Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
0-5. Alle fem mål mod Norge i en 5-0-sejr gjorde i 1967 Erik Dyreborg til en af landsholdets legender.
Foto: ERIK GLEIE (arkiv)

0-5. Alle fem mål mod Norge i en 5-0-sejr gjorde i 1967 Erik Dyreborg til en af landsholdets legender.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem mål mod Norge: Erik Dyreborg er død

Efter kort tids sygdom er fodboldspilleren Erik Dyreborg død, 73 år gammel.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hovedpersonen bag en af det danske fodboldlandsholds mange legendariske bedrifter er død efter kort tids sygdom, 73 år gammel.

Erik Dyreborg er den seneste dansker, der har scoret fem mål i samme landskamp, og det var samtlige scoringerne i en berømt 5-0-sejr over Norge på Ullevaal i Oslo i 1967.

Efter kampen stod Ekstra Bladets daværende sportsredaktør Julius 'Julle' Larsen klar i spilletunnellen, da holdet forlod banen, strakte hånden frem til Erik Dyreborg og stak centerforwarden en undskyldning.

Kritiseret efter 14-2-sejr En måned tidligere havde Erik Dyreborg scoret to af målene i Danmark lige så berømte 14-2-sejr, men alligevel havde 'Julle' i uforsonlige vendinger kritiseret centerforwarden fra Næstved.

Erik Dyreborg hed Poulsen til efternavn, da han startede fodboldkarrieren i Frem, hvor han var med til at vinde DM-sølv i 1958.

I forbindelse med sin soldatertid skiftede han til Næstved, som han repræsenterede i alle de seks landskampe, han spillede i 1967, hvor det blev til i alt otte mål.

Syv år inden sin landsholdsdebut var Erik Dyreborg i øvrigt en tilfældighed fra ikke at være passager i det fly, der styrtede ned i Kastrup lige efter starten på vej til en B-landskamp i Herning.

Sidste mand ud af flyet inden det forulykkede

Da DBU's daværende generalsektretær, Erik Hyldstrup, gerne ville have spilletøjet med det første fly, bad han Dyreborg om at skifte til det andet fly, der aldrig kom på vingerne, fordi det første forulykkede og kostede otte danske spillere livet.

Erik Dyreborg var blandt den store gruppe danskere, der blev professionel i USA i 1968, men ligaen gik efter kort tid konkurs, og Dyreborg fortsatte i stedet for at spille som professionel i HS Haag i Holland og Avesta i den svenske 2. division.

Ved hjemkomsten til Danmark blev det i barndomsklubben Frem, Erik Dyreborg spillede gammelmandsfodbold, selv efter at have fået indopereret en kunstig hofte, lige indtil for ganske nylig.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden