Dominio. Den spanske dominans er særlig tydelig, når verdens bedste fodboldspiller i aften bliver kåret. Her er Cristiano Ronaldo fra Real Madrid nomineret sammen med Lionel Messi og Neymar fra Barcelona.
Foto: Patrick B. Kraemer/AP

Dominio. Den spanske dominans er særlig tydelig, når verdens bedste fodboldspiller i aften bliver kåret. Her er Cristiano Ronaldo fra Real Madrid nomineret sammen med Lionel Messi og Neymar fra Barcelona.

Fodbold

Ballon d'Or: Spansk dominans er langt fra tilfældig

Aftenens prisuddeling giver La Liga sin 17. vinder. Opskriften er høj trænerstandard og økonomiske muskler, mener Niels Christian Frederiksen.

Fodbold

Inden aftenens uddeling af den fornemme Ballon d'Or-titel står en ting allerede klart: Det bliver en La Liga-spiller.

Eller rettere sagt: Endnu en.

Lionel Messi og Christiano Ronaldo har taget æren som verdens bedste fodboldspiller de seneste syv år, og i aften bliver det enten en af dem eller debutanten Neymar fra Barcelona, der snupper den fornemme pris.

Det er langt fra tilfældigt, at spansk fodbold topper, lyder dommen fra Niels Christian Frederiksen, ekspertkommentator på TV3+.

»Det siger noget, om den dominans spansk fodbold har haft i de senere år«, siger Niels Christian Frederiksen, der peger på, at man skal helt tilbage til 2004 for at finde en vinder, der ikke har rundet Real Madrid eller Barcelona.

Fordel at spille i La Liga

Det er en klar fordel for trofæjagere at spille i La Liga, da de spanske hold dominerer i Europa – både i Champions League og i Europa League, påpeger Niels Christian Frederiksen.

»Det er de spanske hold, der vinder de internationale titler og får de bedste spillere i verden«, siger han.

Der er en klar økonomisk fordel for topholdene Real Madrid og Barcelona, der i mange år har delt knap halvdelen af den hjemlige ligas tv-penge i mellem sig, mens de resterende 18 hold har skulle dele resten af kagen.

La Ligas succes på de øverste podiepladser skyldes dog andet end to meget rige klubber, påpeger Niels Christian Frederiksen.

»De sætter en ære i at have gode trænere helt nede i ungdomsafdelingen. Det lyder banalt, men det betyder, at man kan udvikle en masse rigtig dygtige fodboldspillere, og det har de spanske klubber i den grad profiteret af«, siger Niels Christian Frederiksen.

Real Madrid og Barcelona i tæt duel

Inden aftenens afgørelse fører Barcelona duellen om flest vindere af den gyldne bold.

10 gange tidligere er det lykkes for catalanerne at få en spiller på podiet, mens Real Madrid indtager en delt andenplads med italienske Juventus, der ligeledes har bidraget med otte spillere, oplyser britiske BBC.

Chancerne ser dog bedst ud for Barcelona inden aftenens galla i Zürich. Den catalanske storklub står for to af de tre finalekandidater i form af både Lionel Messi og Neymar. Derudover er Messi bookmakernes klare favorit til at vælte Cristiano af pinden. Portugiseren har vundet titlen de seneste to år i træk.

At Messi og Ronaldo har hentet bragt trofæet til Spanien så mange gange er alt andet end tilfældigt, mener Niels Christian Frederiksen.

»Det er helt naturligt, at de er, hvor de er, fordi det er de to bedste og rigeste klubber i verden«, siger han.

Cristiano Ronaldo vandt titlen for første gang i 2008, hvor han spillede i Manchester United.

Vil man finde en vinder, der ikke har rundet de to spanske storklubber, skal man helt tilbage til 2004, hvor AC Milans Andriy Shevchenko tog pokalen med hjem.

Svært at vinde med overskæg eller målmandshandsker

BBC har gennemgået vinderne fra de seneste 59 år og fundet en række både skæve og interessante tendenser blandt vinderne.

Eksempelvis, at Brasilien står for fem vindere af den fornemme pris, selv om det først fra 1995 blev muligt for ikke-europæere at blive nomineret. De overgås af Holland og Tyskland, der syv gange har leveret vindere samt Frankrig med seks.

Det er en stor hjælp at vinde ligatitlen sæsonen inden kåringen. 59 procent af vinderne har vundet ligaen i løbet af året, mens 25 procent vandt Champions League eller det tilsvarende europæiske mesterskab for klubhold. Kun ni spillere har vundet Ballon d'Or uden at vinde en klubtitel i løbet af det foregående år.

Gennem tiderne har angribere vundet 38 gange. Det bliver til 39 i aften. Kun en enkelt målmand har nogensinde modtaget hæderen. Det var Dynamo Moskvas Lev Yashin i 1963, oplyser BBC.

På den mere skæve front oplyser BBC, at det kun en enkelt gang er lykkes en spiller med overskæg at modtage hæderen. Det var hollandske Ruud Gullit i 1987, som i øvrigt også er den eneste vinder nogensinde med dreadlocks.

Kåringen begynder klokken 18.30.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce