Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
stabilitet. Den danske forsvarer Lasse Nielsen har gjort det godt siden skiftet til Gent, og han er i truppen til kampen mod Wolfsburg.
Foto: Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/ AP

stabilitet. Den danske forsvarer Lasse Nielsen har gjort det godt siden skiftet til Gent, og han er i truppen til kampen mod Wolfsburg.

Champions League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De små klubber tjener stort på at overraske i Champions League

Fra tid til anden ser man, at også mindre hold kommer videre.

Champions League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billederne taler deres tydelige sprog. En ekstatisk træner hujende på langsiden med armene i vejret, spillerne i sejrsrus på banen.

Billederne er fra december 2010, da FC København formåede at gøre, hvad ingen andre danske hold før dem havde gjort: at kvalificere sig til Champions Leagues ottendedelsfinaler. Med ét skrev FCK sig ind i den række af mindre klubber, der overraskende havde været i stand til at avancere fra gruppespillet i den vel nok mest prestigefulde turnering i verden.

Sæson for sæson ser man nemlig eksempler på små klubber fra mindre ligaer, som imod alle odds kommer godt gennem gruppespillet og spiller sig frem til knockoutkampene mod mastodonterne fra La Liga, Bundesligaen og Premier League.

Læs også

I denne sæson af Champions League samler en del af opmærksomheden sig om outsideren KAA Gent, der med danske Lasse Nielsen i truppen går på banen mod Wolfsburg i første runde af ottendedelsfinalerne i aften. Begge hold har deres første optræden på dette sene stadie af Champions League. Lilleputten Gent skabte overskrifter, da den sidste år sprang foran favoritterne og traditionsmandskaberne i Valencia og Lyon i kampen om de eftertragtede finalepladser i ligaens gruppe H.

Gent har muligheden for fortsat at overraske, men alene det at komme videre fra gruppespillet har stor betydning for mindre klubber – og for de ligaer, de kommer fra.

Da vi så vores pulje, blev man jo næsten stakåndet. Og på det tidspunkt havde United lige købt Dimitar Berbatov for omkring 280 millioner kroner. Det svarede på det tidspunkt til 8 års spillerbudget for os

Ifølge Niels-Christian Holmstrøm, som sidder i European Club Associations turneringsudvalg og i FC Københavns bestyrelse, er det en meget stor omvæltning for små klubber at komme ind i den prestigefyldte knockoutfase i Champions League.

David mod Goliat

»Det betyder meget for klubberne, i og med at man beviser, at man er blandt de bedste klubber i Europa. Det styrker den sportslige selvforståelse i klubben. Det er det, man arbejder for blandt spillere og stab. Man beviser over for sig selv og omgivelserne, at man har nået et sportsligt niveau, som man med rette kan være stolt af«, forklarer Niels-Christian Holmstrøm.

Han mener, at det er udslagsgivende for de hold, der har overrasket i Champions League gennem årene, at de formår at bygge et solidt og harmonisk hold op og udnytter det på det helt rigtige tidspunkt.

»Man skal forsøge at få tingene til at gå op i en højere enhed og samtidig time det. Man skal have lige dele ungdommeligt gåpåmod og selvtillid med sig i bagagen. Og samtidig er det også vigtigt, at der er rutine og erfaring omkring holdet. At rutinerede kræfter skaber den ro, som også skal til. Det er en vindende kombination«, lyder analysen fra FCK-veteranen.

Læs også

En anden veteran ud i dansk Champions League-deltagelse er Lynge Jakobsen, der fra 1996 til 2013 var sportsdirektør i AaB og var med til at føre det nordjyske hold gennem gruppespillet i 2008. Han påpeger, at de små klubber først og fremmest skal slippe lilleput-mentaliteten.

»Da vi så vores pulje, blev man jo næsten stakåndet. Og på det tidspunkt havde United lige købt Dimitar Berbatov for omkring 280 millioner kroner. Det svarede på det tidspunkt til 8 års spillerbudget for os. Man frygtede at blive kørt midt over. Men i fodbold flytter troen bjerge. Så man skal tro på det og pakke mindreværdskomplekserne væk«, siger Lynge Jakobsen, som samtidig påpeger, at man som et lille hold skal udnytte de lave forventninger, som modstanderne kan forventes at have.

»De hold, der er undertippede, som vi også var, har et langt mindre pres på sig. Så man kan gå ind til kampene med åben pande. Hvis man nu skulle tabe, går verden ikke under. Den tankegang gør, at man kan spille med en anden friskhed og vitalitet på banen«, forklarer Lynge Jakobsen.

Økonomisk opsving

De mindre klubbers avancement kaster andet end overskrifter og klubstolthed af sig. Deltagelse i ottendedelsfinalerne betyder således også udsigt til trecifrede millionbeløb i indtægter til klubberne. Penge, der kommer ikke bare klubberne selv, men også de hjemlige ligaer til gode.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når først en klub får hul på bylden i Champions League, giver det en klub som for eksempel FC København herhjemme eller Rosenborg i Norge en økonomisk styrke i forhold til andre klubber i deres hjemmeliga. Det har enormt stor betydning«, fortæller Jesper Jørgensen, som er sportsøkonom hos Deloitte.

»Det har også positive effekter for andre klubber i for eksempel Superligaen, da pengene ofte bruges på at udvide spillertruppen med indkøb i den hjemlige liga. Dermed flyder pengene videre ud i de mindre ligaer«, siger han.

Læs også

Ifølge Jesper Jørgensen betyder det at have succes i Champions League også, at det generelt bliver mere attraktivt for sponsorer fra udlandet at investere.

»Med gode resultater og en god ’underdog’-historie kommer der et positivt fokus på ligaen. Det fokus kan tilføre den samlede liga flere midler. Champions League smitter af på alle niveauer«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden