Fodbold

Engelsk storklub kan få FC Nordsjællands afrikanske talenter gratis

I 2016 underskrev FC Nordsjællands formand en hemmelig aftale, der gav Manchester City lov til gratis at hente den danske klubs afrikanske talenter fra Right to Dream Academy i Ghana. Den engelske topklub fik større indflydelse i den danske klub, end reglerne tillader, vurderer sportsjurister. FC Nordsjællands formand afviser kritikken.

Fodbold

Når maskotten Timba vinker til publikum og klasker hånd med de unge fans, og 11 spillere fra FC Nordsjælland løber ind på hjemmebanen i Farum, ser alt normalt ud. På grønsværen kæmper spillerne for klubben og kan skabe sportslig succes eller millionindtægter til klubben, hvis de senere sælges til udlandet.

Men overfladen fortæller ikke hele sandheden. I kulissen hos FC Nordsjælland er der skjulte aftaler, der betyder, at klubbens afrikanske spillere fra fodboldakademiet Right to Dream bliver brikker i et økonomisk spil. Det involverer en af verdens største klubber, Manchester City, i England.

Hidtil har FC Nordsjællands britiske ejer og formand, Tom Vernon, afvist, at der er en officiel forbindelse til Manchester City. Men dokumenter fra Footbal Leaks afslører, at der for to et halvt år siden blev indgået en juridisk bindende aftale mellem de to klubber, som skal gælde frem til 22. april 2020.

I den detaljerede, hemmelige aftale dateret 26. maj 2016 forpligtede Tom Vernon den danske klub til at afgive vestafrikanske talenter fra Right to Dream Academy i Ghana gratis til den engelske storklub Manchester City.

Wil van Megen, der er hollandsk sportsadvokat og juridisk rådgiver i den internationale spillerforening, FIFPro, er kritisk over for sådan en aftale, fordi førsteretten til spillerne bliver afgivet, uden at de selv har noget at sige.

»I sådan en situation er der overhovedet ingen retssikkerhed. Spilleren er ikke engang en part i dette«, siger Wil van Megen.

Hvis Manchester City ønsker at hente en af FC Nordsjællands afrikanske talenter, skal den danske klub »gøre sit bedste for at effektuere« et skifte »vederlagsfrit«, lød det i aftalen, som skulle gælde frem til 22. april 2020.

»Når der står ’gøre sit bedste’ på den måde, er det en kontraktuel måde at sige på, at klubben skal bruge ethvert muligt kneb for at få spillerne til at tage derhen. Selv hvis det ikke er den bedste mulighed for dem«, siger den anerkendte seniorforsker Antoine Duval, leder af Asser International Sports Law Centre.

Den holdning deler den hollandske sportsadvokat, Wil van Megen:

»Risikoen er, at spilleren ender hos denne store klub, fordi han er blevet overbevist om at tage derhen, selv om der potentielt var bedre muligheder for ham«.

FC Nordsjællands britiske ejer, Tom Vernon, skriver i en kommentar til Politiken, at ingen spillere har »nogensinde og vil nogensinde blive tvunget til at træffe noget valg eller beslutning om deres egen fremtid«.

»De har det sidste ord i enhver beslutning om, hvilken klub de vil tilslutte sig«, skriver han.

Tom Vernon skriver, at kontrakten fra maj 2016 »ikke har været i kraft i noget tid af årsager, der ikke er forbundet til jeres undersøgelse«.

Det betyder dog ikke, at partnerskabet er opløst. Men Tom Vernon har ikke oplyst, hvordan aftalen er ændret frem til aftalens udløb om halvandet år – og hvilke klausuler, der er gældende.

Sendt på lejeophold

Tidligere har salg af dygtige, unge spillere i Danmark indbragt helt op mod 75 millioner kroner. Men aftalen fra 2016 indebærer, at et af de største fodboldtalenter i Superligaen – 18-årige Mohammed Kudus fra Ghana – som spiller på midtbanen for sidste års bronzevindere fra FC Nordsjælland, kan ende som ejet af Manchester City. Og vel at mærke uden at den danske klub nødvendigvis får penge for salget. Kun hvis den engelske topklub sælger spilleren videre, kan FC Nordsjælland få en pæn andel af indtægten fra det salg.

For en tidligere akademispiller som Mohammed Kudus er det langt fra sikkert, at det er lykken at havne hos Manchester City. Tidligere har den engelske topklub hentet i hvert fald 12 spillere fra fodboldskolen, men ingen af dem er slået igennem i Manchester City. I stedet er de som regel blevet sendt på lejeophold i mindre klubber over hele Europa.

To andre bemærkelsesværdige klausuler i aftalen fra 2016 er direkte i strid med Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) regler, vurderer flere sportsjurister over for Politiken.

Tom Vernon skrev under på, at FC Nordsjælland ikke måtte »overdrage nogen spillers certifikat uden foregående skriftligt samtykke fra Manchester City« – og englænderne kunne »tilbageholde denne godkendelse efter eget valg«. Samtidig fremgik det af aftalen, at den engelske topklub var sikret 25 procent af enhver salgsindtægt, hvis FC Nordsjælland solgte en af de afrikanske spillere til en tredje klub.

I 2016 indgik FC Nordsjællands ejer og formand, Tom Vernon, en aftale med Manchester City. Her er udsnit af aftalen, som blandt andet indebærer, at den engelske topklub skal have førsteret til afrikanske spillere fra Right to Dream-akademiet i den danske klub - og at Manchester City skal godkende et salg af spillerne til en anden klub.

I 2016 indgik FC Nordsjællands ejer og formand, Tom Vernon, en aftale med Manchester City. Her er udsnit af aftalen, som blandt andet indebærer, at den engelske topklub skal have førsteret til afrikanske spillere fra Right to Dream-akademiet i den danske klub - og at Manchester City skal godkende et salg af spillerne til en anden klub.

Fifa’s regler dikterer ellers, at klubber ikke må indgå kontrakter, der giver »enhver tredjepart« muligheden for at have indflydelse på spillerhandler. Det skal blandt andet beskytte spilleres rettigheder og sikre, at alle klubber er frie til at træffe de sportsligt bedste valg. På samme måde er det heller ikke tilladt at afgive en andel af fremtidige salg til en tredjepart. Men begge dele var netop en del af kontrakten mellem Manchester City og FC Nordsjælland, siger sportsjuristerne.

»Det virker til at være et åbenlyst tilfælde af tredjepartsejerskab«, siger Dan Chapman, sportsjurist fra firmaet Full Contact.

Dan Chapman vurderer, at aftalen gav Manchester City en ulovlig indflydelse, da den engelske klub fik en »absolut vetoret over spillere, der vil flytte til en klub efter eget valg«.

Tidligere har sager om tredjeparters indblanding ført til store bøder og i enkelte grove tilfælde også sportslige straffe.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I et skriftligt svar oplyser Fifa, at »vi ikke har set en sådan kontrakt« mellem klubberne fra Danmark og England. Men fodboldforbundet »vil se nærmere på det«, hvis det får mulighed for at se den.

Endelig indeholdt aftalen også en klausul om, at når FC Nordsjælland solgte en spiller fra Right To Dream, skulle klubben forhandle en aftale, som gav Manchester City mulighed for senere at købe spilleren for et bestemt beløb fra den nye klub.

Konfronteret med klausulerne fra kontrakten mellem FC Nordsjælland og Manchester City svarer Tom Vernon:

»Vi er overbeviste om, at vi lever op til alle relevante fodboldregler i vores drift af Right to Dream og FC Nordsjælland. Ingen studerende er nogensinde og vil aldrig blive forhindret i at rejse fra Right to Dream af nogen tredjepartsklub, inklusive Manchester City – og sådan en situation er aldrig blevet diskuteret«, skriver Tom Vernon, der også skriver, at »ingen betalinger har fundet sted til en tredjepartsklub, inklusive Manchester City«.

Tom Vernon fremhæver, at det var købet af den danske klub, som gjorde det »nødvendigt at udvide« Right to Dreams partnerskab med Manchester City. Det skete af hensyn til de afrikanske spillere, som kom til FC Nordsjælland, skriver han.

Manchester City ønsker ikke at kommentere sagen.

City sponserer akademi

Tom Vernons samarbejde med Manchester City har sine rødder tilbage i april 2010, viser dokumenter fra Football Leaks.

Dengang begyndte storklubben i hemmelighed at sponsere hans ghanesiske akademi, Right to Dream, frem til 2020 med et årligt beløb på 850.000 pund, der skulle stige med inflationen og nu er godt over 1 million pund – mere end 8,5 millioner kroner.

Alt det stod nedfældet i en 19 sider lang aftale. Det samme gjorde, at englænderne til gengæld for pengene fik direkte adgang til at hente akademiets største talenter gratis, når de var 18 år gamle.

Samtidig skulle Right to Dream blandt andet »gøre sit bedste« for at »identificere og tilknytte spillere til akademiet (...) i alderen 10 til 18 år med potentialet til at spille for Manchester City’s førstehold«.

På spørgsmålet om, hvorfor Manchester City har fået ret til først at vælge afrikanske spillere fra akademiet, skriver Tom Vernon, at det kan gavne de unge afrikanere, når bidraget fra den engelske storklub kan hjælpe med at give de unge muligheden for et gratis ophold på akademiet.

Ved udgangen af 2015 købte Tom Vernon og en ubeskrevet investorgruppe FC Nordsjælland. Det skulle blandt andet give fodboldtalenterne fra Vestafrika et mere naturligt første skridt ind i den professionelle fodboldverden, da der er markant kortere vej til spilletid i Superligaen end i Manchester City.

Men i den engelske storklub var de særligt opmærksomme på at sikre sig, at de efter den omtale investorgruppes opkøb af FC Nordsjælland fortsat havde adgang til de bedste vestafrikanske talenter. Det fremgår af dokumenter fra Football Leaks, at den engelske klubs ledere diskuterede i interne mails, hvad der skulle stå i en opdateret aftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I en mail fra en leder dateret 14. december 2015 klokken 23.10, blev der lagt særlig vægt på, at »Manchester City har retten til at skrive kontrakt med enhver Right to Dream-spiller fra den danske klub, indtil transfervinduet efter deres 21. fødselsdag«.

Mailen sluttede af med at tilføje en væsentlig pointe:

»Gratis«.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce