målrettet. Kris Stadsgaard vil spille resten af karrieren i sin yndlingsklub, FC København, hvor han har store ambitioner om mesterskaber og enddaanførerbindet.
Foto: THOMAS SJØRUP (arkiv)

målrettet. Kris Stadsgaard vil spille resten af karrieren i sin yndlingsklub, FC København, hvor han har store ambitioner om mesterskaber og enddaanførerbindet.

Superligaen

FCK har købt en fan, der vil være anfører

Kris Stadsgaard drømmer allerede stort om sin nye klub, FC København - holdet, han har fulgt tæt, siden han var helt lille.

Superligaen

Han var ikke mere end en knægt. En aften kom Kris Stadsgaard hjem fra fodboldtræning til familiens hus i Albertslund og gik ind på sit værelse, hvor et »mega fedt« syn mødte ham. På en af væggene vogtede et blåt løvehoved over rummet ved siden af teksten FC København og et bøjet rød-hvidt dannebrog. En gave fra forældrene med faderen og topdommeren Knud Stadsgaard i spidsen havde fået en ven til at pynte sønnens værelse med logoet for knægtens yndlingshold.

Nu, i vinteren 2012, sidder 26-årige Kris Stadsgaard på en sofa i den spanske ferieby La Manga og fremviser sit hvide, lige smil. Bredt. Det brune hår er rodet på en velvokset måde, den muskuløse overkrop er dækket af en hvid poloshirt med et blåt løvehoved på brystet. Siden Kris Stadsgaard 25. januar skrev under på en fire et halvt år lang kontrakt med FC København, har han båret sit gamle favoritklubs logo hver eneste dag – lige nu på træningslejr ved Spaniens sydøstkyst. Derfor har han også god grund til at smile.

»Jeg har altid holdt med FCK. Det var verdensklasse at have det logo på væggen som barn, og det er perfekt at komme til klubben nu. For mig er det enormt stort, at jeg nu får muligheden for at give tilskuerne de samme gode oplevelser, som jeg selv fik, da jeg stod på Parkens tribuner«, siger Kris Stadsgaard.

Det stærke bånd til den danske mesterklub var en af grundene til, at den hurtige midterforsvarer valgte at vende hjem til Danmark efter fire et halvt år i Italien, Norge og Spanien. Selv om han havde tilbud fra »store klubber i midten af de bedste ligaer«. Også økonomisk bedre tilbud.

Men Kris Stadsgaard tog til FCK, fordi det er en drøm at repræsentere klubben, hans kone er gravid, og han ser sin nye arbejdsgiver som et storhold, hvor han gerne vil spille resten af sin karriere. Derfor signerede han en aftale på fire et halvt år – usædvanlig lang tid i moderne topfodbold. Med tiden håber han på at stige op gennem hierarkiet i den klub, han har fulgt tæt siden han var lille.

»En dag kunne jeg godt tænke mig at blive anfører eller viceanfører for FCK«, siger Kris Stadsgaard ganske bramfrit.

»På kort sigt er mit mål selvfølgelig at etablere mig som fast mand på holdet. Men når jeg har tegnet så lang en kontrakt, så viser det også, at jeg tænker på FCK som en stor klub, ikke bare et springbræt for mig. Ork, jeg har masser af mål med holdet: at vinde mesterskabet, spille i Champions League og komme tilbage på landsholdet«, siger Kris Stadsgaard uden at fortrække en mine, hans blå øjne stirrer bare beslutsomt ud i den sandfarvede hotellobby.

FCK jubler over Stadsgaard
Det første mål om at etablere sig på førsteholdet kunne meget vel hurtigt blive til virkelighed. I hvert fald jublede FCK’s kombinerede sportsdirektør/cheftræner, Carsten V. Jensen, over, at klubben havde lokket den danske midterforsvarer til.

»Med Kris Stadsgaard har vi fået ham, vi allerhelst vil have. Vi har fulgt Kris gennem lang tid i udlandet og ventet på muligheden for at kunne slå til«, sagde FCK-bossen i en pressemeddelelse.

Hvis de danske mestre havde udvist interesse for defensivspilleren, sidst han optrådte i Danmark, ville de fleste sofatrænere formentlig have rystet på hovedet. Og hvis Kris Stadsgaard dengang i 2007 havde snakket om at blive anfører for FCK, ville de erklærede eksperter sikkert grine med. Men der er sket så meget fra hans tid i FC Nordsjælland til nu, at scenariet ikke virker usandsynligt.

Kris Stadsgaard havde kun spillet omkring 40 superligakampe, da den italienske Serie A-klub Reggina pungede ud med godt 10 mio. kr. for ham. De føromtalte sofatrænere undrede sig, men hurtigt kunne de da også bekræfte hinanden i, at de havde haft ret: Den danske forsvarsspiller slog ikke til i Italien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det gjorde han til gengæld, da han i marts 2008 skiftede til Trondheim-klubben Rosenborg. Hurtigt blev danskeren betragtet som Tippeligaens bedste forsvarsspiller, han var med 5 mio. kr. årligt Norges bedst lønnede, og han blev udtaget til landsholdet. Endelig fik han en mulighed for at vise, at han var mere end en tidligere topdommers ukendte søn, der vist nok engang havde spillet lidt superligabold for FC Nordsjælland.

»Jeg har altid haft god selvtillid, så det dårlige ophold i Reggina slog mig egentlig ikke ud. Jeg har altid set mig selv som en af de bedre forsvarere i hvert fald i Skandinavien. Men det var dejligt at få det bekræftet i Norge, så det ikke bare var mig selv, der gik rundt og syntes det«, siger Kris Stadsgaard.

Styrket hjem til Danmark
Og han blev kendt af landskampen mod Chile i 2009. Desværre for ham dog kun for at misse markeringen af sydamerikanernes profil Alexis Sanchez, der let scorede sejrsmålet til 2-1. Kort tid efter sendte Dansk Boldspil-Union (DBU) en dvd til Kris Stadsgaard med forsvarerens aktioner i opgøret. Han så nogle minutter og smed den ud. Men landsholdstrøjen fra debutkampen beholdt han.

»Normalt bekymrer jeg mig ikke om, hvad folk synes, men fordi det var min første mulighed for at vise mig rigtig frem i Danmark, ville jeg gerne gøre det godt. Så den kamp var ærgerlig, men det er også ærgerligt, at folk lidt har stemplet mig på grund af den episode, så jeg skal bevise ekstra meget nu. Derfor var det også vigtigt for mig, at jeg spillede to gode kampe for Rosenborg mod FCK i kvalifikationen til Champions League«, siger Kris Stadsgaard.

Normalt bekymrer jeg mig ikke om, hvad folk synes

Paradoksalt nok var det sådan, at han blev kendt i Danmark. Men nu vender han hjem for at bevise sit værd i landets største klub, og han er parat. Ud over den gode tid i Rosenborg blev han ifølge ham selv også bedre af at spille halvandet år i Málaga, hvor han dagligt trænede med dygtige spillere som Santi Cazorla, Jérémy Toulalan og Júlio Baptista.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som i folkeeventyrene drog han ud i verden som en ung, uerfaren knøs og vender nu hjem som en moden, styrket mand. Derfor virker det heller ikke længere så usandsynligt, at Kris Stadsgaard en dag bliver anfører for FCK– de danske mestre.

»Det kunne være så stort at blive kulturbærer i den klub, jeg altid selv har fulgt«, siger Kris Stadsgaard.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce