EM-start: Danmark møder såret bjørn i første kamp

Rusland er ved at opbygge nyt landshold med eksstorspiller ved roret.

EM mænd

For 20 år siden vandt Rusland europamesterskabet med en finalesejr over værtsnationen, Spanien, men siden er det gået ned ad bakke for stormagten. Det historiske lavpunkt kom ved VM i Qatar sidste år, da den stolte håndboldnation landede på en ydmygende 19.- plads, og det resultat førte til en mindre paladsrevolution på landsholdet, så det nu er lagt i hænderne på den tidligere storspiller Dmitrij Torgovanov at genopbygge mandskabet.

Derfor er det en såret bjørn, Danmark møder i åbningskampen i gruppe D ved EM-slutrunden i Polen. Og selv om det seneste møde mellem de to nationer ved netop VM i fjor endte med en dansk sejr på 31-28, er alle omkring det danske landshold klar over, at en gentagelse kræver koncentration fra første fløjt.

LOVENDE:

»Jeg synes, Rusland har et meget godt hold, og det er bedre end for et år siden. De har en bedre strategi som hold både i forsvar og angreb. De er mere aggressive og har fået defineret bedre, hvad de skal lave på banen. De har spillere, som har været ude i Europa, og på den måde er de blevet dygtigere. De har på hver eneste position spillere med stor erfaring og spillere, der er meget dygtige«, slår den danske landstræner, Gudmundur Gudmundsson, fast.

Blandt de spillere, der får erfaring uden for hjemlandet, er en trio i den makedonske klub HC Vardar. Venstre fløj Timur Dibikov, højre fløj Daniil Shishkarev og venstre back Sergej Gorbok danner en stærk akse på det foryngede russiske hold, hvis første store mål er at kvalificere sig til årets olympiske lege i Rio.

Hver kamp er en finale

For det danske hold er opgøret mod russerne et, der skal vindes, for i modsætning til VM findes der ved EM ikke de såkaldt lette kampe.

Russerne er mere aggressive og har fået defineret bedre, hvad de skal lave på banen. De har spillere, som har været ude i Europa, og på den måde er de blevet dygtigere

»Hver eneste kamp ved et EM er ligesom en finale, fordi hver kamp har så stor betydning, så det starter allerede i morgen med en vigtig kamp, som vi meget gerne vil vinde«, siger landstræneren.

Dermed hentyder Gudmundsson til, at en EM-turnering er bygget således op, at holdene tager point med over til mellemrunden i modsætning til ved VM, hvor der spilles efter pokalformatet med de såkaldte vind eller forsvind-kampe.

STJERNEPARADE:

Og spillerne i den danske trup er i lighed med deres træner fuldstændig klar over hver eneste kamps betydning for det videre forløb.

»Vi har alle sammen en målsætning om at ramme en semifinale. Derfor er gruppespillet så vigtigt, og jeg tror ikke, vi når en semifinale, hvis vi får 0 point over ligesom i Serbien. Vi skal virkelig tage denne her gruppe seriøst – også fordi modstanderne er så dygtige. Vi skal spille derudad, slippe håndbremsen og nyde, at vi igen er til et mesterskab, og at andre betegner os som en lille favorit. Du kan ikke misse en kamp i gruppespillet, for så får det en effekt i resten af turneringen. Hvis du misser en kamp ved VM, kan du redde det ved at slå et godt hold i en knald eller fald-kamp. Det kan du ikke ved EM«, siger playmaker Rasmus Lauge.

OPTIMIST:

Ved EM for 4 år siden i Serbien blev Danmark europamester trods 0 point på kontoen, da mellemspillet startede. Her flaskede resultaterne sig for det danske hold, men den tror Lauge altså ikke går igen.

Tvivl om Damgaard

Danmark har 17 spillere med til de første kampe i Gdansk, men hvilke 16 navne, der rent faktisk bliver skrevet ind i turneringen senest kl. 9 i dag, er endnu uvist.

Uklarheden skyldes, at venstre back Michael Damgaard for under en uge siden vred om på højre fod i en landskamp mod Frankrig, og om SC Magdeburg-spilleren er klar til aftenens kamp mod Rusland, afhænger af, hvordan han klarer træningen op til EM-åbningen.

Landstræner Gudmundur Gudmundsson kan også vælge at starte slutrunden med kun 15 spillere på holdkortet, hvis han er overbevist om Damgaards muligheder senere ved EM. Dermed undgår islændingen at bruge en af de tre udskiftninger, han må foretage i løbet af turneringen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce