BEKYMRET. Gudmundur Gudmundsson har fået rigeligt at tænke på med flere skader tæt på slutrunden.
Foto: Lars Poulsen (arkiv)

BEKYMRET. Gudmundur Gudmundsson har fået rigeligt at tænke på med flere skader tæt på slutrunden.

EM mænd

5 dage til EM: Ydmygt dansk hold har forsvarskvaler

Analyse. Et stort nederlag til de franske verdensmestre blev facit på Danmarks EM-forberedelser. Angreb og nogle få redninger skal vinde kampene i Polen.

EM mænd

Danmarks håndboldherrer fik efter overbevisende sejre over Qatar og Norge et gevaldigt wake-up call til virkelighedens barske verden, da Frankrigs verdensmestre delte klø ud på hjemmebane i Paris og vandt med de ubehageligt store cifre 36-28. Øretæven, der i betænkelig grad mindede om ydmygelsen i EM-finalen i Herning for to år siden, kostede ud over skrammerne på selvtilliden yderligere kvaler, da bagspillerne Mads Christiansen og Michael Damgaard pådrog sig skader.

Især Michael Damgaard, der faldt forkert ned efter en scoring på hopskud, må frygte for sin EM-deltagelse, og en skanning af den skudstærke back skal afgøre, hvor slemt det står til med højre fod.

Skaderne betyder, at landstræner Gudmundur Gudmundsson har måttet ændre sine planer og først udtager den endelige EM-trup i dag.

Uanset hvem der er med i flyet til Gdansk på torsdag, hvor Danmark spiller sine 3 indledende gruppekampe ved EM i Polen, er det et ydmygt dansk hold, som tager fat på rejsen mod medaljer. For selv om det store nederlag til Frankrig ikke i sig selv giver anledning til at male fanden på væggen og fuldstændig afskrive de danske muligheder i slutrunden, giver kampen mod de fysiske pragteksemplarer fra nationen, som lige nu sidder på alle internationale titler, og weekendens to øvrige kampe i det mindste stof til eftertanke.

Både Norge lørdag og Frankrig i går formåede at score 30 mål eller flere mod Danmark, og det kan, uden at munden tages for fuld, konstateres, at det danske forsvarsspil ikke vil blive markant bedre til EM. Især når forsvarsspillerne kommer i de næsten uundgåelige mand mod mand-dueller, har danskerne problemer, og det udnyttede især franskmændene, men også Norges Espen Lie havde held med at glide forbi til frit skud.

Når forsvaret er i så pauver en forfatning, som tilfældet er, bliver målmændenes rolle endnu mere vital, og i ingen af kampene i Golden League-turneringen i Frankrig havde Niklas Landin og Kevin Møller de afgørende redninger. Det siger sig selv, at når defensiven ikke har den sædvanlige styrke, mangler målmændene den opbakning, de tidligere kunne regne med.

Derfor vil kaptajn og førstekeeper Niklas Landin nok ikke kunne ramme en redningsprocent på over de 40, men til gengæld vil de redninger, han har, være så meget desto vigtigere.

FAKTA

Turneringen i Frankrig har med al tydelighed vist, at det bliver angrebet, som skal vinde kampene for Danmark. Det ændrer nederlaget mod Frankrig ikke på i væsentlig grad, for med til billedet af den kamp hører, at de danske spillere var sjældent uskarpe i afslutningerne og brændte alt for mange oplagte muligheder. Blandt andet var playmaker Rasmus Lauge alene igennem 4 gange, men brændte i alle tilfælde, fordi afslutningerne var for sløsede eller upræcise.

Der manglede alt for ofte tempo i det danske spil, og måske var tændingen ikke, som den vil være, når det gælder en EM-kamp. Så der er ikke meget tvivl om, at det danske angreb nok skal sørge for de nødvendige scoringer i Polen, og dermed skal forsvaret bare sørge for at holde nogenlunde tæt, så balancen i sidste ende tipper over til dansk fordel.

Det er naturligvis en alvorlig streg i regningen, hvis Michael Damgaard ikke bliver klar til EM. Han har i Frankrig vist sig som et særdeles brugbart alternativ til Mikkel Hansen, og med den form, han var i inden skaden, var det vel mere spørgsmålet, om han ikke skulle langt mere på banen – sammen med Mikkel Hansen.

FAKTA

Ender det med et EM-afbud fra Michael Damgaard, kan veteranen Bo Spellerberg, der har vist gode takter i ligaen dette efterår, eller Morten Olsen komme i spil.

Af de 18 spillere, som var med i Frankrig, skal 2 sis fra, så EM-truppen lander på 16 navne. Og det bliver formentlig Nikolaj Øris og Alexander Lynggaard.

Hvis der er håb om, at Damgaard kan nå at blive klar på et tidspunkt, kan det ende med, at Danmark i første omgang kun indskriver 15 spillere til EM.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce