Klublegende. Zidane blev cheftræner, da Benitez blev fyret.
Foto: AP (arkiv)

Klublegende. Zidane blev cheftræner, da Benitez blev fyret.

La primera

Protester og sportslig krise - tilstanden i Real Madrid hedder kaos

Problemerne vokser, og truppen er sårbar før den sidste fase af La Liga og Champions League.

La primera

Når dommer Gil Manzano fløjter dagens kamp mellem Real Madrid og Celta de Vigo af, kan det meget vel være den madrilenske klub, der står som sejrherre. Alligevel skal præsident Florentino Pérez bestemt ikke forvente, at klubbens tilhængere går hjem med et smil på læben.

Situationen i hovedstadsklubben er nemlig mildest talt kritisk, efter at klubben i lørdags definitivt smed det sidste håb om det 33. nationale mesterskab, da de bolsjestribede ærkerivaler fra Atlético Madrid gæstede Bernabéu og tog alle tre point med en 1-0-sejr.

De manglende resultater er dog næsten den mindste bekymring for de såkaldte ‘madridistas’. Således har sæsonen budt på en trænerfyring, en fremtidig transferkarantæne, diskvalifikation fra Copa del Rey og en spillertrup, der ikke længere har tillid til klubbens lægestab. Men hvad har skabt dette kaos? Politiken har spurgt La Liga-ekspert Morten Bruun, hvad der sker i Madrid i øjeblikket. Men først lidt baggrund.

Adiós, Carlo

De færreste Real Madrid-tilhængere glemmer foreløbig den majaften i 2014, hvor de hvidklædte triumfatorer kunne lade sig hylde som Champions League-vindere for tiende gang. På sidelinjen dirigerede italienske Carlo Ancelotti tropperne til sejr i det, der var hans første sæson som træner i klubben.

Præcis ét år og én dag senere stod italieneren med en fyreseddel i hånden. Anden sæson i klubben havde nemlig efterladt et stort rundt nul på titelkontoen, og det var dråben for Florentino Peréz, der til overraskelse for mange valgte den hårdeste straf af dem alle.

»Det er jo sådan en fyring, der i de flestes øjne virker fuldkommen ubegribelig. Og det synes jeg også, at den var. Men man skal forstå, hvilken størrelse Madrid er. En sæson uden titler er et langt større problem i Real Madrid end i mange af de engelske klubber eksempelvis«, forklarer Morten Bruun.

En sæson uden titler er et langt større problem i Real Madrid end i mange af de engelske klubber eksempelvis

Det første spadestik til kaos blev dog først taget, da fans og medier ugen efter til stor overraskelse kunne overvære ansættelsen af Rafael Benítez, der umiddelbart ikke lignede en træner, hvis cv, profil og fodboldfilosofi passede til Real Madrid.

Fem måneder senere var det første spadestik blevet til en grav, da Benítez fra sidelinjen kunne se sit mandskab blive ydmyget på hjemmebane af rivalerne fra FC Barcelona, der rejste hjem til Catalonien med en overlegen 4-0-sejr. [stilling]

Halvanden måned senere printede Florentino Pérez den anden fyreseddel ud på et halvt år, men spørger man Morten Bruun, lå det i kortene fra starten.

»Man kunne godt bruge udtrykket ‘dead man walking’ om Rafa. Der var så meget modvilje fra starten af, og det må Florentino Pérez jo have undervurderet, for han endte med at ligge under for det pres«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det franske håb

Efterfølgende stod Real Madrid uden træner, og i mellemtiden var man blevet præsenteret for en fremtidig transferkarantæne af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) på grund af handel med lidt for unge talenter og en diskvalifikation fra Copa del Rey. Der var brug for optimisme, og det kom med ansættelsen af Zinedine Zidane, der med sin storslåede historik i klubben er en respekteret symbolfigur.

Nu har det franske håb været ved roret i to måneder, og skal man gøre status, har starten ikke været prangende med to ligasejre ud af fire mulige på udebane og et smertefuldt nederlag i lørdagens lokalopgør. Alligevel har hverken tilhængere eller medier for alvor skudt med skarpt mod franskmanden. For med tre trænere på stribe uden de ønskede resultater begynder man at spørge sig selv, om det er træneren eller arbejdsbetingelserne, der skal tilskrives ansvaret.

Når skaderne ramler

Og netop arbejdsbetingelserne er tvivlsomme til eftermiddagens kamp mod Celta de Vigo, hvor ‘Zizou’ sandsynligvis må se bort fra profiler som Gareth Bale, Karim Benzema, Marcelo og Luka Modric, der alle er ramt af skader. Forekomsten af muskelskader har været et tilbagevendende problem for Real Madrid i denne sæson, og det kan der være en specifik grund til.

Således skrev den spanske avis Marca i oktober, at anfører Sergio Ramos, på vegne af spillertruppen, havde anmodet Real Madrids direktør, José Ángel Sánchez, om at fyre lægestabens chef, doktor Jesús Olmo, hvis medicinske fremgangsmåde ikke længere havde spillernes tillid. Det burde være en formssag, men Olmo er en nær ven af Florentino Pérez, og ifølge flere spanske medier har præsidenten holdt hånden over den udskældte læge, selv om skaderne til stadighed hyppigt forekommer.

Når man så oven i købet påbegyndte sæsonen med én venstreback og én decideret angriber i truppen, så er alternativerne begrænsede, hvis Marcelo og Benzema er ukampdygtige.

Det var tilfældet i sidste lørdags lokalopgør, hvor højreback Danilo og reserveangriber Borja Mayoral måtte vikariere. Og netop den manglende bredde har været stærkt kritiseret fra tilhængere og medier, der også i lang tid har efterspurgt en defensiv midtbanemotor, der kan agere bindeled mellem forsvar og midtbane. Et ønske, som Morten Bruun anser som rimeligt og nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes jo ikke, at der skal lægges mange brikker til Real Madrids puslespil, før de er på højde med de andre store klubber. De skal dog have styrket deres bredde, og så er det altafgørende, at de får en super god central midtbanespiller, der kan ligge og dække hullerne af«.

Men indtil sommer må Real altså klare sig uden yderligere forstærkninger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce