Torsdag d. 25. december tog Fifa-præsident Gianni Infantino imod tog journalister fra medier i European Investigative Collaborations.
Foto: Duchesnes/le Soir Dominique/LESOIR

Torsdag d. 25. december tog Fifa-præsident Gianni Infantino imod tog journalister fra medier i European Investigative Collaborations.

Football_Leaks

Fodboldens præsident vil rydde op i beskidte spillerhandler

På baggrund af afsløringer fra idrætshistoriens største læk vil Fifa’s præsident, Gianni Infantino,styrke kontrollen af fodboldens markedsplads, siger han i et eksklusivt interview. Tiltrængt, siger iagttagere.

Football_Leaks

En forårsdag i 2015 havde to af fodboldindustriens mest indflydelsesrige advokater en faglig snak over en række mails. Emnet var Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) nye regler, der skulle begrænse agenter og andre forretningsfolk i at eje andele af spillere.

Flere topledere i fodboldens verden havde kaldt det nye forbud mod såkaldte tredjepartsejerskaber nødvendigt for at eliminere »moderne slavehandel«. Advokaterne derimod var allerede i gang med at finde smuthuller.

»Alle de her regler er jo kun på papir og har ikke noget med realiteterne på markedet at gøre«, skrev den ene.

»Aha, som altid med Fifa«, konstaterede den anden.

Mailudvekslingen mellem de to toprådgivere i fodboldindustrien fremgår af Football Leaks og er et af mange vidnesbyrd om, at lovløsheden hersker i den traditionsrige sport.

Men det skal være slut nu, siger Gianni Infantino, Fifa-præsident siden maj i år.

»Vi bør genoverveje hele situationen angående spillerhandler«, siger han i et eksklusivt interview med Politiken og de 11 andre medier i European Investigative Collaborations, der siden starten af december har sat spot på skyggesiden af ’verdens smukkeste spil’

Fodboldens topleder erkender, at der er problemer, og at der er behov for at gøre noget ved kontrollen af tredjepartsejerskaber, agenter og dunkle pengestrømme. Ikke bare på papiret, men i realiteten.

»Vi kan se, hvor mange spillere der forhandles – alene i de internationale handler skifter 2-3 milliarder euro (ca. 15-22 milliarder kroner, red.) hænder hvert eneste år. Det er betydelige summer, og en stor del af pengene går til mellemhandlere. Jeg mener, det er på tide at undersøge nøje, hvad der foregår, og at se på alle disse tal, der vokser år for år«, siger Infantino.

Fodbolden skal have hjælp

Artiklerne med afsæt i Football Leaks har afsløret talrige tilfælde af agenter, der skjuler sig i kulissen og tjener formuer på fodboldspillere uden at oplyse sportens myndigheder om det. Det var for eksempel tilfældet med Bayram Tutumlu. Michael Laudrups agent gennem mere end 20 år sikrede sig i det skjulte op mod 32 millioner kroner på spillerhandler i Swansea, mens danskeren var manager for Premier League-klubben.

Og Fifa-præsidenten er nødt til at handle nu. Det vurderer Jens Sejer Andersen, international direktør i Play the Game, der kæmper for gennemsigtighed i idræt.

»Fodbolden siger, at den vil være et billede på de bedste kvaliteter i samfundet. Men Football Leaks demonstrerer med al ønskelig tydelighed, at fodbolden tværtimod repræsenterer de værste sider af samfundet: Den umættelige grådighed, den konstante snyden på vægten og den fuldstændige blindhed over for, at man har et bredere samfundsansvar«, siger han og pointerer, at fodbolden ikke kan stå alene med oprydningsarbejdet, men må have et skub og hjælp af regeringer.

»Der er ingen vej udenom, at fodboldens organisationer nu indgår i et stærkt samarbejde med de offentlige myndigheder om at rense ud i det, der synes at være en pilrådden forretningskultur«.

Vi bør genoverveje hele situationen angående spillerhandler

Et samarbejde med relevante offentlige myndigheder ser Infantino også for sig:

»Vi har for alvor brug for en tilbundsgående drøftelse med deltagelse af alle parter: spillere, klubber og mellemhandlere, ligesom en myndighed som EU-kommissionen bør være med. Vi har i Fifa nedsat en ny arbejdsgruppe med netop det formål. Udvalget mødes første gang i starten af det nye år«, siger Infantino.

Et »nybrud« fra Fifa

EU-kommissionen har da også allerede varslet et lovforslag i 2017, der skal hindre fodboldens rådgivere i at organisere skatteunddragelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Netop agenterne spiller en central rolle på fodboldens skyggeside, viser lækket. Det anerkender Fifa-præsidenten også.

»Lad os lægge problemet med agenter, mellemhandlere og spillerhandler på bordet, og lad os snakke om det – også med de politiske myndigheder. Så må vi se, hvad vi kan gøre for at sikre, at der kommer mere gennemsigtighed og færre uldne handler«, siger Gianni Infantino, der også vil overveje hårdere straffe, når nogen bryder reglerne.

Blandt de største kritikere af agenternes ageren i fodbolden er Spillerforeningen, der mener, at organisationens medlemmer er for ringe beskyttet mod at blive snydt. Eller reduceret til varer. Derfor glæder tonerne fra Gianni Infantino direktør Mads Øland, der også er bestyrelsesmedlem i den internationale spillerforening, Fifpro:

»Det er da et nybrud fra Fifa, at de erkender nogle af de her problemstillinger, så det er en god start«, siger Mads Øland. Han har et klart bud på, hvad Fifa blandt andet skal gøre for at rydde op:

»Det afgørende er at få lavet nogle regler, der reelt beskytter fodboldspillerne, og sikrer, at de bliver håndhævet. For det er slet ikke tilfældet i dag«.

I hvert fald ser det ud til, at advokater og konsulenter let finder måder at omgå at fodboldens regler på. Indtil videre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce