Afklapsning. Kasper Lorentzen og FCN tabte med 4-0 i Torino i onsdags.
Foto: MASSIMO PINCA (arkiv)/AP

Afklapsning. Kasper Lorentzen og FCN tabte med 4-0 i Torino i onsdags.

Superligaen

Fodboldredaktøren: Europa-nederlag kommer til at gå ud over Randers og AaB

FCN og FCK skal rejse sig efter nederlag og dårlige præstationer. Det vil Randers FC og AaB få at føle i weekenden.

Superligaen

Randers FC og AaB kan ’takke’ Juventus og VfB Stuttgart for, at det bliver ekstraordinært svært for de to jyske hold at få point med hjem fra superligakampene mod henholdsvis FC Nordsjælland i Farum Park i dag og mod FC København i Parken i morgen.

Ugens dukkerter på den europæiske scene, og måden det skete på, har gjort ondt på FCN- og FCK-spillerne. Nederlagene og præstationerne har været genstand for mere grundige analyser end efter gode kampe og ført til selvransagelse hos alle involverede – både trænere og spillere.

LÆS OGSÅ og Så vi vil få to revanchetørstige og superkoncentrerede hjemmehold at se, som ved, at den allerbedste medicin til at lindre smerterne fra tabte kampe er at vinde næste kamp. »Når man bliver rundbarberet, som vi gjorde i Torino, rammer det ens fodboldstolthed«, sagde FCN-anfører Nicolai Stokholm efter 0-4 mod Juventus.

»Det er da klart, at jeg bliver nødt til at kigge på, om der var nogle ting, jeg kunne have gjort anderledes«, funderede cheftræner Kasper Hjulmand.

»Var det de rigtige spillere, jeg valgte? Kunne vi have sat en prop i tidligere end med to indskiftninger fra anden halvlegs start?«.

Spark dog kuglen langt væk
At FC Nordsjælland måtte bøje sig for de italienske mestre, var ingen overraskelse. Men det gav anledning til undren, hvor forvirret, rådvildt og nærmest panisk FCN-spillerne opførte sig før pausen. Boldtab på boldtab. Og nogle vil hævde, at da Kasper Lorentzen i stedet for at sparke bolden til indkast eller hjørnespark lige foran eget mål mistede den til Vidal, der scorede til 2-0, var det en straf for, at det sidder i mesterspillernes hoveder, at de altid skal anstrenge sig for at spille sig ud af vanskeligheder i stedet for bare at losse kuglen ud af farezonen.

Og taktisk virkede det mærkeligt, at kantspillerne (Joshua John og Andreas Laudrup) sjældent var tilbage for at hjælpe backerne med at lukke af for det chanceskabende Juventus-wingspil i 3-5-2-opstillingen. Det er kun i Superligaen, backerne mange gange kan klare sig selv.

I Parken torsdag aften var det også FCK’s (manglende) kantspil, der – kan man påstå – havde indflydelse på, at FCK ikke kom foran mod et ikke skræmmende Bundesligahold, som i slutfasen på effektiv vis med to fine scoringer kunne tage alle tre point.

Der kom alt for få kvalitetsindlæg til Andreas Cornelius og Cesar Santin fra siderne. Ariël Jacobs havde valgt en taktisk variant med en diamantopstilling på midtbanen, hvor FCK skulle skabe sig et overtag centralt. Den plan var bedre på papiret end på banen, hvor man savnede den kreativitet, skudstyrke og gennembrudskraft – og sammenspillet med Lars Jacobsen – som Christian Bolaños (der sad på bænken) står for.

FCK kan stadig se 2.-pladsen

Nu er Ariël Jacobs jo en erfaren træner, der mere end Kasper Hjulmand laver taktiske justeringer og ændrer lidt på systemet med få kampes mellemrum. FCN-træneren skifter folk ud, men sætter indskifterne på banen i den sædvanlige 4-2-3-1-formation, mens FCK har fået pæn succes i efteråret på at veksle mellem 4-4-2, 4-3-3, 4-4-1-1 og så her sidst 4-4-2 i ’diamantudgaven’ og på at bruge 24 spillere i 15 superligakampe. FCN har ’kun’ anvendt 22.

LÆS OGSÅ FCK og FCN er de to bedste hold i Superligaen, og det er ’helt efter bogen’, at FCK’erne har klaret sig bedre i Europa League end FCN i det skrappe selskab i Champions League. Nicolai Stokholm sagde inden debuten, at FCN ikke skulle være turister i Champions League.

Det lignede mesterholdet forleden. Og det var forbavsende. FCK skuffede mod William Kvist og Co., men har dog stadig en pæn chance for at tage andenpladsen i gruppen og gå videre til knockoutrunderne.Under alle omstændigheder styrker det naturligvis FCN og FCK at suge erfaring til sig ude i Europa, mærke kvaliteten, tempoet og hårdheden dér og blive presset til det yderste. Det vil Randers FC og AaB antagelig få at mærke nu – især fordi det gik skævt for FC Nordsjælland og FC København for få dage siden.

REGNSKABET

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce