Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Da Cristiano Ronaldo scorede til 3-1 mod Juventus i Champions League-finalen, vidste Real Madrid-spillerne godt, at sejren var hjemme.
Foto: Alastair Grant/AP

Da Cristiano Ronaldo scorede til 3-1 mod Juventus i Champions League-finalen, vidste Real Madrid-spillerne godt, at sejren var hjemme.

Champions League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cristiano Ronaldo gjorde Real Madrid historisk i en fabelagtig Champions League-finale

Med 4-1 over Juventus genvandt Real Madrid titlen som Champions League-vindere som den første klub nogensinde.

Champions League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kontrasterne stod så brutalt frem. I den ene ende af stadionet hold Real Madrid-fans en hvid fest med ’Campione’-sang og dans på stedet, mens Juventus-tilhængerne tavst sivede ud i Cardiffs gader.

De kunne ikke bære at se, at spanierne havde vundet årets Champions League-finale med hele 4-1 og dermed blev de første til at vinde den prestigemættede turnering for andet år i træk. På banen kiggede Juventus-spillerne mod jorden – det var en ringe trøst for dem, at de langt hen ad vejen havde været bedst og havde stor andel i en ganske fabelagtig fodboldkamp.

Real Madrid-stjernerne tumlede omkring med hinanden på græsset i en primitiv eufori, der som så mange gange før kredsede om den dobbelte målscorer og kampens profil, Cristiano Ronaldo. Og om træner Zinedine Zidane.

Den store fodboldfest

Allerede længe før kampstarten sitrede det på en eller anden måde i luften, at det var en særlig aften. De titusindvis af fans fra Juventus og Real Madrid rykkede deres sangskrålen, smil og fodboldfest fra gaderne i Cardiff og ind på National Stadium of Wales, hvor taget var rullet på og fortættede stemningen. Arenaen rungede af forventning fra de passionerede, sydlandske tilhængerskarer.

Det kunne end ikke et malplaceret åbningsshow med fyrværkeri, flammekastere, farverige dansere og optræden af Black Eyed Peas ændre på. Dunderjubel og pibekoncerter fyldte skiftevis stadionet og tvang trommehinderne ud i en vild latino-dans.

Lige så intenst startede kampen. Inden for de første 10 minutter havde Juventus haft sine først tre forsøg mod mål, hvoraf særligt det sidste af dem var farligt – Miralem Pjanic halvflugtede hårdt til bolden fra kanten af feltet, men Real Madrid-målmanden, Keylor Navas, dykkede hastigt til højre og parerede.

Lige så vigtigt for italienerne var det, at de kom godt fra start i defensiven. Både Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini fra den ultrasolide bagkæde vandt deres første dueller, hvad end de foregik på jorden eller i luften.

Øjeblikke, der ændrer fodboldkampe

Men i fodbold kan et par øjeblikke og gode valg ændre meget. Det gjorde det for Real Madrid efter 20 minutter. For første gang i kampen valgte det tyske midtbanekraftværk Toni Kroos selv at drive bolden frem i stedet for at aflevere den videre, og da han rundede en modspiller, var de lilla-klædte spaniere pludselig i en meget fordelagtig situation. Og så gik det hurtigt.

Han sendte bolden hen til Karim Benzema, videre til Cristiano Ronaldo og ud til Dani Carvajal på højrekanten, der hurtigt sendte den tilbage ind på midten. Der, på kanten af feltet, løb Ronaldo perfekt ind i afleveringen og sparkede kuglen fladt i mål til 1-0. Den ene endetribune eksploderede i hvid flagfest og jubelbrøl.

Det var den portugisiske kæmpestjernes 11. fuldtræffer i Champions League-sæsonen, så han nåede op på siden af Lionel Messi i jagten på turneringens topscorertitel, som både Ronaldo og den argentinske fodboldtroldsmand havde vundet fem gange tidligere. Igen-igen var Real Madrids vigtigste mand på pletten efter ellers at have været anonym i dystens åbning.

Juventus' Mario Mandzukic scorer sit fantastiske mål.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Juventus' Mario Mandzukic scorer sit fantastiske mål.

Verdensklassemålet

Hurtigt kom Juventus dog tilbage. Italienerne fortsatte overtaget, og mindre end 10 minutter efter det første mål udlignede de på en chance, der egentlig var ved at gå i sig selv. Fra venstrekanten lagde Alex Sandro bolden hårdt ind til Gonzalo Higuain. Men den argentinske angriber havde svært ved at få den under kontrol og fik den kun prikket den videre til Mario Mandzukic, der havde ryggen mod mål. Det bekymrede imidlertid ikke kroaten. Intuitivt svingede han benet og ramte bolden så perfekt, at den dykkede i mål ved den fjerneste stolpe – uden for Keylor Navas’ rækkevidde. På den måde lagde Higuain altså op til en scoring mod den klub, der pludselig vragede ham i 2013.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved målet spænede talismanen Gianluigi Buffon ud til Juventus-tilskuerne med gnister i øjnene så voldsomme, at de fik åbningsshowets flammekastere til at blegne. Der var åbenlyst meget på spil for målmanden. Han var i sin tredje Champions League-finale, havde endnu ikke vundet og kunne blive alle tiders ældste triumfator, hvis italienerne vandt.

Intensiteten lod sig læse i duellerne. Tacklingerne bragede, der var hele tiden små skub, og konstant måtte dommer Felix Brych høre på brokkerier, særligt fra Real Madrid-anfører Sergio Ramos, der var godt oppe at køre. Han var en af de tre spillere, der modtog advarsler i første halvleg.

I pausen talte statistikken sit tydelige sprog: Godt nok havde Real Madrid haft bolden mest, men Ronaldos mål var den eneste gang, spanierne havde sendt bolden inden for rammen. Det havde Juventus til gengæld gjort fire gange, ligesom Torino-holdet havde haft yderligere en håndfuld muligheder. De italienske fans kunne mærke, at det tegnede godt.

Afgørelsen

Men efter pausen tegnede der sig et helt nyt billede af kampen, og da Leonardo Bonucci efter få minutter måtte lade sig behandle efter at have fået bolden i hovedet, var det, som om at det var et forvarsel om dårligere tider. Træner Massimiliano Allegri, Gianluigi Buffon og de mange tilhængere kiggede bekymret på forsvarskrumtappen. Bonucci kom på benene igen, men det gjorde Juventus ikke.

Et kvarters tid inde i anden halvleg trillede en svag befrier ud til Real Madrids mditbaneslagter Casemiro, der tog chancen og hamrede til kuglen. Via Sami Khedira snød den Buffon. 2-1. På den måde hjalp kom tyskeren på uheldig vis til at hjælpe sin gamle klub, der ellers ikke længere kunne bruge ham i 2015 – netop Casemiro har sidenhen erstattet ham.

Tre minutter senere lukkede Real Madrid reelt set kampen. Højt på banen brød spanierne et Juventus-angreb og slog hurtigt kontra. Fra Carvajal til Modric til Ronaldo og i mål. Portugiseren stormede igen perfekt ind i et fladt indlæg fra højresiden og sparkede bolden i nettet, mens han gjorde sig selv til topscorer i sæsonens Champions League.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jubelafrundingen

Fra da af var de to endetribuner voldsomme kontraster. Real Madrid-fansene festede sejren i hus med konstant sang, dans og tordenklap. Juventus-tilhængerne stirrede bare tavse ind over banen.

Der kunne de med et kvarters tid igen se Cardiff-bysbarnet Gareth Bale blive modtaget som en helt, da han endelig kom på banen for Real Madrid. Der kunne de se Sergio Ramos falde teatralsk til jorden efter at være blevet rørt af indskiftede Juan Cuadrado, der til gengæld fik sin anden advarsel og fik et rødt kort. Der kunne de se en anden indskifter, Marcos Asensio, gøre det til slutresultatet 4-1, da han efter Ronaldo-modellen løb perfekt ind i en aflevering fra siden og sparkede bolden i nettet. Og der kunne de se Felix Brych fløjte den langt hen ad vejen fabelagtige finale af.

Da var det en realitet: Real Madrid er det første hold til at genvinde Champions League.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden