Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Johan Cruyff i jagt på en scoring i Europa Cup-finalen mod Panathinaikos i 1971, da Ajax hentde trofæet for første gang.
Foto: Harris Laurence/AP

Johan Cruyff i jagt på en scoring i Europa Cup-finalen mod Panathinaikos i 1971, da Ajax hentde trofæet for første gang.

Europa League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ajax: Giganten, der elsker de danske spillere, er båret af systemerne

Klubben fra Amsterdam er en sværvægter i Europa, men slår knapt så hårdt som tidligere.

Europa League
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 4 Champions League- og mesterholdstitler (1971, 72, 73, 95) og yderligere triumfer i pokalvinderturneringen (1987) og Uefa Cuppen (1992) er det kun Real Madrid, AC Milan, Liverpool, Bayern München og Barcelona, der har bedre europæiske meritter end FC Københavns modstandere i Europa League i aften, Ajax.

Klubben fra Amsterdam, der har taget navn efter en græsk sagnfigur, steg for snart et halvt århundrede siden op i den kontinentale superliga under træner Rinus Michels, som i eneren Johan Cruyff rådede over spillets taktisk og teknisk bedst forankrede aktør til at implementere totalfodboldens effektfulde væsen.

Med Johan Cruyff som garant for højt pres, bevægelse, zoneopdeling og flydende positionsskift dannede Ajax-mandskabet i begyndelsen af 1970’erne skole og lagde grundstenene til de mange offensivt baserede taktiske systemer, mandskaber benytter sig af i dag.

Som dengang benytter Ajax anno 2017 sig af en flerstrenget successtrategi. Klubbens talentprogrammer har – og spytter til stadighed – spillere af høj internationale klasse ud. 4-3-3-systemet ligger i spillernes dna. Kombineret med supplerende indkøb af de bedste spillere i den hollandske række samt grundig scouting på velkendte markeder af spillere, der er lette at integrere, har opskriften kastet stribevis af kollektive og individuelle succeser af sig.

Danskere, Suárez og Zlatan

Den danske forbindelse til Ajax blev for alvor etableret, da klubben i 1975 hentede teenagerne Søren Lerby og Frank Arnesen til klubben, hvor Fremad Amager-duoen fik hår på brystet og siden verdensklassestatus.

Søren Lerby (tv.) og Frank Arnesen kom til Ajax i slutningen af 1975. Halvandet år senere vandt de deres første hollandske mesterskab.
Foto: Hansen Jesper Stormly

Søren Lerby (tv.) og Frank Arnesen kom til Ajax i slutningen af 1975. Halvandet år senere vandt de deres første hollandske mesterskab.

Siden har blandt andre Jesper Olsen, Jan Mølby, Jesper Grønkjær samt i nyere tid Christian Eriksen og Viktor Fischer brugt den 117 år gamle Amstersdam-klub som springbræt til Europas allerbedste og mest lukrative ligaer.

På niveauet over danskerne finder man navne som Luis Suárez og Zlatan Ibrahimovic, der har brugt Holland som mellemdestination samt ikoner af egen avl som Wesley Sneijder og Rafael van der Vaart.

I 2017 repræsenterer Lasse Schöne og Kasper Dolberg hver sin forgrening af Ajax’strategien: Den erfarne Schöne, der efter sit skifte fra Nijmegen i 2012 kunne gå direkte ind på holdet og tage ansvar fra første kamp, og Dolberg, det unge talent, der blot nåede tre optrædener og sammenlagt 75 minutter i Superligaen for Silkeborg, inden han i 2015 drog til Holland for at suge det professionelle liv til sig på Ajax’ akademi. Her forsøger 20-årige Markus Bay at slå igennem på andetholdet i den næstbedste række.

Europas bedst med 9 mand af egen avl

Klubber over hele verden har vendt blikket mod forstaden Ouder-Amstel og forsøgt at kopiere den systematiske talentudvikling. Der er derfor øget rift om de allerbedste teenagere på transfermarkedet. Helt konkret udmønter det sig i, at der i Ajax’ startopstilling i søndags mod Groningen kun var plads til tre spillere med tilknytning til klubben siden juniortiden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til sammenligning havde træner Louis van Gaal ni spillere af egn avl med, da Ajax-strategien gik op i en højere enhed for 22 år siden. Her hentede hollændernes den seneste store europæiske triumf med en dengang 18-årig Patrick Kluivert som 1-0-matchvinder mod AC Milan i Wien.

Patrick Kluiverts kun 17-årige søn er i denne sæson ved at få sit gennembrud i Ajax. Han kan komme i spil mod FC København – og muligvis i en lidt uvant position som back, da viceanføreren Joël Veltman er i karantæne. Far Patrick, der nu er sportsdirektør i Paris SG, nåede 97 kampe og 50 mål for Ajax.

Jublende Ajax-spillere fra den sidste store gyldne generation, der vandt Champions League i 1995.
Foto: Bruno Luca/AP

Jublende Ajax-spillere fra den sidste store gyldne generation, der vandt Champions League i 1995.

I en enkelt sæson brugte træner Louis van Gaal den spilintelligente Patrick Kluivert på samtlige positioner i marken. Helt i tråd med den filosofi, Ajax er baseret på.

Dolberg afløser mand til 240 mio. kr.

Træner Peter Bosz, der har ’ondt’ Feyenoord-blod i årene, er tro mod den viderefortolkning af 4-3-3-systemet, som forgængeren Frank De Boer stod for gennem en håndfuld sæsoner, der kastede fire mesterskaber af sig på stribe fra 2011.

Mod FC København vil man derfor se et Ajax-hold, der står en smule længere tilbage på banen, end når de spiller mod mindre mandskaber, der ikke har københavnernes styrke. Med Kasper Dolberg på toppen har Ajax under Peter Bosz spillet mere gennem midten end i sidste sæson, da den store polak Arkadiusz Milik (solgt til Napoli for 240 mio. kr.) var den centrale frontløber, som blev fodret godt fra kanterne. Men bolden, den har det i Ajax-systemet fortsat bedst i egne rækker. Og det hele begynder på træningsanlægget ’De Toekomst’ - Fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

------------------

Rettelse: I en tidligere version stod der, at Ajax er navnet på en græsk krigsgud. Men han er en sagnhelt fra Homers 'Iliaden'.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden