Sammenligning. Længere oppe mod nord er navnene Ødegaard og Messi to hyppige følgesvende i de norske medier.
Foto: Vegard Wivestad Grott (arkiv)/AP

Sammenligning. Længere oppe mod nord er navnene Ødegaard og Messi to hyppige følgesvende i de norske medier.

Fodbold

Wonderkids: Fem fodboldskæbner den norske Messi bør lære udenad

Historien viser, at verdens bedste teenagetalenter ikke altid kan holde niveau, når der kommer skærpede krav i toppen af fodboldpyramiden.

Fodbold

International topfodbolds nyere historie er fuld af eksempler på helt unge spillere, der alt for tidligt i karrieren bliver klistret til med svulmende prædikater og bliver tiltænkt roller, som hverken alder, fysik eller talent på sigt kan stå mål med.

I øjeblikket er den kun 16-årige norske landsholdsspiller Martin Ødegaard et stort samtaleemne i fodboldmiljøet. Strømsgodsets offensivspiller har kunnet vælge og vrage mellem tilbud fra verdens største klubber og er nu blot en underskrift fra at kunne kalde sig Real Madrid-spiller.

Politiken har været i arkiverne og fundet fem eksempler på såkaldte 'wonderkids' og ekstraordinære supertalenter. Fem spillere, der aldrig har fået den enorme succes, de var blevet spået og talentet ved første øjekast berettigede til, og på vidt forskellig facon er forvundet ud i glemslen. Nogle mere end andre.

Nii Lamptey

Ghaneseren blev 14 år gammel hentet til belgiske Anderlecht i 1990 og gjorde året efter opmærksom på sig selv ved U17-VM, hvor han vandt titlen og blev kåret som turneringens bedste spiller. Men klubkarrieren i Europa blev et kontrastfyldt modstykke. Den teknisk stærke midtbanespiller var et forsømt barn. Hans biologiske far mishandlede ham og som 8-årig blev han smidt ud hjemmefra af sin stedfar. Nii Lamptey var i kløerne på en række agenter, der angiveligt fik 25 procent hver gang han blev solgt videre. Det udmøntede sig i fem klubber på fem år og en drastisk formnedgang. Han sluttede karrieren i 2008 i en sydafrikansk klub, men var undervejs også på kontrakt i klubber i Argentina, Kina, Emiraterne, Tyrkiet, Tyskland, Ghana, England, Holland, Italien og Portugal. Han blev aldrig den nye Pelé, som Anderlecht-træner Aad De Mos udråbte ham til at være.

Freddy Adu

Den ghanesisk fødte amerikaners karriere ligner til forveksling Lampteys. Den nu 24-årige Adu har siden 2006 repræsenteret 10 klubber, og er i øjeblikket arbejdsløs efter kontraktudløb i serbiske FK Jagodina ved årsskiftet. Offensivspilleren blev som 14-årig hypet enormt og fik en multimillionaftale med Nike, inden han i 2006 i en alder af 16 år og 234 dage blev alle tiders yngste amerikanske landsholdsspiller. Freddy Adu kom til Europa i 2007, da han skrev under med Benfica, men nåede aldrig at sætte afgørende indtryk. I 2009 kunne man i danske medier læse, at han var en spiller, OB fulgte nøje, men det tætteste Adu kom på Superligaen var et prøvetræningsophold og reserveholdskamp for Randers.

Denilson

Bevares, når man har en VM-titel på sit cv, kan man næppe påstå, at talentet ikke blev udfoldet maksimalt. Brasilianeren Denilson blev i 1998 med sit skifte fra São Paulo til Real Betis verdens dyreste fodboldspiller med en transfersum på omkring 200 millioner kroner, men den driblestærke wing indfriede aldrig rigtigt de enorme forventninger, der var knyttet til den dengang uhyre transfersum og VM-sejren i 2002. Denilson, der nu er 37, var bedst, da han var teenager, og karrieren, som også bød på eksotiske afstikkere til Saudi Arabien, USA, Vietnam og den bedste græske række, sluttede for fem år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bojan Krkic

Efter fire sæsoner som effektiv superreserve i FC Barcelona rykkede angriberen Bojan Krkic i jagten på mere spilletid til Roma i den italienske serie A som 20-årig, men 7 mål i 37 kampe var heller ikke nok til en plads i toppen af det romerske hierarki. AC Milan og Ajax blev de næste destinationer for Krkic, der nu er i Premier League hos Stoke. Bojan Krkic blev i sin tid solgt til Roma for ca. 100 millioner kroner, men markedsværdien var faldet til en sjettedel, da han blev Stoke-spiller i sensommeren 2014. Krkic, der fik sin hidtil eneste A-landskamp for Spanien i 2008, ser dog ud til at gå en lysere fremtid i møde. Han er stamspiller i Stoke og formkurven er stabil hos den 24-årige, der med 15 nationale og internationale titler har flere medaljer af højeste karat i skuffen, end gennemsnitstalentet kan drømme om.

Sebastian Deisler

Playmakeren blev omkring årtusidenskiftet hypet til at skulle være tysk fodbold næste store samlende kraft, men måtte overlade rollen til Michael Ballack og Philipp Lahm. Sebastian Deisler debuterede i Bundesligaen som 18-årig for Borussia Mönchengladbach i 1998 og via Hertha Berlin havnede han - som de fleste store tyskere gør - i Bayern München. Her tog Sebastian Deislers spillemæssige deroute for alvor fart. Utallige alvorlige skader kombineret med enorme forventninger og et skrøbeligt bentøj gav Deisler depressioner. Han indstillede aktiviteterne i januar 2007 som 27-årig. »Var jeg svag?«, spurgte Deisler retorisk i et interview med avisen Die Zeit et par år efter karrierestoppet. Han gav selv svaret: »Jeg var 19 eller 20, da Tyskland mente, at jeg kunne redde deres fodbold. Jeg var alene«, forklarede Das Jahrhunderttalent, som i en tysk ønskeverden havde stået som kaptajn og med VM-trofæet i næverne i Brasilien sidste sommer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce