Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tom Dumoulin skal i dag udnytte sine eminente tempoevner maksimalt, hvis han skal få opfyldt drømmen om en Giro-sejr. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Tom Dumoulin skal i dag udnytte sine eminente tempoevner maksimalt, hvis han skal få opfyldt drømmen om en Giro-sejr. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Træthed er den uberegnelige faktor i det spændende slutopgør i Giro'en

Finalen i den italienske rundtur er i sjælden grad præget af intens jævnbyrdighed i toppen af klassemenmtet.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indehaveren af den lyserøde Giro d'Italia-førertrøje, den colombianske sejrherre fra 2014 Nairo Quintana (Movistar)  giver i sine udtalelser op til dagens altafgørende enkeltstart på 29,3 flade km fra motorbanen i Monza til domkirkepladsen i Milano udtryk for en blanding af optimisme og erkendelse af egne kvaliteter.

»Jeg tror, at den træthedsfaktor, der helt naturligt har indfundet sig i feltet efter 20 dage på cyklen, tæller til min fordel«, sagde Nairo Quintana således på gårsdagens pressemøde efter etapen til Asiago.

»Jeg er fuldstændig klar over, at Tom Dumoulin normalt er en meget bedre temporytter end mig, og jeg vil også de fleste gange tabe til både Vincenzo Nibali og Thibaut Pinot«.

»Men i den situation, der aftegner sig lige nu, hvor jeg har førertrøjen at forsvare, regner jeg ikke med at miste helt så meget som på en almindelig enkeltstart. Jeg ville meget gerne have vundet mere tid på etapen til Asiago, men det kneb med samarbejdet i frontgruppen, så nu må vi se, hvor langt det rækker«.

Vandt for to år siden på sine klatrekvaliteter

Da Quintana i 2014 vandt Giroen, var det i udpræget grad colombianerens exceptionelle klatrekvaliteter, der gjorde udslaget. Dengang omfattede løbet også to enkeltstarter, men den sidste var et udpræget bjergræs til toppen af Monte Grappa, som rytterne besteg i går.

Her sejrede Quintana 17 sekunder foran italieneren Fabio Aru, men på den lange tempoudfordring midt i løbet blev han på de 42 km fra Barbaresco til Barolo slået med 2.41 minut af landsmanden Rigoberto Uran.

I sidste års Vuelta a España, hvor Quintana ligeledes sluttede helt til tops, havde han allerede inden den 37 km lange enkeltstart på tredjesidste etape fra Xabia til Calpe sikret sig så stort et forspring til sin nærmeste rival, Tour de France-kongen Chris Froome, at det ikke fik den store betydning, at han iført løbets førertrøje tabte 2.16 minutter til briten.

I den sidste ende sejrede Quintana alligevel med 1.23 minut ned til Froome

Fire ryttere inden for et minut

Sjældent har finaledagen i en tre uger lang rundtur lagt op til så gyseragtigt spændende en afslutning, som tilfældet er i denne 100. Giro-udgave.

De fem rivaler Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot og Domenico Pozzovivo dannede i går fælles front. I dag er de helt på egen hånd. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

De fem rivaler Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot og Domenico Pozzovivo dannede i går fælles front. I dag er de helt på egen hånd. Foto: La Presse-D'Alberto/Ferrari/Paolone/Spada.

Kendsgerningerne er ikke til at tage fejl af. Fire ryttere befinder sig inden for et minut i toppen af klassementet, og opgøret mod den elektroniske tidtagning vil bestemme, hvem der skal besætte de tre podiepladser og i hvilken rækkefølge.

Quintana har 39 sekunder ned til sidste års vinder italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), 43 til franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) og 53 til hollænderen Tom Dumoulin (Team Sunweb).

Sejrede suverænt på første enkeltstart

En anelse længere ude i periferien står russeren Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) og italieneren Domenico Pozzovivo (AG2R) med minus på henholdsvis 1.15 og 1.30 minut, og sidstnævnte skal nok være glad for, at der efter ham er et lille spring ned til hollænderen Bauke Mollema (Trek-Segafredo), som indtager syvendepladsen 3.03 minutter efter Quintana.

En sammenligning med resultaterne på den første lange enkeltstart i løbet taler entydigt i retning af, at Tom Dumoulin tilbageerobrer den lyserøde førertrøje.

Den 26 årige hollænder sejrede suverænt på de 39,8 km gennem vinmarker og olivenlunde fra Foligno til Montefalco på 10. etape. Han var således 2.07 minutter foran Vincenzo Nibali, der som den bedste af udfordrerne blev nr. 6, mens Ilnur Zakarin tabte 2.19 minutter, Thibaut Pinot 2.42, Nairo Quintana 2.53 og Domenico Pozzovivo 3.07.

Men her kommer det meget væsentlige element ind i billedet, som  Quintana omtaler med, at de voldsomme strabadser, der har tårnet sig op fra det første temporidt 16. maj til i dag, har stillet så store krav til organismen, at den ikke nødvendigvis er i stand til at levere de vante, maksimale præstationer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Træt, men klar til én sidste stor satsning

Samtlige ryttere i toppen af klassementet  har  her i den afsluttende fase med et væld af skrappe stigninger på et eller andet tidspunkt vist svaghedstegn – måske med Ilnur Zakarin som en undtagelse.

Trods disse omstændigheder er det alligevel Tom Dumoulin, der fra stort set alle sider – mindst fra ham selv – fremhæves som favoritten.

»Jeg har i den seneste uge i bjergene virkelig følt mig træt, men det var opmuntrende, så godt benene fungerede på etapen til Asiago efter den dårlige dag, jeg havde døgnet inden«, fastslår hollænderen på Team Sumwebs hjemmeside.

»Psykisk er jeg helt på toppen, og nu er der kun én stor satsning tilbage. Det bliver uhyre tæt mellem os fem, der indtager de bedste placeringer, men jeg må sørge for udelukkende at fokusere på min egen indsats, som jeg er vant til at gøre det på en enkeltstart«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden