Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EFFEKTIVT. Selv om det kostede lidt vindmodstand, så satsede Maiken og Anne Julie Foght Schütt på badeboldene, da de vandt den første VM-sejlads.
Foto: THOMAS JACOBSEN

EFFEKTIVT. Selv om det kostede lidt vindmodstand, så satsede Maiken og Anne Julie Foght Schütt på badeboldene, da de vandt den første VM-sejlads.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Badebolde i masten gør forskellen i vild dansk VM-succes

I tre OL-klasser ligger danskerne nummer 1, 1 og 2 ved VM i Florida.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sportschef Thomas Jacobsen var ikke meget for ideen.

»Det er en olympisk klasse, og så skal sejlerne ned i surfshoppen for at købe badebolde«, funderede han med tanke på sportens renommé.

Men det hjalp.

Badeboldene gav tryghed

To badebolde spændt fast i mastetoppen gav søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt den nødvendige tryghed, og så drønede de ellers gennem de høje bølger ud for Clearwater i Florida og indledte VM-stævnet for med at vinde den første sejlads i 49erFX-klassen.

Badeboldenes effekt skal nok lige forklares.

I VM-farvandet er der omkring fire meter til bunden, men de livlige både rager otte meter op i luften, og forholdene med bølger og masser af vind havde både under træningen og på førstedagen, hvor sejladserne i klassen blev aflyst, ført til masser af kæntringer, hvor både tipper rundt og brækker mastetoppen, når den rammer bunden.

Luften i badeboldene er nok til at forhindre, at masten bliver trukket med ned under vandet.

VM-bronzevindere knækkede masten

Det skete eksempelvis for det seneste VM's bronzevindere, Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, under første sejlads, men heldigvis så sent, at de med de øverste af masten dinglende i knækket tilstand kun mistede tre placeringer og kunne sejle båden over målstregen på en sjetteplads, lige efter de førende i den interne OL-kvalifikation, Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, på femtepladsen.

OL-STATUS

De voldsomme vindforhold gjorde, at der kun blev afviklet en enkelt sejlads hos kvinderne, hvor de 43 både delt i to felter, så Schütt-søstrene deler førstepladsen med hollænderne Annemiek Bekkering og Annete Duetz, der vandt det andet felts sejlads.

I 49er blev der slet ikke sejlet, så Jonas Warrer/Anders Thomsen er fremdeles på en delt førstepladsen med newzealænderne Peter Burling/Blair Tuke efter at have vundet den hidtil eneste gennemførte sejlads.

Danskere på andenpladen i Nacra17

I Nacra17 blev der derimod gennemført fire sejladser, og her drønede Allan Nørregaard/Anette Viborg frem på den samlede andenplads med placeringene 2, 7, 5 og 4.

På førstedagen blev den gennemført én sejlads, men her blev Nørregaard/Viborg diskvalificeret, da de undervejs missede at runde en bøje på banen. Den placering kan de nu fratrække efter fem sejladser, men der er langt op til de førende franskmænd Billy Besson/Marie Riou, der med placeringerme 1, 1, 5, 1 og 13 har blot 8 point mod danskernes 18.

VM-stævnet er det sidste af de tre, der afgør den danske OL-kvalifikation i klasserne, og her er Nørregaard/Viborg nu i en gunstig situation i forhold til Lin Ea Cenholt/Christian Peter Lübeck, der blev dømt for tyvstart i dagens første sejlads og er på 19.-pladsen med 60 point.

Massiv dansk succes - men vejret skifter

Den massive danske succes ved VM-stævnet er dog nok til en vis grad på lånt tid, erkender den danske sportschef.

»Blæsevejr og store bølger er jo lige sagen for os danskere, men desværre er udsigterne noget mere rolige for de kommende dage, og torsdag er der udsigt til så lidt vind, at der måske slet ikke bliver sejlet«, forudser Thomas Jacobsen.

Men så kan han bruge tiden til at glæde sig over nogle resultatlister, der indeholder en foreløbig vild dansk VM-succes med placeringerne 1, 1 og 2 i de tre olympiske klasser - og så har Danmark desuden i Anne-Marie Rindom en regerende verdensmester i en fjerde, laser radial.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden