Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Animation: Thomas Thorhauge, speak: Jakob Sorgenfri Kjær

Eksperter: »Pinligt« og »luskeri« - men Ronaldos talent vil redde hans navn

Fodboldstjernens kreative skattefinte er moralsk forkert og muligvis ulovlig, men får svært ved at ødelægge glansbilledet, mener eksperter.

Fodbold

Foran modstanderens mål kan Cristiano Ronaldo trylle med en bold. Forvirre selv den bedste forsvarsspiller med sine step-over finter, lave skruebolde og ramme målet fra vinkler, der synes umulige.

Og han vil formentlig gøre det igen, når Real Madrid senere i dag møder ærkerivalen FC Barcelona i El Classico. Men spotlyset vil også været rettet mod ham på en anden måde, end han er vant til - takket være Football Leaks.

På baggrund af idrætshistoriens største lækage afslørede mediesamarbejdet European Investigative Collaborations (EIC) i går, hvordan verdensstjernen har brugt et netværk af selskaber, blandt andet i De Britiske Jomfruøer, til at slippe med at skulle betale de offentlige kasser i Spanien, hvad der svarer til en skatteprocent på 3,8 af sine samlede globale sponsorindtægter.

AFSLØRING

Men selv om det givetvis vækker harme blandt visse fodboldfans, vil Ronaldo stadig blive hyldet for sin evner på banen. Det vurderer etikprofessor ved CBS, Ole Thyssen.

»Man kan mene, at det er pinligt eller ligefrem perverst, at en mand med sådan en indkomst kun betaler 3,8 procent i skat, men så er det reglerne, der skal laves om. Hvis ikke han har gjort noget ulovligt, tror jeg, at de fleste af hans fans vil mene, at det ikke angår hans fodboldspil. Han er jo stadig dygtig på banen«, siger han.

På samme måde vurderer fodboldkommentator Morten Bruun og tidligere U21-landstræner Keld Bordinggaard over for ritzau, at sagen om Ronaldos skattely måske nok vil forværre hans image - men uden at skade ham synderligt. I hvert fald i første omgang.

Ronaldo kan være på kant med loven

Flere eksperter vurderer, at dele af fodboldstjernens fiflerier er på kant med loven - kun en officiel sag kan dog endeligt afgøre det. Hvis han ender med at blive straffet, er det straks mere alvorligt for ham, siger Ole Thyssen:

»Hvis det viser sig, at det er ulovligt, ændrer billedet sig. Så er han en forbryder, og hvis han har bedraget og snydt, så er det en alvorlig sag«.

Cristiano Ronaldo har forvaltet sine reklamerettigheder gennem selskaber i Irland og skattelyet De Britiske Jomfruøer, og meget tyder på, at verdensstjernen har forsøgt at skjule noget med især selskabet i den caribiske ø-stat. Det mener Lars Koch, international chef i ulandsorganisationen Oxfam IBIS, som i mange år har bekæmpet skattely.

»Det kan ikke legitimeres, at man gemmer sin formue i et anonymt selskab i De Britiske Jomfruøer, hvor man har en stråmand indsat som ejer for at skjule sin egen identitet. Det er i 99 procent af tilfældene, fordi man laver noget, man ikke synes, myndighederne skal se«, siger han.

Hans skattefinter tager pengene fra den næste generation.

SKATTELYET:

Ifølge de lækkede dokumenter har Cristiano Ronaldo kun opgivet et beløb svarende til 15 procent af sine samlede globale sponsorindtægter til de spanske myndigheder.

»Man skal grundlæggende deklarere sine indtægter, der hvor man er skattepligtig. Ud fra de oplysninger, jeg har fået, så forekommer det her som mere end bare aggressiv skattetænkning - det kan være direkte ulovligt«, siger han.

Med stjernestatus følger ansvar

Alligevel mener Lars Koch heller ikke, det vil have den store betydning for Cristiano Ronaldo, når han lørdag går på banen mod FC Barcelona.

»Når han scorer et flot mål, vil fodboldentusiaster stadig synes, han er fantastisk. Han er og bliver en stjerne, og det er unikt, det han kan. Men det er alligevel enormt frustrerende, at han ikke bidrager til fællesskabet, når han har den stjernestatus, han har«, siger han.

GODT BETALT:

For Lars Koch er det i høj grad et etisk problem, at rige mennesker som Cristiano Ronaldo kan leve efter andre regler end almindelige mennesker. Hans stjernestatus giver ham en særlig forpligtelse til at agere efter bogen, mener Oxfam IBIS' internationale chef.

»Bare tænk på, hvor mange børn, der løber rundt med hans navn på ryggen. Når han ikke betaler sin skat, så bidrager han ikke til den næste generation af fodboldspillere, til deres træningsbaner og uddannelse. Hans skattefinter tager pengene fra den næste generation«, siger Lars Koch og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvorfor skal han fedte rundt og bruge tid og energi på luskeri, så han kan spare millioner af kroner i skat? Det har han slet ikke behov for, og det er langt under hans værdighed«.

Klubkammerat sagde nej til skattely

Omvendt er Cristiano Ronaldo heller ikke forpligtet til at rette sig efter andres mening, påpeger etikprofessor ved CBS, Ole Thyssen, der sammenligner fodboldspillerens situation med den, Islands tidligere statsminister stod i dette forår efter afsløringer i lækket Panama Papers.

»Den islandske statsminister måtte jo gå af, fordi han ikke kunne sidde som leder, mens han samtidig spekulerede i at reducere sin skat. Det kunne han ikke, fordi han var en offentlig valgt person. Ronaldo er på den måde ikke valgt og har ikke som sådan et moralsk ansvar for offentligheden«, siger han.

Vi har brug for, at JBS og andre store selskaber begynder at have en mere aktiv skattepolitik.

Den moralske overvejelse, som ligger bag Cristiano Ronaldos skattekonstruktion, må andre fodboldspillere også tage stilling til.

Da det 16-årige norske talent Martin Ødegaard i 2015 skiftede Strømsgodset i Drammen ud med Real Madrid, skulle også han beslutte sig for, om han ville bruge skattely. Og for ham og familien var facit et helt andet end Ronaldos. Martin Ødegaaards far, Hans Erik Ødegaard, endte med at afvise ideen.

»Uanset hvad vil han (Martin Ødegaard, red.) tjene en masse penge, så det er også et moralsk spørgsmål om, hvor langt han skal strække sig for at spare skattepenge, når andre mennesker kæmper meget mere for at betale deres regninger«, skrev han i en mail til klubbens spanske advokat.

Danske penge er endt i Ronaldos skattely

En lille del af de reklameindtægter, som er endt i Cristiano Ronaldos skuffeselskab i De Britiske Jomfruøer, stammer fra den danske undertøjsproducent JBS.

Virksomheden har brugt fodboldstjernen til at markedsføre underbukselinjen CR7 samt en skjortekollektion, og samarbejdet koster i alt JBS mindst 4,4 millioner dollar. Det fremgår af dokumenter i lækagen.

Undertøjsproducenten har indgået aftalen med Cristiano Ronaldos selskab i Irland, og herefter er pengene sivet videre til De Britiske Jomfruøer. Selv om JBS må have bemærket, at de lavede en irsk kontrakt omhandlende en fodboldstjerne bosat i Spanien, kan man dog ikke klandre dem for fodboldstjernens skattekonstruktion, mener etikprofessor ved CBS, Ole Thyssen.

»Virksomheden har først og fremmest et ansvar over for lovgivningen. Derudover kan de selv vælge at påtage sig andre forpligtelser, værdier og hensyn, men social ansvarlighed er en frivillig affære«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er også et moralsk spørgsmål om, hvor langt han skal strække sig for at spare skattepenge.

I Oxfam IBIS arbejder Lars Koch netop for, at virksomheder som JBS tager et større socialt ansvar, men han peger også på, at sager som denne er meget svære at gennemskue.

»Det er lidt synd for JBS, at de nu får tilsmudset deres brand ved at blive associeret med sådan en skattesag, som de ville have meget svær ved at opdage«, siger han og fortsætter:

»Vi har brug for, at JBS og andre store selskaber begynder at have en mere aktiv skattepolitik, hvor de både kommunikerer internt og til samarbejdspartnerne, at de kun arbejder sammen med andre aktører, som har en skatteansvarlig politik«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden