Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ufærdigt. Den olympiske landsby ser imponerende ud, men mange af lejlighederne er oversvømmede og har huller i loft og vægge.
Foto: Leo Correa/ AP

ufærdigt. Den olympiske landsby ser imponerende ud, men mange af lejlighederne er oversvømmede og har huller i loft og vægge.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løsarbejdere i 24-timers skift lapper på atleternes boliger i Rio

Problemer med elektricitet og oversvømmede lejligheder til OL-atleterne bliver repareret i sidste øjeblik.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De første af i alt 18.000 kommende beboere i den olympiske landsby i Rio de Janeiro begyndte at flytte ind søndag. Men mange af de deltagende nationers atleter og trænere flyttede hurtigt ud af højhusene igen.

For flere af de 3.600 lejligheder var fyldt med byggeaffald, var oversvømmede på grund af dårlig kloakering, fyldt med huller i vægge og lofter, og elektriciteten fungerede ikke.

Læs også

»Vi har en hel bygning til vores delegation, men da vi ankom, var lejlighederne ikke klar. Så de gav os nogle rum i en anden bygning, mens vores blev klargjort. Men det mest bekymrende er, at mange lejligheder er totalt ubeboelige og oversvømmede. Man bliver lidt skræmt, når der både er problemer med de elektriske installationer og vandforsyningen. Det er en skidt kombination«, sagde lederen af den spanske delegation, Cayetano Cornet, onsdag til en spansk radiostation.

IOC-præsident nedtoner problemet

Den australske og den argentinske delegation valgte at finde alternativ indkvartering, mens problemerne blev løst, mens andre som italienerne, hollænderne og newzealænderne gennem deres ambassader fandt eksterne håndværkere og teknikere til at rette op på fejl og mangler i rummene.

Arbejdsdage på op til 23 timer blev dokumenteret

Da den danske delegation ankom, blev der registreret omkring 150 fejl og mangler i lejlighederne. Blandt andet var der problemer med stoppede toiletter, utætte vandrør og manglende vand.

De brasilianske arrangører har sat 630 håndværkere i sving med at reparere på skaderne og gøre de sidste boliger klar, hvilket fik Australien til at forberede sig på at vende tilbage til den olympiske landsby.

Læs også

Også de sidste fejl og mangler i de danske lejligheder blev lovet hurtigt udbedret, oplyste Morten Rodtwitt, som er Danmarks Idrætsforbunds (DIF) OL-chef de mission onsdag.

»Alle reparationer og udbedringer forventes færdiggjort torsdag morgen. På torsdag kommer et privat rengøringsfirma og gør grundrent, og så er vi 100 procent operationelle og klar til at modtage atleter«, sagde Morten Rodtwitt til DIF's OL-hjemmeside.

Og senere onsdag nedtonede præsidenten for den internationale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, da også problemerne og så frem mod »fantastiske olympiske lege i Brasilien«.

»De sidste dage før OL er der altid et problem eller to, der skal løses. Men man kan allerede føle den olympiske energi her. Brasilien vil klare det«, sagde Thomas Bach til journalister ved ankomsten til Rio.

Arbejdere uden id og arbejdstilladelse

Men så opstod der nye problemer på arbejdspladserne ved de 3.600 lejligheder.

Det brasilianske arbejdsministerium foretog nemlig i går en overraskende inspektion af arbejdsforholdene for de 630 midlertidige håndværkere. Og den kan komme til at bremse udbedringen af manglerne.

Inspektørerne fandt nemlig ifølge Reuters adskillige arbejdere uden den nødvendige arbejdstilladelse og uden de rette identifikationspapirer. Kontrakterne var heller ikke i orden, og flere arbejdere indrømmede, at de var sat til at arbejde i 24-timers skiftehold.

Læs også

»Arbejdsdage på op til 23 timer blev dokumenteret«, lyder det i en udtalelse fra arbejdsministeriet.

Den brasilianske organisationskomité, Rio 2016, forsvarer sig ifølge Reuters i en udtalelse med, at inspektionen brød med en aftale, Rio 2016 havde indgået med regeringen omkring papirarbejdet –uden at uddybe yderligere.

Nu håber Rio 2016 at få arbejdet gjort færdigt og klare det med en bøde senere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden