En god måneds tid efter fyringen Allan Kuhn på studietur til Dubai. Han så bl.a. FCK spille og fik en snak med William Kvist
Foto: Tariq Mikkel Khan

En god måneds tid efter fyringen Allan Kuhn på studietur til Dubai. Han så bl.a. FCK spille og fik en snak med William Kvist

Fodbold

En arbejdsløs mestertræner i venteposition og klar til et nyt job igen

Allan Kuhn, der vandt guld med Malmö FF i sidste sæson i Sverige, blev sat fra bestillingen i januar. Han er i en speciel situation, hvor han skal vente på, at en kollega bliver fyret. Han er med i en Aalborg-klub for fodbold-arbejdsløse med Lars Søndergaard og Ole Nielsen som andre medlemmer.

Fodbold

Hvis én ringer og spørger, om jeg vil være assisterende træner i Liverpool eller en anden stor europæisk klub, vil jeg nok gå med til det«, siger Allan Kuhn med et smil. »Jeg vil dog allerhelst være cheftræner igen. Men nu bestemmer man jo ikke selv, hvornår det rigtige tilbud kommer, og jeg holder alle døre åbne«.

»Jeg har fået henvendelser. Det var i foråret. Da var jeg ikke klar. Nu har jeg en hel anden energi, en enorm lyst til at tage fat og kan dårligt vente på at komme i et trænerjob på ny. Man kan godt få abstinenser af at være for længe væk fra det, man allerhelst vil lave og være involveret i«.

Siden januar-fyringen, da Malmö FF meddelte, at han ikke skulle fortsætte som cheftræner, har den 49-årige bornholmer, stadig bosat i Sverige og med tilknytning til Aalborg, hvor familien har et hus, været arbejdsløs. Han er ikke noget socialt tilfælde, for han er stadig lønnet af den svenske klub, som han var med til at gøre til svensk mester.

Men han savner fodbolden og vil gøre meget, men ikke alt, for hurtigst muligt at komme i gang igen.

»Det er en speciel situation at være i, når man skal gå og vente på, hvornår en kollega bliver fyret, så der bliver en plads ledig. Jeg har agenter til at arbejde for mig. Der er meget kynisme i fodboldbranchen, men jeg vil ikke være kynisk og selv henvende mig til en klub, som måske laver dårlige resultater, og tilbyde mig. Det kunne jeg aldrig finde på. Jeg vil ikke være ukollegial«.

Men du skal vel holde dit navn varmt?

»Jo, det gør jeg også ved at tage ud på stadioner og se kampe og møde forskellige mennesker. Jeg holder kontakt til folk, jeg har kendt længe – og når jeg er i Aalborg, kan jeg dele erfaringer i ’en lille klub af arbejdsløse’, jeg har sammen med Lars Søndergaard, der blev fyret i AaB i december, og Ole Nielsen, der måtte gå fra sportscheffunktionen i Randers FC«.

Fyringer hører jo med til trænerfaget

»Fyringer hører jo med til trænerfaget«, ved Allan Kuhn. »Jeg kan huske, da Bruce Rioch blev fyret i AaB i 2008, og jeg, assistenten, skulle overtage hans job midlertidigt. Han ønskede mig straks held og lykke. Han var afklaret med det, der skete, og glad på mine vegne«.

Den daværende AaB-sportsdirektør, Lynge Jakobsen, kaldte Kuhn ’verdens bedste trænerassistent’ og valgte svenskeren Magnus Pehrsson til ny cheftræner. Mange mente, at den populære Kuhn burde være blevet forfremmet, efter at han havde lavet flotte resultater med superligaholdet, endda i CL-gruppespillet, hvor AaB slog Celtic og spillede uafgjort med Manchester United på Old Trafford.

Magnus Pehrsson blev også efterfølger for Allan Kuhn i Malmö FF.

Hvordan er dit forhold til ham?

»Det er helt fint, bestemt. Malmö FF ville have en anden type træner end mig, en mere erfaren type, bl.a. med henvisning til, at holdet skulle spille i kvalifikationsturneringen til CL«.

Lige nu er MFF fortsat nummer ét i Sverige, men Magnus Pehrsson og Co. er allerede færdig på den europæiske scene.

Da Kuhn var bitter, sur og ærgerlig

Allan Kuhn er et positivt menneske, som regel altid i godt humør. Men han var hårdt ramt og nede i tiden lige efter fyringen. Han var bitter, ærgerlig og sur. Han havde umiddelbart svært ved at forstå, hvorfor den svenske klub handlede, som den gjorde.

»Men der var også det plus ved situationen, at jeg har fået en god, lang tænkepause foræret og har kunnet bruge meget mere tid med min kone Pernille, børnene og familien. Jeg var jo ikke vant til f.eks. at have fri i weekenden. Det har været godt at prøve, og jeg er en af de privilegerede arbejdsløse«.

»Pernille har lagt egne jobmuligheder ned for min skyld, for at jeg kunne være træner og koncentrere mig om fodbolden. Sådan har vi indrettet os. Og det bliver sådan igen. Nu mærker jeg savnet stærkere. Jeg savner at have noget konkret at stå op til hver dag. Jeg har altid arbejdet. Jeg savner at være på træningsbanen og fagligheden i trænerfunktionen. Jeg er begyndt at træne meget for at holde mig i god form og være klar til det næste trænerjob«, fortæller Allan Kuhn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg savnet det adrenalinkick, der kommer før og under en kamp, atmosfæren i omklædningsrummet, det høje spændingsniveau, man mærker. Opladningen til en afgørende og vigtig kamp, forventningerne og den store glæde og tilfredshed, der fylder én, når man har vundet«.

»Der er pres på trænere og spillere, men det hører med. Fodboldverdenen er speciel, men det bedste sted at være for mig«.

»Jeg holder mig ajour med, hvad der sker rundt omkring, og følger Superligaen, mest på tv, jeg ser svensk, norsk fodbold og selvfølgelig europæiske kampe. Jeg analyserer og forbereder mig«.

Allan Kuhn har lagt Malmö FF bag sig – ikke i den forstand, at han ’hader’ klubben, der fyrede ham, tværtimod. Men de negative tanker, der fyldte meget. Og han var glad for, at MFF-direktøren ringede til ham i foråret, og de fik talt skilsmissen igennem igen på en fin måde.

Mange højdepunkter i karrieren

»At spille hjemmekampe for 20.000 begejstrede MFF-fans var stort. At vinde mesterskabet endnu større, synes jeg, end dengang vi havde succes i Champions League med AaB, hvad der selvfølgelig hører til højdepunkterne. Skal jeg pege på en enkelt kamp, som har været toppen i min trænertid, er det 2014-pokalfinalen, da Kent Nielsen var chef og jeg assistent, og vi spillede forrygende godt i en fantastisk kamp få dage efter, at vi var blevet mestre og slog FCK 4-2 i deres egen hule«.

Måske vender han engang tilbage til AaB?

»Når du spørger, hvem der er min hjerteklub, vil jeg svare, at AaB fylder meget i mit hjerte. Men det gør Lyngby, hvor jeg spillede i mange år, også, og de andre klubber, hvor jeg været«.

Efter at have været træner i Sverige siger Allan Kuhn, at han godt kan se sig i et job i udlandet en gang til, hvis den mulighed skulle dukke op. Det skal ikke nødvendigvis være i Danmark, han skal være træner igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvornår forventer du at lave din næste trænerkontrakt?

»Det bliver inden årets udgang. Det er jeg sikker på«, lyder svaret.

Og det behøver ikke være i et job, som en fyret træner har forladt. Det kunne jo også være i en klub, som ’stille og roligt’ siger farvel til en træner med kontraktudløb og ser Allan Kuhn som den rigtige mand til at tage over ved årsskiftet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce