Stortalent tog en utraditionel vej

Som en af få har U21-landsholdsspiller Henrik Dalsgaard ikke været i det traditionelle talentsystem.

Superligaen

AaB’s Henrik Dalsgaard er en sjældenhed i dansk topfodbold. Han har aldrig spillet på et ret godt ungdomshold, prioriterede i en periode skole over sport og startede sin seniorkarriere i serie 4.

Alligevel var han i sommer med til U21-EM på dansk grund, har spillet 12 ungdomslandskampe og er med 46 superligakampe på bagen en fast del af AaB’s førsteholdstrup.

Normalt har de danske topspillere fulgt en stringent vej, hvor de i en tidlig alder fokuserer på fodbolden. Bruger store dele af fritiden på at blive bedre, går benhårdt efter at opfylde drømmen om at leve af fodbolden og spiller i en topklub.

Talenterne samles
Med Dansk Boldspil-Unions (DBU) licenssystem fra 2008 er den udvikling blot blevet forstærket. Kun 11 hold i Danmark har den bedste licens, der er et udtryk for, at de har et godt talentmiljø og må spille i de bedste ungdomsrækker. Dermed lægger DBU op til, at de dygtigste talenter skal samle sig i de 11 udvalgte A-klubber.

læs også Men Henrik Dalsgaard spillede i BMK 90 – en sammenslutning af ungdomsafdelingerne i Hersom-Bjerregrav og Møldrup-Tostrup Idrætsforening. Fire småbyer på grænsen mellem Midt- og Nordjylland. Han er beviset på, at man kan gøre alt det ’forkerte’, men alligevel blive professionel fodboldspiller. »Jeg er ikke sikker på, at jeg overhovedet var kommet så langt, hvis jeg havde taget den mere traditionelle vej«, siger Henrik Dalsgaard. Valgte sin egen retning Indtil han var næsten 16 år, hyggede han sig bare med at score bunker af mål i A-rækken for BMK 90. Først som juniorspiller skiftede han klub, da en træner foreslog angrebstalentet at prøve sig af i Viborg. Så det gjorde Henrik Dalsgaard. Og tilspillede sig en fast plads på højrekanten for Viborgs juniorhold i den tredjebedste ungdomsrække.

læs også

Men efter halvanden sæson stoppede han igen. Han kunne ikke ret godt med en ny træner og syntes, at fodbolden gik for meget ud over skolearbejdet på handelsskolen i Viborg. Derfor begyndte han igen at spille i barndomsklubben – nu for Møldrup-Tostrups seniorhold i serie 4. Den tredjedårligste række.

læs også

Første sæson scorede Henrik Dalsgaard 49 mål, selv om han teknisk set endnu var ynglingespiller. I næste halvsæson scorede han 27. Pludselig var Møldrup-Tostrup i serie 2 og kom mange runder ind i pokalturneringen. Da nåede rygtet om teenageangriberens talent de større klubber.

Spottet af AaB
1. divisionsklubben Skive inviterede Henrik Dalsgaard på prøvetræning. Viborg gjorde det samme. Og til sidst spurgte storklubben AaB også, om han ville prøve sine evner af på absolut højeste niveau. Det ville han gerne.

Efter at have afsluttet handelsskolen havde han igen masser af tid og arbejdede bare ved Skals Elektronik for at tjene penge til den klassiske dannelsesrejse til Australien. Den kom han aldrig på.

læs også

»Efter tre-fire træninger i AaB ville Lynge (Jakobsen, sportsdirektør, red.) gerne snakke med mig. Jeg var dybt overvældet, fordi det hele bare pludselig var gået så stærkt«, siger Henrik Dalsgaard.

Mangler lidt teknisk

I starten af 2009 skrev han kontrakt med AaB, og fra da af gik det stærkt.

11. maj debuterede han i en hjemmekamp mod AGF, 31. maj scorede han sit første superligamål, og 13. oktober spillede han sin første ungdomslandskamp.

læs også »Jeg kan godt mærke, at jeg mangler lidt på det tekniske i forhold til dem, der bare har trænet dag ud og dag ind i ungdomsårene. Men jeg var nok ikke klar til at tage den traditionelle vej dengang, så jeg synes, jeg traf de rigtige valg«, siger Henrik Dalsgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce