Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kritik. »Den danske journalists oplevelser bekræfter, at det er nytteløst at maskere Brasiliens problemer overfor turisterne«, skriver Romario på Facebook.
Foto: FELIPE DANA/AP

Kritik. »Den danske journalists oplevelser bekræfter, at det er nytteløst at maskere Brasiliens problemer overfor turisterne«, skriver Romario på Facebook.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fodboldlegende kobler sig på dansk journalists VM-boykot

Brasilianere, herunder Romarío, er i hidsig debat om påståede drab på gadebørn.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasilianerne er i oprør over danskers VM-boykot.

Er han en helt, et sandhedsvidne, en naiv idiot, en løgnagtig fupmager - eller eksisterer han i virkeligheden?

I sidste uge skrev den danske journalist Mikkel Keldorf på Facebook, at hans VM-billet havde 'blodstænk fra gadebørn', som var blevet dræbt af statsstyrede dødspatruljer i værtsbyen Fortaleza, og at han derfor boykottede at dække VM som journalist for at tage tilbage til Danmark.

I mandags forlod han så Brasilien. Samme dag oversatte han sit kritiske opråb til portugisisk og delte den med brasilianerne på Facebook. En statusopdatering som i skrivende stund er blevet delt af mere end 33.000 brasilianerne og har skabt en heftig debat på de sociale medier og i flere store brasilianske medier.

LÆS ARTIKEL

En af dem, der taler med størst vægt i debatten, er den stærkt VM-kritiske brasilianske fodboldlegende og nuværende populære politiker, Romario, som opfordrer brasilianerne til at læse Mikkel Keldorfs opråb.

»Den danske journalists oplevelser bekræfter, at det er nytteløst at maskere Brasiliens problemer overfor turisterne«, skriver Romario på Facebook.

Dansk journalists påstand deler vandene

Mikkel Keldorfs påstande er blevet hørt af brasilianere fra hele landet og af nogle af de største brasilianske medier, og han deler mildt sagt vandene.

Mange roser ham på de sociale medier og 'takker ham for at tage bladet fra munden'.

Andre tvivler på hans faktiske eksistens, eller om han blot er et 'internetfænomen plantet for at skabe splid før den brasilianske valgkamp'. Andre igen er 'stærkt kritiske over for danskerens manglende dokumentation for sine alvorlige påstande'.

Statusopdatering læst højt for studerende

I går blev Mikkel Keldorfs statusopdatering læst højt for en stor forsamling brasilianske studerende i Rio de Janeiro til et debatmøde på det store universitetet UFF af en anden populær politiker, Marcelo Freixo, som også er præsident for menneskerettighedskommissionen i Rios statsparlament:

»Jeg blev i sidste uge interviewet af denne unge udenlandske journalist, og hans oprigtige indignation over for de store sociale problemer i Brasilien, gjorde indtryk på mig«, sagde Marcelo Freixo, før han læste statusopdateringen højt for de mange tilstedeværende.

Svært at bevise drab på civile

Marcelo Freixo følger nøje de brasilianske myndigheders overgreb på den fattige del af den brasilianske befolkning og har i den forbindelse fået lov til at se klip fra den danske journalists kommende dokumentar om politivold mod gadebørn.

Politikeren kan på den baggrund ikke med sikkerhed sige, om politiet systematisk dræber gadebørn, men han vil heller ikke afvise det. Det er ikke utænkeligt, men svært at bevise, forklarer han til Politiken i Rio.

»Der findes kun meget lidt og svag dokumentation for politiets drab på civile. Der findes offentlig statistik om antallet af forsvundne mennesker i Brasilien - også børn, og det er meget stort. Bare i Rio de Janeiro forsvandt der mere end 6.000 mennesker i 2013. Især sorte, fattige unge forsvinder eller bliver dræbt i Brasilien. Det betyder ikke, at de er blevet dræbt af politiet, men myndighederne bekymrer sig ikke om, hvor de er«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Grunden til, at Mikkel Keldorfs statusopdatering opnår så stor opmærksomhed lige nu, er, at den internationale presse i stort antal begynder at ankomme til landet for at varme op til VM om to måneder og OL, der finder sted i 2016, vurderer Marcelo Freixo:

»Når der er en udenlandsk journalist, som trækker stikket og siger, at han ikke vil være en del af det, så vækker det opsigt. Brasilien kan ikke bare blive set som en fodboldnation – for det er det ikke. Det er et land med store sociale problemer«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Opråb rammer et ømt punkt hos mange brasilianere

Statusopdateringen blev modtaget med stor interesse blandt de tilstedeværende. Én af dem er den 30-årige ph.d.-studerende Fernanda Pradal, der forsker i offentlig sikkerhed og forbindelsen mellem militærdiktaturet og det brasilianske samfund i dag.

Hun har boet i Danmark af to omgange i 2001 og 2005 og er derfor særlig opmærksom på opråbet fra den danske journalist. Og hans VM-boykot er ganske enkelt en historie, der rammer et ømt punkt hos mange brasilianere, mener hun.

»Jeg har selv oplevet, hvor glade danskerne er for fodbold. Og at en ung dansk journalist - der som mange udlændinge idealiserer Brasilien og ser landet som et paradis skabt af fodbold, strande, sol og smukke kvinder - har planlagt at komme til Rio for at forfølge sin drøm, men midt på vejen finder han ud af, at Brasilien langt fra er det, som han forventede, og så vender tilbage til Danmark – det vækker brasilianernes interesse«, forklarer hun.

Ifølge Fernanda Pradal har mange turister stereotype forestillinger om Brasilien, og de færreste virker interesserede i at dykke ned under den glade samba-overflade.

»Sådan er jeg jo også selv, når jeg er turist i andre lande. Men hans historie lyder stærk, fordi han opgiver sit projekt, da der er så mange grunde til at tage væk fra Brasilien. Sådan snakker de færreste udlændinge om Brasilien«, siger hun.

Efterlyser beviser for påstande

Det største brasilianske nyhedssite uol.com.br spurgte i går en afstemning blandt sine læsere, om de synes, danskerens VM-boykot fortjener den massive interesse.

88 procent ud af mere end 15.000 læsere har indtil videre svaret ja. Mens flere mener, at Mikkel Keldorf burde være blevet for at forfølge historien om gadebørnene, kritiserer andre journalistens statusopdatering.

I en artikel udgivet på den politiske internetavis, Pragmatismo Politico, som i går cirkulerede rundt på mange brasilianske debatfora, undrer den brasilianske journalist Igor Natusch sig over, at Mikkel Keldorf ikke fremfører beviser for sine påstande:

»Er det acceptabelt, at en journalist kan skrive om så alvorligt et emne uden at fremlægge et eneste gyldigt bevis for det, hvad han siger? Er en udlændings facebookopdatering uden dokumentation så troværdig, at den fortjener at blive en nyhed i hele Brasilien? Jeg håber, at hans dokumentarfilm har mere at byde på«, skriver Igor Natusch.

Handler ikke om for eller imod VM

Selv om der aldrig skulle komme dokumention for de alvorlige påstande om likvideringer af gadebørn, er der grund til at glæde sig over den heftige debat om sagen, mener Fernanda Pradal:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis det havde været en brasilianske journalist, som havde offentliggjort samme statusopdatering, ville den ikke have fået nær så meget opmærksomhed. Den store nyhed i Brasilien er dybest set, at en gringo bliver så forskrækket over vores land, at han tager hjem igen. Ikke at han gør opmærksom på de alvorlige sociale problemer, for mange brasilianere ved godt, de eksisterer«, siger hun.

Romarío er ikke i tvivl, om at mange turister vil efterlade Brasilien med samme indtryk som Mikkel Keldorf:

»Det handler ikke om at være for eller imod VM, men VM er helt sikkert en forspildt chance for at gøre Brasilien til et bedre sted at leve. Turisterne vil tage afsted fra Brasilien med indtrykket af et smukt land med dejlige mennesker, men et land fyldt med sociale problemer og korruption«, skriver han i sin facebookopdatering.

Politiken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra politiet i Fortaleza til påstandene om systematiske drab på gadebørn.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden