Det er i orden at råbe »perker«

Grænsen for racistiske udtalelser på fodboldbanen er langt bredere end i samfundet, vurderer juraeksperter.

Fodbold

Otte dages karantæne og en klækkelig bøde på 335.000 kroner for at sige negrito, der groft oversat betyder ’lille sorte’ på spansk. Sådan udmålte det engelske fodboldforbund, FA, straffen for Luis Suarez’ verbale overfald på Patrice Evra tilbage i december.

I dansk professionel fodbold er der endnu ikke nogen eksempler på denne form for racisme mellem spillerne, men på amatørniveau fortæller 14 af 20 spillere fra TG 80, at de i deres fodboldkarriere har oplevet kommentarer, som de opfatter som racistiske.

LÆS OGSÅ »Når modstanderne ikke kan komme forbi mig, bliver de nogle gange sure og kalder mig for alle mulige navne. Fucking nigger, perker, abe og sådan noget«, siger Mamadou Dosso, der er fast mand på Taastrupgårds bedste hold og er født og opvokset i Elfenbenskysten.

Der er en større margen i forbindelse med sportsbegivenheder

Forskel på fodbold- og straffeloven
Ifølge lektor og ph.d. i strafferet Lasse Lund Madsen, som underviser i dansk sportsret på Aarhus Universitet, er en racistisk kommentar som at sige perker til sin modspiller kun lig med en udvisning.

»Man skal sondre mellem straffeloven og fodboldloven. Det er meget populært at kalde det racisme, men man er jo ikke racist, fordi man sviner hinanden til på en fodboldbane. Det handler jo om, at man skal prøve at tirre hinanden, og her gælder fodboldloven«, siger han.

FOTO

En racistisk handling går under straffelovens paragraf 266 B. For at den kan blive taget i brug, skal personen med ytringen komme med de racistiske udtalelser offentligt eller med henblik på at udbrede meningen.

»Fordi man står face to face og siger ’dit sorte svin’ på en fodboldbane, er racismeparagraffen umiddelbart ikke anvendelig. Det er ikke strafbart«, tilføjer Lasse Lund Madsen.Samme toner lyder fra professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.

»Når du sidder helt cool derhjemme og skriver et læserbrev eller stiller dig op på en kasse på Strøget og siger noget meget grimt om fremmede, er det mere velovervejet, end hvis du i kampens hede kommer til at slynge nogle kraftudtryk ud. Der er en større margen i forbindelse med sportsbegivenheder«, siger professoren og fastslår, at det ikke er strafbart at kalde en person på gaden for perker.

»Der skal også være et frirum«

TG 80-træneren Ergün Arkin vil redde Taastrupgårds omdømme med fodbold. Kilde: Politiken.tv

»Der er forskellige måder at formulere sig på i samfundet og forskellige sociale klasser. Det skal man også respektere. Der skal også være et frirum, så det ikke kun er djøf’ere og journalister, der kan deltage i den offentlige debat, siger professor Jens Elo Rytter. Dommerne skal ifølge fodboldloven give en spiller rødt kort ved racistiske bemærkninger, men i enkelte tilfælde kan ytringen være så slem, at fodboldloven bliver tilsidesat, og straffeloven træder i kraft.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce