Krise. Bendtner spillede en af sine dårligste landskampe, da landsholdet i november kiksede EM-kvalifikationen ved at tabe til SVerige.
Foto: FRANDSEN FINN (arkiv)

Krise. Bendtner spillede en af sine dårligste landskampe, da landsholdet i november kiksede EM-kvalifikationen ved at tabe til SVerige.

Fodbold

Fodboldredaktøren: Ny landstræner har overtaget problemet Bendtner og bør sparke ham ud af truppen

Men Åge Hareide og landsholdet har brug for Nicklas Bendtner. Bare ikke lige nu.

Fodbold

Nicklas Bendtners navn var et af de allerførste, som blev skrevet på truplisten før en landsholdsudtagelse, og VfL Wolfsburg-angriberen, der er fyldt 28 og har repræsenteret Danmark 74 gange på højeste niveau, var altid en af de stensikre på holdkortet, da Morten Olsen var landstræner. Bendtner fik lang snor, og det havde de fleste forståelse for.

Undtagelsen var, når han var skadet eller i karantæne, bl.a. efter at have vist sine underbukser frem i forbindelse med fejringen af en scoring i stor kamp, eller tvunget til en længere tænkepause, så han kunne overveje, om han ikke burde ændre stil, vise mere professionalisme og koncentrere sig om og fokusere helt på jobbet som professionel sportsmand.

Nu er Åge Hareide kommet til, og så bliver det anderledes. Det bør det i hvert fald blive.

Men det har ikke så meget med landstrænerskiftet at gøre, for Morten Olsen ville nok også – hvis han var i Hareides sted – nå frem til den konklusion, at Nicklas Bendtner ikke skal udtages til truppen til de to kampe mod Island 24. og Skotland 29. marts. Han spiller jo næsten ikke i Tyskland, og når han har fået chancen på klubholdet, har han ikke leveret meget. Han har virket uinspireret og tung.

HAREIDE KAN BARE RINGE

»Projekt Bendtner er mislykkedes«, erkendte Wolfsburg-sportsdirektør Klaus Allofs for en uge siden med et udtryk, der fortalte, at klubben hellere end gerne vil af med danskeren snarest muligt.

Wolfsburg-cheftræner Dieter Hecking har på træningsbanen spejdet efter signaler fra Bendtner om, at han ville tage sig sammen og udstråle en bedre attitude. Forgæves. Bendtner har ikke vist Hecking, at han absolut skal med i truppen permanent. Derfor har cheftræneren åbenbart, i hvert fald i øjeblikket, nærmest opgivet Bendtner, som ellers fik en fin sæsonstart som matchvinder i Super Cup-kampen mod Bayern München.

Mange har, berettiget, funderet over, om Bendtner gennem årene har haft de rigtige rådgivere i sportslig henseende. Vi kan konstatere, at han i lange perioder i karrieren har siddet mere på bænken eller tribunen end optrådt på banen, og hans klubvalg kan derfor i høj grad diskuteres.

Landsholdet er hans førstehold

Landsholdet har været Nicklas Bendtners førstehold. Også fordi alternativerne til pladsen som forreste angriber har været få. Han har i talrige kampe vist international klasse og scoret mange mål for Danmark. Og vi har alle sammen skrevet og talt meget om, at Bendtner i de store kampe – uanset om han var fast inventar på klubholdet eller ej – ville slå til som afslutter, målscorer og en mand, som modstanderne måtte have store respekt for.

Hvem husker ikke hans to mål mod Italien i Parken? Men det er næsten to og et halvt år siden. Han scorede to gange i Serbien, i november 14, og lavede hattrick mod USA i Aarhus for snart 1 år siden. Men derefter har han været målløs i 9 kampe på stribe. Og mange af hans præstationer har været under al kritik.

Bunden blev nået i 2-2-kampen mod Sverige. Gad han ikke, kunne han ikke? Det, han leverede, kunne han simpelt hen ikke være bekendt over for Morten Olsen, medspillerne og tilskuerne i Parken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forkert signal til andre spillere

Åge Hareide ville, givetvis, allerhelst kunne udtage en stor trup med Nicklas Bendtner indlemmet, fordi det er den nye landstræners første samling med spillerne. Skal Bendtner have et klap på skulderen i form af en plads i truppen som opmuntring i en svær tid i klubben? Skal han have særstatus? Nej. Det ville også kunne opfattes som et mærkeligt signal hos dem, der spiller hele tiden og er i form, at udtage Bendtner på en ’fribillet’. Og et forkert signal til manden selv, som kunne få det indtryk, at uanset hvad han gør og præsterer i klubben, er han sikker mand på landsholdet.

Kunne den nye landstræner tage Bendtner med til samlingen, men forklare ham, at han ikke skal spille, måske i heldigste fald optræde i et par korte indhop i de to kampe? Næ. Det er en dårlig, ufrugtbar idé, set fra landsholdets side. Medierne ville naturligvis bruge masser af tid og kræfter på at følge Bendtner og få ham til at sige ord, for han er altid en interessant figur i landsholdssammenhæng. Men han ville komme til at fylde alt for meget i forhold til sin sportslige rolle.

Når Bendtner, der har lavet 29 mål i sine 74 landskampe, er så god en angriber – hvis han er i form og i kamptræning – skal han naturligvis spille på VM-holdet til efteråret. Derfor kunne det være nyttigt og klogt at have ham i truppen med det samme, fordi Hareide skal ud med alle sine ideer, planer og tanker om, hvordan han vil gribe opgaven an. Sådan kan nogle da godt argumentere.

Hvor spiller han i næste sæson?

Men ingen ved jo, om Nicklas Bendtner i næste sæson er ansat et sted, hvor de vil bruge ham. Han kan være i Kina, Australien eller Langtbortistan, hvor der er tårnhøje lønninger, og stadig varme bænke. Derfor er det fornuftigt at se på alternativerne nu og prøve andre folk dér, hvor Bendtner plejer at spille.

Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen og Martin Braithwaite. Morten ’Duncan’ Rasmussen, Viktor Fischer, Andreas Cornelius og Lasse Vibe har været med hos Olsen. Folk som Nicolaj Thomsen, Thomas Enevoldsen og Pione Sisto kandiderer til nogle af de offensive pladser.

Åge Hareide må tage til Tyskland – eller bruge telefonen – og forklare Bendtner, hvad han forlanger og kræver af en landsholdsspiller, der har været med så længe, som er i sin bedste fodboldalder, og som åbenbart har misforstået nogle af de meldinger, han har fået af sine nuværende arbejdsgivere om, hvordan man opfører sig, træner og spiller i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Talentet er stort, men er han ærekær, sulten og ambitiøs nok? Det må han tænke over, igen, mens Åge Hareide har samlet truppen til sine to første kampe. Nicklas Bendtners navn skal hverken med på truplisten eller på holdkortet.

  • Landstræner Åge Hareide udtager sin første trup i eftermiddag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce