Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Internationalt. Rios store slumområde  Maré ligger tæt på lufthavnen.
Foto: Finn Frandsen

Internationalt. Rios store slumområde Maré ligger tæt på lufthavnen.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens hær indtager voldsplaget slumkvarter frem mod VM

Beboerne i Maré er positive over militærets tilstedeværelse, men der er også rygter om overgreb.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt på formiddagen pisker regnen ned over slumområdet Maré lidt nord for Rio de Janeiros centrum. En mand i neongul T-shirt og bermudashorts sidder under et halvtag af bølgeblik. Han ser på vandet, der drypper fra tagkanten og ned på hans motorcykel. Tilsyneladende overvejer han grundigt, om det kan betale sig at gøre noget ved problemet. Så får en lyd ham til at dreje hovedet.

En åben firehjulstrækker kommer rullende på betongaden. Bilen er malet i camouflagefarver. På ladet står syv soldater i en tæt klump. De er iført armygrønne uniformer, skudsikre veste og stålhjelme. Og de peger med deres maskingeværer mod ham og de andre fattige brasilianere i favelaen.

»De kører hele tiden rundt på den måde«, konstaterer han.

»Men hellere dem end politiet«.

LÆS OGSÅ

Da vi spørger, om vi må skrive hans navn i artiklen, glor han på os, som om vi var sindssyge. En midaldrende kvinde, der har boet i Maré i 24 år, forlanger, at vi sværger på vores mødres liv, at vi ikke skriver noget som helst, der kan identificere hende, før hun vil tale.

»Her er roligere nu, fordi militæret er kommet. Men der bliver stadig solgt stoffer her. Narkohandlerne går bare ikke rundt med våben«, siger hun stille.

»Vi er bange for, hvad der sker, når militæret tager væk igen«.

18-årig skudt i gaden

Kun et par måneder før VM i fodbold er Brasilien i gang med at militarisere det enorme slumområde Maré med knap 130.000 indbyggere tæt ved Rios internationale lufthavn Galeão.

Siden 2008 har myndighederne oprettet ’pacificerende politienheder’ i andre af Rios favelaer. De permanente politistyrker har med en vis succes fordrevet kriminalitet og narkohandel, og indsatsen er intensiveret frem mod VM.

Foto: FRANDSEN FINN

Indtil for nylig var pacificeringen ikke nået til Maré, hvor tre rivaliserende narkobander huserede frit og vandrede rundt i gaderne med skydevåben, mens de kæmpede om territorier. Midt i marts angreb en af banderne, Comando Vermelho, tre politistationer i andre favelaer – angiveligt fordi de følte, at betjentene forfulgte netop dem mere aggressivt end konkurrenterne.

LÆS OGSÅ

Det har nu fået myndighederne til at gå mere drastisk til værks i Maré end den sædvanlige politiindsats. Præsident Dilma Rousseff har underskrevet et dekret, som frem til 31. juli sætter hæren massivt ind i området.

Mange Maré-beboere ser ligesom den nervøse, midaldrende kvinde ganske positivt på den relative orden, soldaterne skaber. Men spørger man den respekterede organisation Observatório de Favelas, der overvåger menneskerettigheder i favelaerne og holder til i en lille bygning i udkanten af slumområdet, er billedet ikke helt så betryggende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I lørdags blev den 18-årige Maré-beboer Jeferson Rodrigues da Silva for eksempel skudt og dræbt af sikkerhedsstyrkerne. Folk i området hævder, at han ikke havde noget med narkohandlen at gøre, men blot gav sig til at løbe, da et skyderi begyndte. Mandag var der nye skudvekslinger, og natten til tirsdag blev en 67-årig kvinde ramt af en kugle og indlagt på hospitalet, hvor hun døde.

»Situationen i Maré er generelt blevet roligere, men det er stadig en militær besættelse, og man kan ikke bare skyde folk, hvad enten de er narkohandlere eller ej. Vi ønsker ikke, at illegale bevæbnede grupper blot skal erstattes med grupper, der er lovlige, men opfører sig på samme brutale måde«, siger lederen Eduardo Paes fra Observatório de Favelas. En lokal undtagelsestilstandNetop brutalitet er den brasilianske ordensmagts speciale. I landets største by, São Paulo, står politifolk for eksempel bag hvert femte drab – typisk under skyderier med de kriminelle bander.

Nu, hvor verden retter sin opmærksomhed mod Brasilien op til VM til sommer og senere OL i 2016, kommer flere historier om overgreb i favelaerne frem. Men mishandlingen har stået på i mange år, og beboerne i Maré beretter om ransagninger uden dommerkendelser, ydmygende anholdelser og betjente, der hellere skyder én gang for meget end for lidt, fordi det sjældent får konsekvenser for dem.

Foto: FRANDSEN FINN

Ofte bliver overgrebene ikke anmeldt og cirkulerer som rygter, og Observatório de Favelas arbejder sammen med andre organisationer for at få åbnet et lokalt kontor med advokater, som kan registrere sagerne.

»Vi kører en kampagne, der handler om, at hverken politiet eller militæret bare kan sparke døren ind og ransage dit hus uden en dommerkendelse«, siger Eduardo Paes.

En del af den slags borgerrettigheder er dog sat ud af kraft under besættelsen. For eksempel har sikkerhedsstyrkerne i to af Marés 16 kvarterer fået en ’kollektiv kendelse’, som giver dem ret til ransage overalt, hvor de finder det nødvendigt, når blot en dommer leverer det indledende blå stempel.

»Vi er i en slags undtagelsestilstand. Jeg er egentlig ligeglad med, om det skyldes VM eller ej. Det vigtigste for os er, at staten bagefter træder i karakter og tager sig af sikkerheden på en måde, som respekterer almindelige borgerrettigheder«, siger Eduardo Paes. Narkohandlerne er der stadig

Gaderne i Maré virker lige nu rolige. Regnen drypper fra de sorte ledninger, der snor sig på kryds og tværs som et kæmpe edderkoppespind mellem bliktagene.

En lille butik sælger boksershorts og bh’er, som er udstillet på ramponerede mannequiner. I baren ’Den grønne cashewnød’ sidder en mager mand og drikker en øl, mens han trommer med fingrene på en gammel spillemaskine fra 1980’erne. LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: FRANDSEN FINN

En kvinde, der har boet i Maré i 21 år, beder også om at udtale sig anonymt, fordi hun »har små børn«, som hun udtrykker det.

»Vi er bange for begge sider – både narkohandlerne og politiet. Vi ved ikke, hvad der vil ske om nogle måneder. Lige nu vil de bare gerne have det til at se roligt ud, fordi der snart er VM«, siger hun.

Er narkohandlerne væk, eller er de her stadig?

»De er her stadig«, siger hun.

»Det er kun de kendteste narkobosser, der er flygtet. Banderne er her. Lige nu er de bare lidt stille«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden