0-5. Alle fem mål mod Norge i en 5-0-sejr gjorde i 1967 Erik Dyreborg til en af landsholdets legender.
Foto: ERIK GLEIE (arkiv)

0-5. Alle fem mål mod Norge i en 5-0-sejr gjorde i 1967 Erik Dyreborg til en af landsholdets legender.

Fodbold

Fem mål mod Norge: Erik Dyreborg er død

Efter kort tids sygdom er fodboldspilleren Erik Dyreborg død, 73 år gammel.

Fodbold

Hovedpersonen bag en af det danske fodboldlandsholds mange legendariske bedrifter er død efter kort tids sygdom, 73 år gammel.

Erik Dyreborg er den seneste dansker, der har scoret fem mål i samme landskamp, og det var samtlige scoringerne i en berømt 5-0-sejr over Norge på Ullevaal i Oslo i 1967.

Efter kampen stod Ekstra Bladets daværende sportsredaktør Julius 'Julle' Larsen klar i spilletunnellen, da holdet forlod banen, strakte hånden frem til Erik Dyreborg og stak centerforwarden en undskyldning.

Kritiseret efter 14-2-sejr En måned tidligere havde Erik Dyreborg scoret to af målene i Danmark lige så berømte 14-2-sejr, men alligevel havde 'Julle' i uforsonlige vendinger kritiseret centerforwarden fra Næstved.

Erik Dyreborg hed Poulsen til efternavn, da han startede fodboldkarrieren i Frem, hvor han var med til at vinde DM-sølv i 1958.

I forbindelse med sin soldatertid skiftede han til Næstved, som han repræsenterede i alle de seks landskampe, han spillede i 1967, hvor det blev til i alt otte mål.

Syv år inden sin landsholdsdebut var Erik Dyreborg i øvrigt en tilfældighed fra ikke at være passager i det fly, der styrtede ned i Kastrup lige efter starten på vej til en B-landskamp i Herning.

Sidste mand ud af flyet inden det forulykkede

Da DBU's daværende generalsektretær, Erik Hyldstrup, gerne ville have spilletøjet med det første fly, bad han Dyreborg om at skifte til det andet fly, der aldrig kom på vingerne, fordi det første forulykkede og kostede otte danske spillere livet.

Erik Dyreborg var blandt den store gruppe danskere, der blev professionel i USA i 1968, men ligaen gik efter kort tid konkurs, og Dyreborg fortsatte i stedet for at spille som professionel i HS Haag i Holland og Avesta i den svenske 2. division.

Ved hjemkomsten til Danmark blev det i barndomsklubben Frem, Erik Dyreborg spillede gammelmandsfodbold, selv efter at have fået indopereret en kunstig hofte, lige indtil for ganske nylig.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce