Den Olympiske Komité har doneret 100.000 euro til dansk integrationsfodbold Kilde: Politiken.tv / Frank Hvilsom. Foto: Finn Frandsen. Klip: Nima Hajarzadeh

Fodbold

Danske sportsklubber får 100.000 olympiske euro til flygtningeidræt

Danmarks Idrætsforbund har fået midler fra den olympiske komité, som idrætsklubber kan få del i, hvis de opretter hold for flygtninge. Pengene skal gå til udstyr og kontingent.

Fodbold

»Yousef, hvad hedder ’én berøring’ på arabisk?«

Træner og formand for Lundtofte Boldklub, Claus Abildgaard, følger med korslagte arme fra sidelinjen klubbens 1. hold, som for første gang træner sammen med en flok unge syriske flygtninge.

»Wahid lemsa«, svarer Yousef Mohsen tilbage til træneren.

»Okay, wahid lemsa! Wahid lemsa!«, råber Claus Abildgaard på Valby-arabisk til syrerne, som skal forstå, at de skal spille bolden videre med det samme.

Fodbolden taler lige som sit eget sprog, og de spiller noget fodbold og er glade

Først klub som får penge

Klokken er 19 og Lundtofte Boldklub er i gang med fællestræningen på den oplyste kunststofbane i Lyngby, nord for København.

Lundtofte er blandt de første klubber i Danmark, som får del i den pulje penge på 100.000 euro, som Den Internationale Olympiske Komité, har doneret til idræt for flygtninge i Danmark.

»Pas på ryg! Nå, det kan han ikke forstå endnu«, siger Claus Abildgaard fra sidelinjen.

Pengene fra komiteen er øremærket integrationsarbejdet i Danmark, og administreres af Danmarks Idrætsforbunds integrationsenhed 'Get2Sport', som også arbejder for at drive idrætsforening i de mest udsatte boligområder i Danmark.

Benløse IF Fodbold på Midtsjælland er en anden klub, som har fået tildelt 25.500 kroner fra idrætsforbundet til 25 flygtninge fra Eritrea, som bor i et asylcenter, og som nu er begyndt at træne med de lokale fodboldspillere. Der er også midler på vej til en taekwondo-klub med syriske flygtninge.

Fodboldformand Claus Abildgaard er begejstret for initiativet.

»Fodbold er ukompliceret. Nogle af syrene taler dansk, nogle gør ikke, men fodbolden taler lige som sit eget sprog, og de spiller noget fodbold og er glade. Det er fint, for mit indtryk er, at de sidder rimelig meget på deres eget værelse«, siger han.

Store resultater for få penge

Den olympiske komite besluttede i efteråret, som en reaktion på flygtningestrømmen, at donere i alt to millioner dollar til nationale idrætsforbund. Danmarks Idrætsforbund bidrager selv med en halv million kroner til klubberne i Danmark i form af arbejdstimer, administration og materialer.

Ifølge direktør Morten Mølholm fra idrætsforbundet kan klubber, som opsøger og inviterer nyankommne flygtninge ind i deres lokale idrætsfællesskab, søge om støtte hos forbundet.

Midlerne skal anvendes til kontingent, fodboldstøvler, tøj og til transport til eksempelvis stævner, og idrætsforbundet regner med at kunne hjælpe omkring et tusinde flygtninge på denne måde.

»I vores verden når man forholdsvis store resultater for få penge. I det sekund du får flygtninge ud og dyrke idræt, så skaber det åbninger for folk. Selv om de kommer fra en fremmed kultur, så er der noget universelt over idrætten, fordi man ikke behøve at tale samme sprog«, siger Morten Mølholm.

Vi trænger til et fællesskab med danske unge, så vi kan lære dem at kende

Konstruktive samfundsdeltagere

Direktøren er sikker på, at indsatsen bliver en gevinst.

»Vi er gennem årene lykkes med at få folk fra andre kulturer til at forstå, at hvis de demokratiske foreningsdannelser skal bestå, så skal man selv yde en frivillig indsats og gøre sin indflydelse gældende. Det er guld værd for integrationen og en ekstrem god måde at få ting til at fungere i det danske samfund« siger han.

Er det her initiativ med til signalere, at det er attraktivt at komme til Danmark?

»Jeg tror ikke, at flygtninge søger til Danmark, hvis de hører, at her er et fantastisk idrætsliv. Vores rolle er at være konstruktive samfundsdeltagere lige som arbejdspladser, virksomheder og skoler kan give bidrag til, at folk får en ordentlig tilværelse og kan blive integreret i det danske samfunds traditioner og præmisser«, siger Morten Mølholm.

De røde mod de blå

Ude på kunststofbanen i Lyngby, kalder Claus Abildgaard spiller sammen.

»Vi starter lige en landskamp. Syrien mod Danmark«, siger han.

Ammar Chaikhbakri fra Syrien gør opmærksom på, at der også er en spiller fra Irak og én fra Afghanistan.

»Nå, men så bliver det de tre lande mod Danmark«, siger Claus Abildgaard.

Anders, en af de danske seniorspillere fra Lundtofte Boldklub, er glad for klubbens initiativ.

»Det er en fed måde at møde dem på. Især når man ikke taler samme sprog«, siger han.

Ingen skævvridning

Claus Abildgaard har trænet senior-holdet siden spillerne var fem år gamle. Også han er tilfreds med midlerne fra idrætsforbundet, som er på vej til klubbens kasse.

»Det er vigtigt, at klubberne får støtte til flygtningenes kontingentbetaling, for så bliver der ikke nogen skævvridning i betalingen i forhold til de øvrige medlemmer af klubben«, siger han.

En af de syriske spillere, den 20-årige Kendal Hassan, reducerer den danske landsholdsføring til 1-2.

Claus Abildgaard er opmærksom på spilleren.

Jeg er helt færdig nu

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er muligheder i ham. Han er en dygtig tekniker«, siger træneren.

En anden af spillerne, den 19-årige syrer, Siwar Abdul Kader, har spillet på ungdomsholdet i den tidligere syriske superligaklub Al Jazeera Sports Club, hvor han var angriber og scorede mange mål. Også en 13-årig syrisk dreng gør sig bemærket.

»Det er fedt, at der også er kommet en på 13. Ham skal vi have ind på et ungdomshold«, siger Claus Abildgaard.

Foto: FRANDSEN FINN

Håber at ideen spreder sig

Omkring ti syriske flygtninge mellem 18 og 20 år dukket op til træningen. De har alle fået asyl i Danmark, og bor på værelser og i lejligheder i Lyngby Kommune. Det er 71-årige Svend Erik Ottosen fra Lyngby Frivillignet, som har bragt de unge mænd sammen og skabt forbindelsen til Lundtofte Boldklub. Han har også skaffet fondsmidler til udstyr til den første træningsaften.

»Jeg håber at ideen kan sprede sig, og at andre klubberne vil være lige så imødekommende som Lundtofte«, siger han.

Vi ville heller ikke have haft råd til at gå til fodbold uden hjælpen fra Lundtofte Boldklub

Efter landskampen vil træner Claus Abildgaard slutte aftenen af med konditionsløb, så »vi får dem helt smadret«, som han siger. De unge mænd giver sig så meget, at en af dem kaster op efter løbeturene.

21-årige Ammar Chaikhbakri stønner: »Jeg er helt færdig nu«.

Adgang til et almindeligt ungdomsliv

19-årige Navid Wahab er flygtning fra Afghanistan, taler dansk og er sikker på, at han vil bruge fodboldtilbuddet fremover.

»Vi er jo hele tiden bare sammen med hinanden, men vi trænger til et fællesskab med danske unge, så vi kan lære dem at kende«, siger han.

Den 21-årige Ammar Chaikhbakri er glad for opbakningen fra Lyngby Frivillignet, men mange af hjælperne er ældre mennesker lige som Svend Erik Ottosen.

»Jeg kan bedst dele mine ting med andre unge. Det er meget vigtigt at lære noget om kulturen og omgangen med andre danske unge, og det kan man bedst lære af dem«, siger han på dansk.

Ammar Chaikhbakri deler en lejlighed med tre af de andre syriske mænd.

De vil gerne, forklarer de, leve et almindeligt ungdomsliv med besøg på cafeer og diskoteker, men det er der ikke råd til. Pengene går til husleje, mad, tøj og telefonregningen.

»Vi ville heller ikke have haft råd til at gå til fodbold uden hjælpen fra Lundtofte Boldklub«, siger Ammar Chaikhbakri.

Foto: FRANDSEN FINN

Vejret og pigerne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Træner Claus Abildgaard pakker sammen og siger på gensyn på onsdag.

»Jeg synes, vi har en vigtig opgave som fodboldklub, i at være med til at integrere«, siger han.

Risikerer I ikke, at I er med til at gøre det attraktivt at være flygtning i Danmark?

»Det vil jeg blæse en hatfuld. Vi har ikke nogen officiel politik i klubben på det her, men for mig er det helt sort, hvis de unge mænd skal sidde i tre-fire år uden at lave noget. Jeg synes bare, det er vores pligt at stille op«.

Tåge og dis hænger lavt over fodboldbanen, og de unge mænd vil hjem i varmen.

»Der er to ting, man ikke skal tænke over i Danmark. Vejret og pigerne. Ingen af delene kan man forstå«, griner de og trasker af sted.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce