Dansk topfodbold risikerer at blive ramt af skattesmæk for millioner.
Koloreret foto: Alberto Di Lolli/El Mundo
Foto: Alberto Di Lolli

Dansk topfodbold risikerer at blive ramt af skattesmæk for millioner. Koloreret foto: Alberto Di Lolli/El Mundo

Football_Leaks

Skattefinte er udbredt i dansk topfodbold

Statskassen kan gå glip af millioner, fordi klubber aflønner spillernes agenter ved spillerhandler. Skat er gået ind i sagen.

Football_Leaks

Danske klubber og spillere risikerer et skattesmæk i millionklassen som følge af en finte, der har bredt sig i europæisk fodbold.

Skattefinten går ud på, at en spiller og hans agent typisk dropper eller lader deres faste repræsentationsaftale løbe ud.

Forud for forhandlingen af en ny spillerkontrakt lader agenten sig så i stedet hyre og aflønne af klubben. Spilleren slipper dermed for at betale salær og skat, mens klubben sparer momsen. Men konstruktionen er på kant med loven.

»Skat er opmærksom på den omtalte problemstilling. Hvis en fodboldklub betaler honoraret til en agent, der varetager spillerens og ikke klubbens interesser, må dette anses som betaling af spillerens udgift.

Spilleren skal derfor beskattes heraf som yderligere løn«, oplyser Skat.

Derudover risikerer klubberne at få en klækkelig regning for uretmæssigt at have sluppet for moms, vurderer skatteekspert Torben Bagge.

»Man kan ikke bare vilkårligt placere en udgift hos klubben, hvis det reelt set er spilleren, der nyder godt af agentens arbejde. Det er i givet fald at regne som skatteunddragelse«, siger Torben Bagge, partner i TVC Advokatfirma.

7 af 10 kr. til agenter fra klubber

I 2015 var der agentudgifter for næsten 30 millioner kroner i Danmark, viser DBU’s oversigt over handler. Spillerne betalte salærer for knap 8 millioner kroner, mens klubberne betalte 22 millioner.

I DBU’s oversigt over handler fra 2015 står unavngivne agenter anført til at være betalt af klubben i 63 tilfælde.

Det er da ikke min skyld - jeg har ikke sagt til nogen journalist, at jeg er Daniel Aggers agent

Politiken har undersøgt artikler, sociale medier og agenternes hjemmesider på tidspunktet for handlerne, og det ser i mindst 38 tilfælde ud til at være spillerens vanlige agent, der har været involveret.

Da den tidligere landsholdsanfører Daniel Agger vendte hjem til Brøndby i 2014, blev Per Steffensen anført som »agent for klubben«. Det viser spillerkontrakten fra 30. august 2014, som Politiken har adgang til gennem Football Leaks.

Daniel Agger skriver i en mail til Politiken, at »da jeg lavede min sidste kontrakt med Liverpool FC i 2012, aftalte Per Steffensen og jeg, at vores aftale ikke skulle fornyes. Så det er korrekt, når der står, at Per repræsenterede Brøndby IF«.

Agenten har ellers inden for de seneste fire år udtalt sig flere gange som Aggers agent og om spillerens karriereplaner.

»Det er da ikke min skyld – jeg har ikke sagt til nogen journalist, at jeg er Daniel Aggers agent«, siger Per Steffensen til det.

Brøndby har ingen kommentarer, men vil »til hver en tid være til rådighed for myndighederne i eventuelle spørgsmål om alle vores godkendte kontrakter«.

Også da landsholdsspiller William Kvist i sommeren 2015 skrev kontrakt med FC København, blev spillerens agent gennem mange år hyret af klubben.

Kvist: Jeg repræsenterede mig selv

Agenten Ivan Marko Benes bekræftede i denne uge til Politiken, at han er Kvists agent, og at de har »haft en aftale i mange år«. Men efter at være blevet præsenteret for skatteforholdet oplyser Ivan Marko Benes, at »min agentaftale med William Kvist udløb i september 2014«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når vi hører om den slags konstruktioner i Danmark, fortæller vi spillerne, at der er en skattemæssig risiko, som også kan ligge på deres del af bordet

I en fælles mail fra FC København og William Kvist siger spilleren, at »jeg mener, at jeg har erfaring nok på området til selv at varetage mine interesser i den her type sager, og derfor har jeg ikke brug for en agent til at repræsentere mig«.

FCK’s direktør, Anders Hørsholt, udtaler, at »vi har fulgt reglerne fra både DBU og FIFA i den her sag. Da vi hyrede Ivan Marko Benes, som vi mente var den bedst egnede til opgaven, var der ikke en agentaftale mellem de to«.

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, har kendskab til, at der i et ukendt omfang spekuleres i agentbetalingerne:

»Når vi hører om den slags konstruktioner i Danmark, fortæller vi spillerne, at der er en skattemæssig risiko, som også kan ligge på deres del af bordet«.

Politikens analyse af spillerkontrakter i Football Leaks viser, at der over hele Europa sker et systematisk skift af agentens ansættelse på papiret; fra spillerens til klubbens side. Flere landes myndigheder er begyndt at slå ned på fidusen; i Spanien har skattemyndighederne i november udstedt opkrævninger til en række topklubber på flere hundrede millioner kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce