Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Thibaut Pinot jubler efter at have passeret målstregen som vinder af næstsidste etape foran Ilnur Zakarin og Vincenzo Nibali. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada

Thibaut Pinot jubler efter at have passeret målstregen som vinder af næstsidste etape foran Ilnur Zakarin og Vincenzo Nibali. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Desperat kæmpende Dumoulin er trods nyt tidstab stadig favorit til Giro-sejren

Franskmanden Thibaut Pinot sejrede i det sidste møde med bjergene, hvor Tom Dumoulin dumpede ned på samlet fjerdeplads.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en spændingsmættet og storslået afsked med bjergene i årets Giro d’Italia på den 190 km lange 20. etape fra Pordenone til Asiago er der lagt op til en gyseragtig finale på morgendagens enkeltstart fra motorbanen i Monza til domkirkepladsen i Milano.

På de to sidste store stigninger i den italienske rundtur Monte Grappa og Foza diskede aktørerne nemlig op med så intens en fight, at der skabtes et medrivende show, men noget endegyldigt svar på, hvem der i morgen troner øverst på podiet i den norditalienske millionby, blev ikke givet.

Hollænderen Tom Dumoulin (Team Sunweb), der længe har været betragtet som favorit, satte endnu engang tid til, men heller ikke i dette tilfælde mere, end at han stadig forekommer som det varmeste bud på sluttriumfen.

Dumoulin satte 15 sekunder til

På nedkørslen fra Foza med cirka 15 km til mål dannedes en førergruppe bestående af den colombianske indehaver af den lyserøde førertrøje Nairo Quintana (Movistar), italienerne Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) og Domenico Pozzovivo (AG2R), russeren Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) – altså lige netop Dumoulins fem nærmeste rivaler i det samlede klassement.

Pinot sejrede klart i spurten foran Zakarin, Nibali, Pozzovivo og Quintana, mens Dumoulin susede over stregen 15 sekunder senere som nr. 10 i en kvintet, der desuden talte luxembourgeren Bob Jungels (Quick-Step Floors), englænderen Adam Yates (Orica-Scott), schweizeren Sebastien Reichenbach (FDJ)  og hollænderen Bauke Mollema (Trek-Segafredo).

Det betyder, at den ny top-10 kom til at se således ud: 1. Quintana 90.00.38 timer, 2. Nibali 39 sekunder, 3. Pinot 43, 4. Dumoulin 53, 5. Zakarin 1.15 minut, 6. Pozzovivo 1.30, 7. Mollema 3.03, 8. Yates 6.50, 9. Jungels 7.18, 10. Davide Formolo (Cannondale-Drapac) 12.55.

Tak til kolleger for hjælp

»Jeg havde heldigvis meget bedre ben end i går, så derfor lykkedes det mig endnu engang at begrænse nederlaget«, sagde Tom Dumoulin i tv-interviewet efter etapen.

»Det var i den afsluttende fase til stor hjælp for mig, at jeg sad i en gruppe, hvor også Bob Jungels, Bauke Mollema og Adam Yates var interesseret i at mindske afstanden til de førende, og jeg må sende en stor tak til dem for den hjælp, jeg fik«.

»Jeg tør ikke sige, om jeg kan hente de 53 sekunder på Quintana, som jeg er bagud. Jeg slog både ham og de andre klart på den første enkeltstart for små to uger siden, men jeg tror ikke, vi får de samme tidsforskelle at se i morgen«.

Movistar-boss tror ikke på Quintana-sejr

Udtrykker Dumoulin selv tvivl om, hvorvidt han vil være i stand til at eliminere sit handikap på den 29,3 km lange enkeltstart i morgen, hersker der til gengæld bred enighed blandt konkurrenterne om, at hollænderen står med særdeles stærke kort på hånden til at tilbageerobre førertrøjen i absolut 11. time.

»Jeg synes, vi kørte et rigtigt flot løb, og jeg kan ikke forlange, at Nairo skulle få mere ud af det, end tilfældet nu blev, siger således det spanske Movistar-mandskabs boss Eusebio Unzue.

»Desværre tror jeg ikke på, at Nairos forspring er tilstrækkeligt til, at han kan vinde Giroen igen. Der skal mere end et minut til, hvis han skulle kunne holde Dumoulin bag sig«.

Tilsvarende holdning spores i lejrene hos Nibali og Pinot, men samtidig signaleres også vilje til at kæmpe til det sidste, og dermed er der garanti for en nervepirrende finale på Giroens 100. udgave.

Kulminationen på flot Giro-indsats

For Thibaut Pinot kom dagens sejr som den foreløbige kulmination på en Giro-deltagelse, hvor han har vist sig som særdeles aktiv og været med fremme i adskillige finaler.

Det var således den 26-årige franskmands syvende top-10 placering, og det skal blive højst interessant se se, om han i morgen kan stille de tempokvaliteter til skue, som han tidligere har vist, men som han ikke var i stand til at mobilisere på den første lange Giro-enkeltstart.

Her sluttede han nemlig på en skuffende 19. plads slået med 2.42 minutter af Tom Dumoulin, og skal Pinot gøre sig håb om at bevare den podieplads, han rykkede op på i dag, skal der helt anderledes takter frem.

Franskmanden har vist udmærket form gennem hele sæsonen. Således besatte han med en etapegevinst undervejs tredjepladsen i Ruta del Sol efter spanierne Alejandro Valverde (Movistar) og Alberto Contador (Trek-Segafredo) i februar.

I marts blev han nr 3 i Tirreno-Adriatico efter Quintana og australieren Rohan Dennis (BMC), og kort inden Giro d’Italia blev han i Tour of the Alps kun slået af waliseren Geraint Thomas (Sky) efter at have vundet sidste etape.

Seks ryttere i tidligt udbrud

Efter adskillige forsøg på at slippe væk, straks løbet blev givet frit, lykkedes det for seks ryttere at få etableret en offensiv, som ikke generede nogen af de bedst placerede i det samlede klassement.

Det var belgierne Dylan Teuns (BMC) og Dries Devenyns (Quick-Step Floors), hollænderen Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), russeren Maxim Belkov (Katusha-Alpecin), franskmanden Matthieu Ladagnous (FDJ) og italieneren Filippo Pozzato (Wilier Triestina), der fandt sammen.

I feltet var det Movistar, der angav tempoet, mens Dumoulins Sunweb-tropper holdt sig i andet geled frem til foden af Monte Grappa med 90 km til mål.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udbruddet havde et forspring på cirka 8 minutter, da den 24 km lange klatretur indledtes, og overraskende tidligt måtte Pozzato som den første slippe fronten. Lidt efter havde også Belkov fået nok.

Katusha-Alpecin skruede tempoet i vejret

Bagude overtog Katusha-Alpecin kommandoen, og det fik til følge, at hovedfeltet reduceredes så kraftigt, at der til sidst kun var en halv snes mand tilbage i forfølgergruppen, som bestod af hovedparten af favoritterne.

Først til tops på Monte Grappa med 67 km til mål nåede Dries Devenyns, som havde sat landsmanden Teuns, men de to fandt hinanden igen på nedkørslen og nåede også i fællesskab frem til Giroens sidste stigning Foza med 27 km tilbage.

Forspringet til et felt, der var vokset anseligt, selv om Katusha-Alpecin i første omgang havde kørt mange modstandere møre, var skrumpet ind til omkring 2.50 minutter.

Næsten med det samme på stigningen satsede Dylan Teuns alene, mens Quintana bagude havde fået to af sine assistenter spanieren Victor De La Parte og costaricaneren Andrey Amador tilbage.

Nibali tog initiativ til angreb

Det var imidlertid Nibali der foretog det angreb, som første gang rystede Tom Dumoulin.

Italieneren fik følgeskab af Quintana, Zakarin, Pozzovivo og Pinot, mens Dumoulin måtte kæmpe for at få tilslutning.

Zakarin var den næste til at forsøge sig med Pozzovivo på hjul, og det blev signalet til, at Quintana godt halvvejs oppe forcerede straks fulgt af Nibali.

Nairo Quintanas boss tror ikke på, at colombianeren vinder Giroen. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Stada.

Nairo Quintanas boss tror ikke på, at colombianeren vinder Giroen. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Stada.

Teuns blev hentet af Zakarin og Pozzovivo 5 km fra toppen og med 20 km tilbage af etapen, og efter at duen havde fået følgeskab af Pinot, Quintana og Nibali, mens Dumoulin kæmpede indædt lidt længere bagude i selskab med blandt andre Jungels, Mollema og Yates, udviklede resten af etapen sig til ét langt forfølgelsesløb mellem de to grupperinger.

Jesper Hansen (Astana) beviste med en 18. plads på etapen 4.18 minutter efter Pinot, at der stadig er kræfter tilbage. Danskeren rykkede dermed 6 pladser frem, så han nu er nr. 30 med et minus på 1.33.18 time. De øvrige danskeres samlede placeringer: 111. Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) 4.12.28 timer, 120. Lars Bak (Lotto Soudal) 4.19.06, 141. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 4.37.56.

Hollænder sagde farvel inden etapen

Denne næstsidste Giro-dag indledtes med en overraskende melding om, at sidste års nr. 4 hollænderen Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) har trukket sig ud af løbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har haft en dårlig aften og nat og føler mig fuldstændig tom«, signalerede den 29-årige hollænder via twitter og sagde farvel og tak.

Kruiijswijk viste klare svaghedstegn på gårsdagens etape, hvor han kom i mål et par minutter efter de øvrige topplacerede i klassementet.

Han dumpede to positioner ned, men havde dog som nr. 10 med et minus på 7.37 minutter udsigt til et pænt facit, hvis det ikke lige var, fordi helbredet spillede ham et pus

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden