Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL-FØRENDE. Inden VM er Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i spidsen for den danske OL-kvalifikation, men føringen er skrumpet gevaldigt ind efter blandt andet en tyvstart torsdag. Foto: Dansk Sejlunion

OL-FØRENDE. Inden VM er Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i spidsen for den danske OL-kvalifikation, men føringen er skrumpet gevaldigt ind efter blandt andet en tyvstart torsdag. Foto: Dansk Sejlunion

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

VM-guld kan være for lidt til OL-kvalifikation

Afgørelsen om OL-billetter i 49erFX er ekstremt tæt under VM.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Situationen er tænkt, men både mulig og set før: at dansk sejlsport på søndag fejrer endnu et verdensmesterskab, men at kvalifikationen til sommerens olympiske lege går til et andet mandskab.

Scenariet fik frisk næring, da Horsens-søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt indledte det sidste stævne, der tæller i den interne danske kvalfikationsserie, med at vinde første sejlads ved VM ud for Clearwater i Florida og efter de første tre dage at indtage den samlede andenplads.

Schütt-søstrene halter godt nok efter de første to stævner så langt efter to andre danske besætninger, at et verdensmesterskab på søndag kræver, at de nationale konkurrenter ikke er blandt de henholdsvis 15 og 10 første, men Jena Mai Hansen/Katja Salskov Iversen og medaljevinderne fra de seneste to VM-stævner, Ida Marie Baad/Marie Thusgaard blev i onsdagens sejladser ramt af henholdsvis en og to tyvstarter og en sammenlagt raslet ned som nummer 15 og 31, så der nu kun er 2 point mellem de to bedste danske mandskaber i OL-kvalifikationen.

Sportschefen er tryg ved alle tre mandskaber

For Ida Marie Baad og Marie Thusgaard var den situationen ellers endnu mere grotesk. Skulle Årets Fund-duoen fra 2014 vinde deres tredje VM-medalje på stribe efter sølv og bronze de to seneste år, vil det kun resultere i en OL-kvalifikation, hvis Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen er 5 eller 6 placeringer dårligere.

»OL-kvalifikationen afgøres af tre stævner, der er nøje udvalgt i samarbejde med sejlerne, så ja, det er betingelserne«, erkender sejlunionens sportschef, Thomas Jacobsen, som dog vil være helt tryg, uanset hvilken besætning der på søndag står med de eftertragtede OL-billetter.

»Jeg diskuterede situationen med klassetræneren Peter Hansen forleden, og vi er enige om, at der kan lægges en god plan frem mod OL for alle tre besætninger. Hvor Ida og Marie har haft et forspring tidligere i forhold til konkurrenterne, så er forskellen blevet markant mindre. Selv om det i sejlsporten er en dårlig målestok, så kunne der tidligere være flere minutters forskel på bådene i mål, men nu er der langt mere samling på felterne, som er blevet meget mere jævnbyrdige«, konstaterer OL-guldvinderen i soling fra 2000.

Jonas Warrer er klar til endnu et OL

Thomas Jacobsen får selskab af en anden olympisk mester i Rio senere i år, eftersom 2008-guldvinderen Jonas Warrer sammen med Anders Thomsen som de første har sikret sig OL-deltagelse ved at være eneste danske båd i de tre kvalifikationsstævner i 49er.

OL-KLAR

I det igangværende VM viste Warrer/Thomsen klassen ved at vinde den første sejlads i høje bølger og meget kraftig vind, men efter placeringerne 11, 14, 6, 5 i fire sejladser i let vind i går er danskrne numer 8 sammanlagt.

Allan Nørregaard vandt OL-bronze i 49er sammen med Peter Lang i 2012, men sejler nu i den nye mixed klasse Nacra17 sammen med Anette Viborg, og med samlet fjerdeplads ved VM efter de første tre dage er der lagt luft til de olympiske udfordrere, Lin Ea Cenholt/Christian Peter Lübeck, der er på 10.-pladsen.

»Dybt imod mine egne værdier«

Forspringet i OL-kvalifikationen blev bevaret, da Allan Nørregaard i sidste måned efter en dårlig start på World Cup-stævnet i Miami valgt at ’sejle på’ konkurrenterne for at forhindre, at de sluttede mellem de 20 bedste, som sikrede sig point til OL-kvalifikationen. Og missionen lykkedes. Efter at have været med helt fremme i stævnet endte Cenholt/Lübeck som nr. 21.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For mig var det dybt imod mine egne værdier, at man lige pludselig skulle ligge og kæmpe om at blive sidst og andensidst i stedet for et og to, hvilket jeg tror på, vi har niveau til«, har Lin Ea Cenholt sagt til DR om stævnet i Miami, hvor sejlunionen overvågede, om alt gik rigtigt til.

»Så længe alt foregår inden for kapsejladsreglerne, så er der opstillet nogle objektive kriterier for udtagelsen, og det, der skete, har ikke været i nærheden af grænsen. Det sker ofte i sejlsport, at man har mere gavn af at genere modstanderne end at sejle efter den bedste placering. Det så man i flere af medalracene i Miami«, konstaterer Thomas Jacobsen i rollen som den sportsligt ansvarlige.

Sidsteplads gav OL-bronze i 2004

I 2004 sikrede Signe Livbjerg sig eksempelvis en OL-bronzemedalje med en sidsteplads i sidste sejlads – fordi det lykkedes at sejle den eneste udfordrer til den samlede tredjeplads, australieren Sarah Blanck, ind som næstsidst med klar marginal til resten af feltet.

Forud for legene i Athen var det også tidligere sket, at en dansk verdensmester ikke kvalificerede sig. Ved VM for ynglinge vandt Trine Palludan på sidstedagen guldet for næsen af Dorte O. Jensen, der med VM-sølvet dog havde sikret sig OL-kvalifikationen med klar marginal og i øvrigt sikrede Danmark endnu en OL-bronze i Athen – om end det på dagen var noget mindre glædeligt end Signe Livbjergs bronzemedalje. En tyvstart i sidste sejlads kostede nemlig danskerne sølvmedaljerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden