0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Historisk opråb fra spillere er glemt. Der bliver flere kampe end nogensinde

Udvidet turnering og udskudte kampe sender tyske klubber og deres spillere på overarbejde i den kommende sæson.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For et år siden havde de aktive fået nok, så anført af stjerner som Nikola Karabatic og Mikkel Hansen skød den europæiske håndboldspillerforening en storstilet kampagne i gang under sloganet #dontplaytheplayers (lade være med at lege med spillerne). Kampagnens formål var at råbe lederne i både det europæiske og internationale forbund op og gøre dem opmærksomme på, at der blev spillet alt, alt for mange kampe med mange skader som det forudsigelige resultat.

»Antallet af skader bekymrer. Med henblik på fremtiden er det derfor nødvendigt at de ansvarlige involverer sig og tager hensyn til spillernes virkelig hed«, lød det blandt andet fra spillerne i et opråb.

Samlet ønskede spillerne at få nedbragt belastningen i form af færre kampe og flere hviledage mellem vigtige kampe.

Godt 12 måneder senere er hele verden ramt af coronakrisen, og i sportens verden er der vendt op og ned på virkeligheden. Sæsoner er blevet aflyst, kampe udskudt og hvordan den nærmeste fremtid ser ud er særdeles uklar.

For spillerne i eksempelvis den tyske storklub THW Kiel og for den sags skyld resten af topmandskaberne i Bundesligaen vil den kommende sæson dog byde på en historisk stor belastning med op mod 100 kampe i løbet af et år.

Det har danske Rasmus Boysen, der til dagligt spiller for den norske klub Elverum, dokumenteret ved at gøre boet op, som det kendes netop nu.

Han regner sig frem til, at en spiller som Sander Sagosen, der efter denne sæson skifter fra Paris Saint-Germain til Kiel, potentielt skal snøre skoene til 102 kampe på 12 måneder. Siden er to VM-kvalifikationskampe dog blevet sløjfet, men det efterlader stadig 100 opgør i kalenderen.

Bundesligaen blev afblæst fornylig og er i den næste sæson udvidet til 20 hold med to oprykkere og ingen, der bliver sendt ned. Det giver 38 kampe fra Flensburg i nord til Ballingen i syd, og dertil kommer for Kiels vedkommende Final 4 i Champions League og i den tyske pokalturnering, der er skubbet til efter sommerferien.

Et kapitel for sig selv er landsholdene, der 13.-31. januar 2021 deltager ved VM i Egypten, der skal også sættes tid af til 6 EM-kvalifikationskampe, og det hele slutter med de olympiske lege i Tokyo.

Rasmus Boysen siger til Aftenposten, at spillerkampagnen indtil videre ikke har haft nogen effekt, og at coronakrisen havde været en oplagt mulighed til at skære ned på programmet.

»Det er en historisk mulighed for at få frigjort noget tid i stedet for bare at lægge mere og mere til. Jeg kan ikke se, at der ligger andet til grund for flere kampe end penge. Det er i hvert fald ikke spillernes helbred«, siger Rasmus Boysen til den norske avis.

Den tyske bundesliga er kendt for sit ekstremt hårde program, der udover kampe også byder på et anstrengende rejseprogram. Det har fået blandt andre de danske landsholdsspillere Rasmus Lauge og René Toft til at skifte fra Flensburg og Kiel til sportsligt mindre belastende ligaer i henholdsvis Ungarn og Portugal.

Den norske superstjerne Sander Sagosen er også ambivalent ved udsigten til monsterprogrammet i Kiel.

»Det bliver unikt, og jeg må bare sige, at det bliver en helvedes sæson«, siger Sagosen til Verdens Gang.

Allerede da Sagosens skifte til Kiel blev offentliggjort i fjor vakte det hårde program i tysk håndbold bekymring på vegne af den 24-årige stjernespiller.

»Det er en drøm for Sander og et naturligt skridt i hans karriere, men belastningen bliver større. Når du er 24 år, så kan du holde til det, men det kan forkorte hans karriere«, siger den tidligere topspillere Håvardt Tvedten til NRK, som han er ekspertkommentator for.

For at lette belastningen på spillerne er der i Tyskland kommet en række forslag, hvoraf det mest radikale er signeret vicepræsidenten i det tyske håndboldforbund, Bob Hanning. Han foreslår, at kampene i Bundesligaen i stedet for de sædvanlige to gange 30 minutter kommer til at bestå af tre perioder, som hver varer et kvarter.

»Vi er nødt til at finde måder, hvorpå vi kan mindske belastningen. Vi skal ikke spørge, hvad der ikke virker, men altid tænke på, hvad der virker«, siger Bob Hanning til sport1.de.

Maik Machulla, der er træner i Flensburg-Handewitt, opfordrer planlæggerne af kampprogrammet til at tænke de geografiske afstande ind i puslespillet, så hans klub for eksempel ikke skal møde Ballingen 900 kilometer væk den ene dag, og så THW Kiel i den anden ende af landet to dage senere.

Et tredje forslag kommer målmandsveteranen Johannes Bitter, der gerne ser VM-slutrunden i januar 2021 udskudt. Den 37-årige tyske landsholdskeeper siger til telegrambureauet SiD, at ligaerne er grundlaget for håndbolden, men han erkender, at landsholdet i mange lande er sportens ansigt udadtil.

»Men vi bliver nødt til at understøtte ligaerne, for hvis de bryder sammen, så fungerer resten heller ikke«, siger han.

Det vil være historisk, hvis Det Internationale Håndboldforbund lytter til spillerne og går med til at udskyde en slutrunde, og derfor bliver den kommende sæson formentlig, som Rasmus Boysen forudsiger i Aftenposten.

»Trenden i de seneste sæsoner har været, at der presses flere kampe ind på kortere tid«.

Læs mere:

Annonce

  • Håndbold-EM for herrer 2020

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce