Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Med Milanos domkirke i baggrunden modtager Tom Dumoulin massernes hyldest efter triumfen i Giro d'Italia.
Foto: Antonio Calanni/AP

Med Milanos domkirke i baggrunden modtager Tom Dumoulin massernes hyldest efter triumfen i Giro d'Italia.

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giro d'Italias gyserfinale munder ud i jubel for hollandsk tempofænomen

Tom Dumoulin indfriede forventningerne og nedkæmpede konkurrenterne i den italienske rundtur på enkeltstarten

Giro d'Italia
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nervepirrende spænding lige til de sidste tråd på den 3.615 km og tre uger lange færd gennem Italien udløstes i et overstadigt jubelorgie med den 26-årige hollænder Tom Dumoulin og hans holdkammerater på Team Sunweb som centrum for festlighederne i det brusende menneskehav på domkirkepladsen i Milano.

På den 29,3 km lange enkeltstart fra Monza til millionbyen i Lombardiet,  som satte punktum for strabadserne i udgave nr. 100 af Giro d’Italia, levede det hollandske tempofænomen nemlig i maksimal grad op til den favoritværdighed, som omgav ham, selv om han ved gårsdagens sidste møde med bjergene var dumpet ned på den samlede fjerdeplads med et minus på 53 sekunder til colombianeren Nairo Quintana (Movistar).

De første mellemtider i Dumoulins favør

Allerede de første mellemtider indikerede, at Tom Dumoulin havde indledt et bragende ridt på kurs mod karrierens største triumf, og da facit gjordes op, afsløredes det, at han klart havde elimineret det handikap, han havde inden etapens start.

Dumoulin endte med at sende den sydamerikanske Giro-vinder fra 2014 ned på andenpladsen med 31 sekunder, mens sidste års sejrherre italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) indtog den sidste plads på podiet slået med 40 sekunder.

Franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) var ikke på sit vanlige temponiveau, og det betød, at han måtte tage til takke med fjerdepladsen 1.17 minut bagude.

Var rystende nervøs hele dagen

»Jeg har lige fra tidligt i morges været rystende nervøs, fordi der stod så meget på spil, og det blev ikke bedre, da jeg først var kommet i mål og skulle vente på Quintana, Nibali og Pinot, som alle startede efter mig«, sagde Tom Dumoulin i et tv-interview, da resultatet var en kendsgerning.

»Jeg fulgte med på tv, men på et tidspunkt syntes jeg, der stod på skærmen, at jeg kun var 3 sekunder foran Quintana, og det gjorde mig bestemt ikke mere rolig«.

»Det var vist heldigvis en fejl, men først da jeg så, at Quintana kom gennem det sidste sving og umuligt kunne nå mig, turde jeg lade glæden få frit løb«.

Blev slæået af landsmand på etapen

I modsætning til på løbets første enkeltstart lykkedes det ikke Dumoulin også at sikre sig etapesejren.

Den snuppede hans 32-årige landsmand Jos Van Emden(Lotto-Jumbo), der tilbagelagde distancen i 33.08 minutter, hvilket svarer til en gennemsnitshastighed på 53,058 km/t.

Dumoulin var på andenpladsen 15 sekunder efter, mens italieneren Manuel Quinziato (BMC) som nr. 3 var 27 sekunder langsommere.

Van Emden, der ligesom Dumoulin er enkeltstartsspecialist, men ikke besidder de samme kvaliteter i bjergene, blev sendt af sted tidligt som placeret langt bagude sammenlagt, og han måtte vente i tre timer, før han fik vished for, at hans præstation rakte til gevinsten.

Ellevildt lykkelig etapevinder

»Lige til det sidste frygtede jeg, at Tom ville slå mig, fordi jeg kunne se, at vores tider undervejs var meget ens«, lød det fra Jos Van Emden, der mindst var ligeså ellevildt glad for dagens udbytte som sin landsmand.

»Det her var min første Grand Tour-sejr efter at jeg mange gange har været lige ved. Det er mit største øjeblik som cykelrytter, og jeg kan slet ikke beskrive, hvor lykkelig jeg er.

Podiet i årets Giro d'Italia - Tom Dumoulin flankeret af to tidligere vindere Nairo Quintana (tv) og Vincenzo Nibali.
Foto: Antonio Calanni/AP

Podiet i årets Giro d'Italia - Tom Dumoulin flankeret af to tidligere vindere Nairo Quintana (tv) og Vincenzo Nibali.

Enkeltstarten medførte i øvrigt yderligere et trøjeskift, idet luxembourgeren Bob Jungels (Quick-Step Floors) passerede englænderen Adam Yates (Orica-Scott) og gentog sidste års sejr i ungdomskonkurrencen.

Dermed kom den endelige top-10 i Giroen til at tage sig således ud: 1. Dumoulin 90.34.54 timer, 2. Quintana 31 sekunder, 3. Nibali 40, 4. Pinot 1.17 minut, 5. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 1.56, 6. Domenico Pozzovivo (AG2R) 3.11, 7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 3.41, 8. Jungels 7.04, 9. Yates 8.10, 10. Davide Formolo (Cannondale-Drapac) 15.17.

Imponerende finale af ung dansker

De fire danske deltagere nåede alle igennem strabadserne med Jesper Hansen (Astana) som den bedste på en samlet 32. plads 1.36.32 time bagude.

Det mest overraskende og opmuntrende set med rød-hvide briller var, at den yngste hjemlige professionelle på topniveau, 21-årige Mads Pedersen, formåede at slutte af med at blive nr. 12 på enkeltstarten kun slået med 1.04 minut af Van Emden og klart foran en stribe væsentligt mere etablerede temporyttere.

Undervejs i løbet har den unge debutant leveret et imponerende stykke arbejde for sin hollandske Trek-Segafredo-kaptajn Bauke Mollema, og ydermere har han såmænd også havde haft overskud til at gå med i udbrud for så at sætte dette flotte punktum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sammenlagt sluttede Mads Pedersen som nr. 138 med et minus på 4.37.52 timer, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) blev nr. 109 og Lars Bak (Lotto Soudal) 118 henholdsvis 4.13.51 og 4.20.06 timer bagude.

Tredje hollænder med sejr i stor rundtur

Nu har Tom Dumoulin således sikret Holland den første samlede triumf i Giro d’Italia og dermed har han også fået opfyldt ønsket om, at hans deltagelse i den prestigemættede begivenhed ikke først og fremmest skal huskes for, at han i tirsdags midt i det hektiske ræs måtte ind på en mark for at forrette sin nødtørft i Guds frie natur.

Ydermere er Dumoulin fra Maastricht i Limburgprovinsen blot den tredje hollænder, der er strøget til tops i en af de tre store nationale rundture, efter at Jan Janssen gjorde det i Vuelta a España i 1967 og året efter i Tour de France – en bedrift, som kopieredes af Joop Zoetemelk i 1979 og 1980.

Allerede sidste år bar Dumoulin den lyserøde førertrøje i seks dage efter at have vundet den indledende enkeltstart på hjemmebane i Apeldoorn.

Havde OL som det store mål sidste år

Hverken Giroen eller Tour de France var imidlertid hollænderens overordne mål i 2016, hvor han satsede maksimalt på OL i Rio.

Han vendte da også hjem med en medalje, idet han i temporidtet kun blev overtrumfet af schweizeren Fabian Cancellara, mens Tour de France-kongen Chris Froome snuppede bronzen.

Bitre nederlag har Dumoulin også med i bagagen, og her vejer først og fremmest afslutningen på Vuelta a España for to år siden tungt.

Hollænderen førte inden næstsidste etape med 6 sekunder til italieneren Fabio Aru, men kunne ikke følge med hen over fire barske stigninger, og da dagen var omme, var han dumpet ned på sjettepladsen 3.46 minutter efter Aru.

Tour de France-skuffelse for to år siden

En anden uforglemmelig skuffelse noteredes Dumoulin for tidligere det år i Tour de France, da han havde stilet efter at lægge ud med bravur på 1. etapes enkeltstart på hjemmebane i Utrecht, men måtte nøjes med en fjerdeplads.

Dumoulin har gjort udfoldelserne på tempomaskinen til sit speciale, men har ligeledes formået at hævde sig flot på skrappe bjergetaper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skete således forrige lørdag, da han i den stejle finale op til Oropa knækkede konkurrenterne, og noget tilsvarende har han præsteret i både Tour de France og Vuelta a España.

Har 7 etapesejre i de store rundture

I sidste års Tour kæmpede han sig alene til mål på 9. etape til skisportstedet Arcalis i Andorra 38 sekunder foran portugiseren Rui Costa, og i Vueltaen 2015 slog han ligeledes til på 9 etape, da krydsede stregen efter den krævende klatretur op til Cumbra del Sol 2 sekunder for briten Chris Froome.

I begge tilfælde vandt Dumoulin ligeledes en enkeltstart, og han er foreløbig noteret for 7 etapegevinster i de store rundture – 3 i Giroen, 2 i Tour og Vuelta – mens den bitre sjetteplads fra styrkeprøven på Den Iberiske Halvø i 2015 indtil i dag var det eneste markante topresultat i det samlede klassement, han kunne fremvise.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden