bjergene ser stillingen i top-10 nu således ud:

1. Quintana, 2. Dumoulin 38 sekunder, 3. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) 43, 4. Thibaut Pinot (FDJ) 53, 5. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 1,21 minut, 6. Domenico Pozzovivo (AG2R) 1,30, 7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 2.46, 8. Adam Yates (Orica-Scott) 6.35, 9. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 7.03, 10. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) 7.37.

Quintana og Nibali forcerede tidligt

Allerede tidligt på etapen udnyttede Quintanas og Nibalis tropper uopmærksomhed hos Dumoulin til at iværksætte en voldsom forcering, og selv om der atter skabtes samling, er der ingen tvivl om, at rivalernes hidsige tempo kostede hollænderen kræfter.

Men at det heller ikke var uden omkostninger for colombianeren og italieneren, afsløredes tydeligt på den 15 km lange klatretur op til mål, hvor værtsnationens folkehelt Marco Pantani i 1998 hyldedes som den indtil i dag eneste triumfator.

Mens Mikel Landa, hvis Giro spoleredes allerede forrige søndag, da han var involveret i et slemt styrt, havde indledt sit succesrige ridt mod toppen længe inden favoritterne, stod det allerede i den indledende fase af stigningen klart, at Dumoulin var i vanskeligheder.

Kunne ikke drage markant fordel af krise

Ingen af de øvrige var imidlertid i stand til at drage markant fordel af hollænderens krise.

Bedst klarede franskmanden Thibaut Pinot det, da han angreb alene og nåede i mål som nr. 11 med et minus på 8.15 minutter til Landa, hvorimod hverken Quintana eller Nibali havde overskud til at gribe den chance, der åbnede sig, til at lægge betragtelig afstand til Dumoulin.

De var i mål som nr. 16 og 18 henholdsvis 12 og 14 sekunder efter Pinot, men kun lidt over et minut foran hollænderen på 22. pladsen, og havde sydamerikaneren og sidste års italienske sejrherre virkelig været på toppen, havde det forspring været væsentligt større, eftersom de havde mere end 10 km til at udbygge det.

Havde dårlige ben allerede inden etapen

»Jeg kunne allerede inden etapen mærke, at jeg ikke havde gode ben, og så begik jeg oven i købet den brøler at sidde meget langt tilbage i starten«, lød det i et tv-interview fra Tom Dumoulin, der trods nederlaget var i stand til at smile.

»Det kostede at nå op til de andre igen, men heldigvis ydede holdet en fantastisk indsats, og i betragtning af, hvordan jeg følte mig, er jeg godt tilfreds med, at det lykkedes at begrænse tidstabet«.

»Og så kan jeg blot håbe på, at jeg har det væsentligt bedre på den sidste etape i bjergene«.

Tysker ydede en stor indsats

Specielt kan Dumoulin rette en tak til tyskeren Simon Geschke, der længe sad hos sin kaptajn på den stejleste del af turen op mod mål. Det sidste, lange stræk måtte hollænderen dog klare alene, og det må trods alt – ganske som på den famøse etape med toiletbesøget i Guds frie natur forleden – have styrket selvtilliden, at han ikke satte mere til, end at han stadig har sit store mål inden for rækkevidde.

Quintana er tilbage i den førertrøje, som han måtte sige farvel til efter blot en enkelt dag, da han oven på sin storslåede opvisning på 9. etape til Blockhaus måtte aflevere den til Dumoulin på den efterfølgende enkeltstart.

Ud over avancementet til colombianeren skete der enkelte rokeringer lidt længere bagude, men det er stadig de samme 10 ryttere, der er at finde i top-10.

Fik hjælpe af andre mandskaber

Da Tom Dumoulin i starten af etapen pludeselig måtte se sig distanceret af sine nærmeste konkurrenter, havde han den fordel, at også andre ryttere med interesse i toppen af klassementet blev fanget bagude, og det betød, at jagten langt fra var overladt til Team Sunweb alene..

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Trek-Segafredo (Bauke Mollema), Lotto-Jumbo (Steven Kruijswijk) og Orica-Scott (Adam Yates) deltog særdeles aktivt, og dermed blev de to danskere Mads Pedersen og Christopher Juul-Jensen ligeledes sat på hårdt arbejde.

Nairo Quintana nyder sit comeback som indehaver af den lyserøde førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Nairo Quintana nyder sit comeback som indehaver af den lyserøde førertrøje. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Magtkampen mellem de store indebar, at det udbrud på 14 mand, der havde etableret sig tidligt og syntes at have gode chancer for at holde hjem, blev fuldstændig knust, og i stedet var Nibali, Quintana, Zakarin og Pinot på den anden af stigningerne Sella Chianzutan pludselig hovedpersonerne i front.

Nyt udbrud blev etableret

Det varede dog ikke ret længe, før Dumoulin og de andre forfølgere fik tilslutning på denne klatretur, så der dannedes en gruppe på omkring 25 mand med alle fra top-10.

Til gengæld havde det hidsige ræs også haft til følge, at flere af kaptajnerne allerede på dette tidspunkt med 91 km tilbage befandt sig på egen hånd. Det gjaldt foruden Tom Dumoulin også lidt overraskende Quintana, mens Nibali havde følgeskab af den rutinerede Franco Pellizotti.

Da først sammensmeltningen var sket, dannedes en ny offensiv 3 km fra toppen af Sella Chianzutan med spanieren Luis León Sanchez (Astana) som initiativtager.

Han fik følgeskab af landsmanden og holdkammeraten Pelle Bilbao, portugiseren Rui Costa (UAE Team Emirates), russeren Jevgeni Shalunov (Gazprom), colombianeren Sebastian Henao (Sky) og franskmanden Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) – altså alle ryttere uden betydning i toppen af den samlede stilling.

Favoritterne 10 minutter bagud inden sidste stigning

Efterhånden som flere og flere nåede op bagfra, udviste adskillige også lyst til at angribe, og yderligere 12 mand satte sig for at blande sig i jagten på etapehæderen, mens der faldt ro over gemytterne blandt favoritterne.

De 12 nåede op til de forreste, da der manglede 50 km, mens det stadig større hovedfelt havde slappet så meget af, at der var skabt et forspring på 7 minutter. Og her bagude havde Team Sunweb, som havde fået fem mand frem til at støtte Dumoulin, atter overtaget kommandoen.

Inden finalestigningen forcerede Luis León Sanchez, og han fik følgeskab af franskmanden Rudy Mollard (FDJ), og de gik ind til den afsluttende klatretur med et forspring på et halvt minut til deres tidligere følgesvende, mens favoritterne var 10 minutter bagude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danskerne sluttede langt agterude

Med 11 km tilbage fik Sanchez selskab af Rui Costa, der dog hurtigt lagde en træt spanier bag sig for ganske kort efter at få Mikel Landa som ny makker. 9,8 km fra toppen trådte Landa så definitivt an og fortsatte alene mod den så længe eftertragtede triumf.

Spanieren nåede til vejs ende 1.49 minut foran Rui Costa, mens hans overmand fra forleden Pierre Rolland var yderligere 5 sekunder bagude.

De fire danske deltagere sluttede langt agterude, og deres samlede placeringer ser nu således ud: 36. Jesper Hansen (Astana) 1.29.00 time, 117. Lars Bak (Lotto Soudal) 3.43.09, 127. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 3.50.46, 140. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 4.01.59.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden